World Tour: A franciák klasszikusa

Nagy Bence
2019 ápr 12. 19:30
Szólj hozzá!

Kerékpár Peter Sagan Greg van Avermaet kerékpár

A kockakövek király, mely sok versenyző álma. A legnagyobb tavaszi klasszikus, mely közel hat óra szenvedés még a győztesnek is. Idén ki kapja a kockakövet? 

Új generáció

Pár hete már lehetett olvasgatni külföldi oldalakon azokat a cikkeket, melyben elemzik a jelenlegi helyzetet és sokan kiemelik, hogy akár már idén eljöhet a fiatalok korszaka. Ha nem is teljesen úgy, ahogyan gondolták, de ez megvalósult a Flandriai körversenyen. Az öt legerősebb versenyző közül hárman 24 évesek, győztes Bettiol pedig 25 múlt tavaly októberben. 

Mindössze az olimpiai bajnok (és egyben a 2017-es Paris - Roubaix győztese) Greg van Avermaet bírta az "öregek" közül a tempójukat, ami nem sok jót sejtet a többiekre nézve. Egyértelműen látszik, hogy sokat jelent a cyclocross múlt, ami alapjaiban változtathatja meg az országúti kerékpársport jövőjét is. Nagyobb állóképességet biztosít, jobban bírják a rövidebb emelkedőket az "ottani" bringások. Emiatt lehet előnyben a jövőben Wout van Aert és Mathieu van der Poel. 

A helyet az: Paris - Roubaix-t nem nyernek "véletlenül". Az elmúlt 8 év győztesi közül mindössze Matthew Hayman és Johan Vansummeren voltak, akik előtte nem végeztek top10-ben a Flandrián, de csak azért, mert nem indultak. A formának tehát már április elején jónak kell lennie, így az esélyesek sora alaposan leszűkül erre a versenyre. 

A Flandriai körversenyen első tízben végzett versenyzői közül mindössze hatan lesznek ott a Roubaix-n: Greg van Avermaet, Kasper Asgreen, Alexander Kristoff, Nils Politt, Oliver Naesen és Tiesj Benoot. Közülük Asgreen újból segítő lesz, csapatában van 2-3 vezér szerepkörű bringás: Stybar, Gilbert és Lampaert. Teljesen nem zárható ki a dán fiú, de minimális az esélye a győzelmének (31.00).

Van még egy tényező, ami az elmúlt nyolc év győzteseire érvényes volt: győzelmüket megelőző évekből volt egy top10-es helyük a Paris - Roubaix-ról. Ennek csak hárman felelnek meg a fentebb említett hatosból: Kristoff, van Avermaet és Politt. Kristoff egyelőre kiválóan bújik meg a mezőnyben, nyeri a mezőnyhajrákat, formában van, de ő mindig is mondta, nem fekszik neki ez a verseny. 

Avermaet nagyon erős, rendkívül jól ment eddig, de hiányzik megint a jó taktika. Nyert már Roubaix-t, nyilatkozatai alapján idén is rendben van. Csapata az, amely gyengébb, mint az elmúlt években, de ez őt sosem akadályozta a sikerekben. Végére maradt a német Nils Politt. A 192 centiméter és 80 kilós versenyző anno időfutammenőként kezdte, jövő nagy reménységének tartották a kronókon. 

Ott nem sikerült számára az áttörés, elsősorban szökésekben jeleskedett, illetve mikor sprinteket kellett felvezetni. Aztán jött a váltás: 2017-ben a Katushától eligazolt Kristoff, helyére érkezett Kittel. Ezzel nemcsak egy sprintert, hanem egy tavaszi egynapos menőt is veszített a svájci csapat. Ekkor voltak olyan tervek, hogy majd Tony Martin lesz a tavaszi menőjük. 

A többszörös időfutam világbajnok "átalakítása" nem sikerült, de képbe került Politt, aki a semmiből szállított tavaly egy 7. helyet a Paris - Roubaix-n a csapatnak. Hatalmas teherbírása mellett az is előny, hogy kiváló tempómenő, ami a macskaköveken sokat segít. Ebben az évben pedig már csak rá építenek. Magassága és testalkata miatt nem feltétlen a Flandria az ő versenye, de még így is ötben végzett. 

Ezek után én dobogót várok tőle a Roubaix-n. Merész tipp lehet, de bőven van benne ráció, főleg, ha megvalósul ez a 8-10 fok körüli rosszabb idő. Politt ugyanis ilyenkor jól szokott menni. Oliver Naesen mellett sem lehet elmenni szó nélkül, kiváló tavasza volt, kisebb betegsége után már rendben van, dobogója szép szorzót hozhat és abszolút realitás (4.50). 

Pénzvisszatérítés büntetők esetén

Fogadj az Unibeten a Premier League mérkőzéseire és ha vesztes lesz szelvényed, de a meccsen büntetőt ítéltek, téted visszatérítik maximum 30 000Ft értékben.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Nils Politt dobogón végez
    6.00 UnibetHozzászólások


Szólj hozzá fórumtagként

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI -5.03 %

április

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Pénzvisszatérítés büntetők esetén

  • Fogadj az Unibeten a Premier League mérkőzéseire és ha vesztes lesz szelvényed, de a meccsen büntetőt ítéltek, téted visszatérítik maximum 30 000Ft értékben.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Kerékpár

Pozzato hozzászólt
Ma, 0:20
Fuglsang számára ez nem elég meredek verseny, sok volt a sík (főleg a végén), így pedig nehéz. Felmérte szerintem, hogy síkon nem szakítja le a franciát, egyszer megpróbálta, de nagyon könnyen átvette Alaphilippe.

Kerékpárban nem túl gyakori a még szerződéssel rendelkező bringások leigazolása (azt hiszem Dennis kapcsán volt ilyen, de az is talán hetekig téma volt), itt m
elektroD hozzászólt
Tegnap, 23:38
Több naposon érthető, hogy egy esélytelennek vélt párharcot nem erőltet a végletekig. Itt egy egy naposon nem értem Fuglsang-ot vesztenivalója nem volt, amikor Kwiatkowski bekínálta őket utána akár egyből is próbálkozhatott volna. Nem tűnt úgy, hogy az utolsókat rúgná, esetleg besült támadás utána fejre állna és elgurulnának mellette.

Jövőre már lesz szerintem taktika va
Pozzato hozzászólt
Tegnap, 21:48
Egyrészről egyetértek veled, másrészről viszont próbálok egy másik lehetőséget felvázolni: Fuglsang háromszor próbálkozott, Alaphilippe nagyon könnyedén átvette, ebből minimum egy támadás emelkedőn volt. A dán nem olyan bringás, aki képes hosszú támadást nyitni, ráadásul tisztában volt vele, hogy rövidebb távon tempóban erősebb Alaphilippe, mint ahogyan sprintben is. Szerintem Fugl

Kapcsolódó cikkek