Vuelta a Espana: Jó az öreg a háznál

Bence
2019 szept 11. 10:25
Szólj hozzá!

Kerékpár Alejandro Valverde Vuelta Movistar

Alejandro Valverde egy kortalan zseni. Még 39 évesen is képes dominálni, szakaszokat, versenyeket nyerni. Hol vannak határai? Képes dobogóra a Vueltán?

Chris Horner 2.0

Gyakorlatilag két szakasz választja el Alejandro Valverdét attól, hogy újból dobogóra álljon a spanyol háromhetesen körversenyen. Két beceneve is van, amik eléggé sokatmondóak: El Bala (a golyó), illetve az El Imbatido (a legyőzhetetlen). Már 20 évesen egyaránt 6. helyen végzett időfutamban és mezőnyversenyen az u23-as korosztályban, 21 évesen már meg is nyerte a spanyol korosztályos bajnokságot. Első felnőtt évében második volt a katalán körverseny egyik etapját, de hajrában a Vueltán verte a kor akkori egyik legjobb sprinterét, Erik Zabelt. Ennek már 17 éve. 

A 39 éves legenda azóta gyüjtögette a győzelmeket a legmagasabb szinten, nyert Vuelta a Espanát, de több klasszikus egynaposon is a legjobbnak bizonyult. Sosem volt klasszikus hegyi menő, ahogyan összetett menő sem, mindenből egy kicsi, de nem lehet "csak" egynapos versenyzőnek sem titulálni. Kiváló sprinter képességekkel is rendelkezet fénykorában. Az összetettsége vezetett oda, hogy gyakorlatilag bármilyen terepen megállja a helyét. 

Hat dobogóval rendelkezik a spanyol körversenyről (összességében nyolcat ért el a háromheteseken és a versenyek 72%-án végzett az első tízben), most jöhetne a hetedik. A győzelemre reális esélye nincsen, de a második hely megtartása összejöhet. Tavaly Andorrában megrogyott az utolsó hegyi szakaszon, de most a körülményekhez képest két "könnyebb" hegyi szakasz lesz a hátralévő öt szakaszon. Az utolsó hét tehát annyira nem megterhelő. 

A tapasztalatára támaszkodhat, hiszen reálisan nézve két versenyző veszélyes rá: Tadej Pogacar (20 éves) és Miguel Ángel López (25 éves). Előbbinek ez élete első háromhetes versenye (bár nagyon éretten versenyzett eddig), utóbbi pedig hiába jobb a hegyekben Valverdénél, borzasztóan inkozisztens. A szűk keresztmetszet Bala számára a csütörtöki etap, ahol négy első kategóriás emelkedőt kell megmásznia. Inkább a hosszúságukkal van a probléma, hiszen aznap 45 kilométert kell "felfelé" menni, ami rengeteg, ugyanakkor a szakasz nem a hegyet ér véget, hanem lejtmenetben, am az ő terepe. 

Csábító tehát az 1.60-as szorzó Valverde dobogójára, de érdemes óvatosan kezelni. A helyzet az, hogy minden a kolumbiai Lópezen múlik. A Movistar nem fog kockáztatni, Solert már eddig is beáldozták több esetben is, míg Quintana önmagát minősítette le a kapitányi pozícióból a rossz teljesítményével. Két ilyen versenyzővel Valverde képes lehet megtartani a második helyet. Azt nagy valószínűséggel ő is érzi, hogy az első hely nem reális Roglic formája miatt, de López ingadozásait kihasználhatja.

Azon érdemes lehet elgondolkozni, hogy Jakob Fuglsang (López csapattársa) szakaszt nyert az egyik legnehezebb hegyi etapon, de az Astanának eszébe se jutott visszarendelni López segítésére (inkább a biztos szakaszgyőzelmet választották,mint az összetettbeli jó helyezést). Nagy valószínűséggel ők is tisztában vannak a kolumbiai formájával és ingadozásaival. A csapata ugyanis a hegyekben eddig sokszor tartott erődemonstrációt, de López ezt érdemben nem tudta még kihasználni. A kérdések: van-e érték ennyiért Bala dobogójában? Esetleg jobban megéri Lópezre fogadni 2.00-ért? 

Borítókép: Alejandro Valverde (Fotó: Nicola Devecchi / Shutterstock.com)

Heti 5 eurós ingyenes fogadás

Fogadj legalább 3-as kötés(ek)ben a Betfairnél minimum 15€ összértékben és 5€-s ingyenes fogadásban részesülhetsz.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Bence

ROI -27.08 %

július

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Heti 5 eurós ingyenes fogadás

  • Fogadj legalább 3-as kötés(ek)ben a Betfairnél minimum 15€ összértékben és 5€-s ingyenes fogadásban részesülhetsz.

betfair útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Vuelta a Espana 2019

Ghastly hozzászólt
2019 szept 16. 15:23
Gratulálok a Győzteseknek, nagyon szoros verseny volt ez most!  :great: :great: :great: :ok: :ok:
A szervezést köszönjük @Pozzato:beerchug: :ok:
Az oldalnak pedig a nyereményalapot! :great: :ok:
SPF Admin hozzászólt
2019 szept 16. 13:45
Gratulálunk a nyerteseknek, s köszönjük a szervezést Pozzato:beerchug:
Latzka hozzászólt
2019 szept 16. 08:08
Gratulálok minden versenyzőnek! :ok:

A kiemelt köszönet Pozzatot illeti; köszönjük a szervezést, a lebonyolítást és a sok hasznos hozzászólást! :beerchug:

Nagyon jó volt mindennap elgondolkodni az egyes szakaszok lehetséges végeredményén; ez nagy segítség volt a mezőny megismerésében.

A pontozást tekintve bennem is felmerült valami hasonló, m

Kapcsolódó cikkek