WRC: Új világbajnokot avatunk?

Nagy Bence
2019 jan 21. 18:23
Szólj hozzá!

Motorsport Sebastien Ogier WRC Sebastien Loeb

A címben szereplő kérdés már egyre többször merül, mivel Sebastien Ogier szénája kifelé áll a WRC-ből, ő sem lesz fiatalabb, illetve az utánpótlás nagyon erős. Az elmúlt 15 évben francia nyerte a vb-címet, idén megtörik a sorozat?

Legendák az aszfalton

Az átigazolási szezon legnagyobb szenzációját a két francia legenda, Sebastien Loeb és Sebastien Ogier szolgáltatta. Ők uralták a sportágakat az elmúlt másfél évtizedben. Előbbi hat futam erejéig visszatér a mezőnybe, mégpedig a Hyundai pilótájaként. Utóbbi csapatot váltott, Ford után most visszatért a Citroenhez. Két klasszis rögtön az első két hétvégén összecsaphat, hiszen Monte-Carlóban és Svédországban is indulnak mind a ketten. Az északi országban ráadásul ott lesz Marcus Grönholm is az indulók között!

Az elmúlt években rendre Ogier (3.25) dominálta a világbajnokságot, azonban a VW kiszállásával fokozatosan csökkent az ereje. Ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt két évben a riválisok hibáinak és az óriási rutinjának köszönhette a végső sikert. Csapatot váltott, Citroen C3-ban ül majd jövőre. A francia gyártó teljes támogatását élvezi, ezért is váltott, mert a Fordnál likviditási problémák merültek fel, plusz kiszállt csapatvezető, Malcolm Wilson. Ott nincsen meg ez a támogatás, mind a Citroennél, ahol a társa Esapekka Lappi lesz. A finn tehetség a legjobb helyre került, sokat tanulhat Ogiertől. Konstruktőri vb-cím nem esélytelen, azért ez a páros ütős lehet, főleg, ha megmarad Lappi stabilitása. 

Sebastien Ogier. Fotó: Rodrigo Garrido/Shutterstock.com

Loeb csatlakozott a dél-koreai gyártóhoz, ahol végre világbajnokok lennének konstruktőröknél vagy egyéniben. Közel voltak hozzá már az elmúlt években, de az utolsó versenyekre elfogytak. Loeb érkezése ebből a szempontból nem jelent akkora befolyást, de tapasztalata sokat segíthet a Neuville - Mikkelsen párosnak. Ők az összes futamon indulnak, míg Loeb Sordóval osztozik az idei versenyeken. A tehetségesebb versenyző Andreas Mikkelsen, ugyanakkor valamiért nem igazán érzi a Hyundait. Az is igaz, hogy a VW-nél a második teljes év hozta meg számára az áttörést. Neuville más tészta. Közel van a tűzhöz, de fejben gyenge. Ebben Loeb rengeteget adhat számára, óriási kincs lehet a rutinja. A belga számára a szűk keresztmetszet az új verseny lehet (Chile), illetve a török hétvége sem feltétlenül neki kedvez. Az viszont muszáj megemlíteni, hogy a vezetés új lett, Adamo érkezett, aki sikerre vezette a WTCR részleget is. 

A világbajnoki cím legnagyobb esélyese, Ott Tanak (2.20). Az észt versenyző pokolian gyors, hatalmas tempóra képes és jól alkalmazkodik a körülményekhez. Második éve lesz ez a Toyotánál, de már az elsőben is négy futamot nyert. Yaris erős kocsi, mögöttük a gyári támogatás, voltak arról is hírek, miszerint Tommi Makinen csapatfőnök (és négyszeres világbajnok) felkéri Fernando Alonsót tesztpilótának. Az az érzésem a japán gyártó kapcsán, hogy mindent egy lapra tettek fel. Meeke és Latvala nem olyan típusú pilóták, akik megfontoltan versenyeznének. Nekik a legfontosabb az lesz, hogy egy-két futamot behúzzanak és segítsék Tanak szezonját. 

Végére hagytuk az M-Sportot. A Ford Fiesta ugyan kiváló autó, de nincsen mögöttük gyári támogatás, nincsen mögöttük komoly szponzor és új a vezetés is. Két tehetséges pilótájuk van, de kevesebb rutinnal felvértezve, mint Ogier, Neuville vagy Tanak, viszont pár futam erejéig képesek a meglepetésre. Suninen számára lehet ez az áttörés éve, aki még csak 24 éves, de már tavaly is bizonyította, hogy óriási potenciál van benne. 

Mi lesz Monte-Carlóban?

Az elmúlt öt évben Sebastien Ogier nyerte a szezonnyitót, Sebastien Loeb pedig már hétszer végzett az élen. Mégis akkor miért ne fogadjunk rájuk? Mind a ketten márkát váltottak, Loeb csak január közepétől tudott tesztelni az i20-sal. A C3 egyelőre kérdéses, hogy mire képes Ogier alatt, szóval akkora érték nincsen benne. Neuville már vezetett Monte-Carlóban összetettben, szereti az ilyen szűk utakat. Tanak számára szerintem annyira nem ideális a verseny, jóval nagyobb tempóhoz van szokva. Ellenben ő a leggyorsabb a mezőnyből, de a technikás részek rá is hatással lehetnek. Ha választani kéne, akkor a belgára tennénk a voksunkat. 

Borítókép: Thierry Neuville. Fotó:GeorgeVieiraSilva41/Shutterstock.com

Élő nyereménynövelő a hét meccsére

Minden héten 25%-os élő nyereménynövelővel fogadhatsz a hét mérkőzésére.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Világbajnoki összetett: Esapekka Lappi előrébb végez, mint Kris Meeke
    1.72 UnibetSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI -3.00 %

július

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Élő nyereménynövelő a hét meccsére

  • Minden héten 25%-os élő nyereménynövelővel fogadhatsz a hét mérkőzésére.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Rali-világbajnokság

Pozzato hozzászólt
2019 jún 16. 20:02
Hihetetlen ez a szezon.
Szardínia rali: Tanak vezet, utolsó szakasz, erromlik a kormány, oda a biztos első hely és visszacsúszik az ötödik helyre. Ezzel elbukott 15 pontot, Ogier ráadásul egyet sem szerzett. Jól sakkozott az észt a portugál ralin, mikor azért fékezett le a célba, hogy hátrébb csússzon a power stage-n. Ezzel a francia kezdhette meg olaszban a "takarítást&
SPF Előzetes hozzászólt
2019 márc 26. 12:12
WRC: Napfényes Korzika

Ha WRC, akkor bizony jöhetnek a nagy szorzók! Olvasd tovább

Pozzato hozzászólt
2019 febr 25. 11:58
Végül összejött az, amiben reménykedtem, Tassi Attila gyári Hondát kapott, így jövőre Michelisz Norbi mellett egy másik magyart is láthatunk egész szezonban!  :ok:
Mezőny egyre erősebb, elvileg még két Cupra várható (Zengő vagy a Campos Racing), nem tudni, hogy a Renault Megane melyik sorozatban indul majd a ráncfelvarráson átesett autóval, illetve elkészült az új

Kapcsolódó cikkek

2019 márc 26. 12:12
WRC: Napfényes Korzika

2018 szept 11. 14:48
WRC: Új pálya, új remények