World Tour: A franciák klasszikusa

Nagy Bence
2019 ápr 12. 19:30
Szólj hozzá!

Kerékpár Peter Sagan Greg van Avermaet kerékpár

A kockakövek király, mely sok versenyző álma. A legnagyobb tavaszi klasszikus, mely közel hat óra szenvedés még a győztesnek is. Idén ki kapja a kockakövet? 

Új generáció

Pár hete már lehetett olvasgatni külföldi oldalakon azokat a cikkeket, melyben elemzik a jelenlegi helyzetet és sokan kiemelik, hogy akár már idén eljöhet a fiatalok korszaka. Ha nem is teljesen úgy, ahogyan gondolták, de ez megvalósult a Flandriai körversenyen. Az öt legerősebb versenyző közül hárman 24 évesek, győztes Bettiol pedig 25 múlt tavaly októberben. 

Mindössze az olimpiai bajnok (és egyben a 2017-es Paris - Roubaix győztese) Greg van Avermaet bírta az "öregek" közül a tempójukat, ami nem sok jót sejtet a többiekre nézve. Egyértelműen látszik, hogy sokat jelent a cyclocross múlt, ami alapjaiban változtathatja meg az országúti kerékpársport jövőjét is. Nagyobb állóképességet biztosít, jobban bírják a rövidebb emelkedőket az "ottani" bringások. Emiatt lehet előnyben a jövőben Wout van Aert és Mathieu van der Poel. 

A helyet az: Paris - Roubaix-t nem nyernek "véletlenül". Az elmúlt 8 év győztesi közül mindössze Matthew Hayman és Johan Vansummeren voltak, akik előtte nem végeztek top10-ben a Flandrián, de csak azért, mert nem indultak. A formának tehát már április elején jónak kell lennie, így az esélyesek sora alaposan leszűkül erre a versenyre. 

A Flandriai körversenyen első tízben végzett versenyzői közül mindössze hatan lesznek ott a Roubaix-n: Greg van Avermaet, Kasper Asgreen, Alexander Kristoff, Nils Politt, Oliver Naesen és Tiesj Benoot. Közülük Asgreen újból segítő lesz, csapatában van 2-3 vezér szerepkörű bringás: Stybar, Gilbert és Lampaert. Teljesen nem zárható ki a dán fiú, de minimális az esélye a győzelmének (31.00).

Van még egy tényező, ami az elmúlt nyolc év győzteseire érvényes volt: győzelmüket megelőző évekből volt egy top10-es helyük a Paris - Roubaix-ról. Ennek csak hárman felelnek meg a fentebb említett hatosból: Kristoff, van Avermaet és Politt. Kristoff egyelőre kiválóan bújik meg a mezőnyben, nyeri a mezőnyhajrákat, formában van, de ő mindig is mondta, nem fekszik neki ez a verseny. 

Avermaet nagyon erős, rendkívül jól ment eddig, de hiányzik megint a jó taktika. Nyert már Roubaix-t, nyilatkozatai alapján idén is rendben van. Csapata az, amely gyengébb, mint az elmúlt években, de ez őt sosem akadályozta a sikerekben. Végére maradt a német Nils Politt. A 192 centiméter és 80 kilós versenyző anno időfutammenőként kezdte, jövő nagy reménységének tartották a kronókon. 

Ott nem sikerült számára az áttörés, elsősorban szökésekben jeleskedett, illetve mikor sprinteket kellett felvezetni. Aztán jött a váltás: 2017-ben a Katushától eligazolt Kristoff, helyére érkezett Kittel. Ezzel nemcsak egy sprintert, hanem egy tavaszi egynapos menőt is veszített a svájci csapat. Ekkor voltak olyan tervek, hogy majd Tony Martin lesz a tavaszi menőjük. 

A többszörös időfutam világbajnok "átalakítása" nem sikerült, de képbe került Politt, aki a semmiből szállított tavaly egy 7. helyet a Paris - Roubaix-n a csapatnak. Hatalmas teherbírása mellett az is előny, hogy kiváló tempómenő, ami a macskaköveken sokat segít. Ebben az évben pedig már csak rá építenek. Magassága és testalkata miatt nem feltétlen a Flandria az ő versenye, de még így is ötben végzett. 

Ezek után én dobogót várok tőle a Roubaix-n. Merész tipp lehet, de bőven van benne ráció, főleg, ha megvalósul ez a 8-10 fok körüli rosszabb idő. Politt ugyanis ilyenkor jól szokott menni. Oliver Naesen mellett sem lehet elmenni szó nélkül, kiváló tavasza volt, kisebb betegsége után már rendben van, dobogója szép szorzót hozhat és abszolút realitás (4.50). 

Borítókép: Greg Van Avermaet és Zdenek Stybar. Fotó: Ian_Sherriffs / Shutterstock.com

Fogadj kötésben akár 30%-s nyereménynövelővel

Három futball eseménnyel a fogadószelvényeden extra nyereményt nyerhetsz akár 1 500 000Ft értékben.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Nils Politt dobogón végez
    6.00 UnibetSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI 43.60 %

június

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Fogadj kötésben akár 30%-s nyereménynövelővel

  • Három futball eseménnyel a fogadószelvényeden extra nyereményt nyerhetsz akár 1 500 000Ft értékben.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Kerékpár

Pozzato hozzászólt
2019 jún 16. 18:25
Kontinentális szinten nyert már felnőtt versenyt, mostani belga többnapos is az volt. Annyi differencia, hogy ez a mostani HC szint. Ettől függetlenül ez óriási eredmény, többször írtam már itt róla, már több, mint egy éve figyelem a pályafutását, óriási tehetség. Remélem nem rontják el, mert Pogacar mellett ő az, aki kiemelkedik a 18-22-es éves korcsoportból. Ugyanazt a taktikát t
csabax hozzászólt
2019 jún 16. 17:51
A mindössze 19 éves Remco Evenepoel megnyerte a belga körversenyt. Ha jól tudom, akkor ez a fiatal versenyző első nagyobb sikere a felnőttek között. A legjobb fiatal versenyzőket 25 éves korig díjazzák, Evenepoel pedig - mint már említettem - még mindössze csak 19 éves. Ám ő már most nyert összetettben.  :)
Pozzato hozzászólt
2019 jún 15. 16:12
Most beszéltek Froome bukásáról. Kommentátorok elmondták, amiről én is akartam írni. Joseba Beloki-féle bukás még 2003-ból. Kísértetiesen hasonló sérülések voltak a spanyolnál. Ő akkor élete formájában volt a Tour de France-on, második helyen volt Armstrong mögött 40 másodperccel lemaradva. Jött a bukás, addig élete első négy háromhetesén dobogóra állt (három bronz és egy ezüstérem

Kapcsolódó cikkek