WRC: Új világbajnokot avatunk?

Nagy Bence
2019 jan 21. 18:23
Szólj hozzá!

Motorsport Sebastien Ogier WRC Sebastien Loeb

A címben szereplő kérdés már egyre többször merül, mivel Sebastien Ogier szénája kifelé áll a WRC-ből, ő sem lesz fiatalabb, illetve az utánpótlás nagyon erős. Az elmúlt 15 évben francia nyerte a vb-címet, idén megtörik a sorozat?

Legendák az aszfalton

Az átigazolási szezon legnagyobb szenzációját a két francia legenda, Sebastien Loeb és Sebastien Ogier szolgáltatta. Ők uralták a sportágakat az elmúlt másfél évtizedben. Előbbi hat futam erejéig visszatér a mezőnybe, mégpedig a Hyundai pilótájaként. Utóbbi csapatot váltott, Ford után most visszatért a Citroenhez. Két klasszis rögtön az első két hétvégén összecsaphat, hiszen Monte-Carlóban és Svédországban is indulnak mind a ketten. Az északi országban ráadásul ott lesz Marcus Grönholm is az indulók között!

Az elmúlt években rendre Ogier (3.25) dominálta a világbajnokságot, azonban a VW kiszállásával fokozatosan csökkent az ereje. Ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt két évben a riválisok hibáinak és az óriási rutinjának köszönhette a végső sikert. Csapatot váltott, Citroen C3-ban ül majd jövőre. A francia gyártó teljes támogatását élvezi, ezért is váltott, mert a Fordnál likviditási problémák merültek fel, plusz kiszállt csapatvezető, Malcolm Wilson. Ott nincsen meg ez a támogatás, mind a Citroennél, ahol a társa Esapekka Lappi lesz. A finn tehetség a legjobb helyre került, sokat tanulhat Ogiertől. Konstruktőri vb-cím nem esélytelen, azért ez a páros ütős lehet, főleg, ha megmarad Lappi stabilitása. 

Sebastien Ogier. Fotó: Rodrigo Garrido/Shutterstock.com

Loeb csatlakozott a dél-koreai gyártóhoz, ahol végre világbajnokok lennének konstruktőröknél vagy egyéniben. Közel voltak hozzá már az elmúlt években, de az utolsó versenyekre elfogytak. Loeb érkezése ebből a szempontból nem jelent akkora befolyást, de tapasztalata sokat segíthet a Neuville - Mikkelsen párosnak. Ők az összes futamon indulnak, míg Loeb Sordóval osztozik az idei versenyeken. A tehetségesebb versenyző Andreas Mikkelsen, ugyanakkor valamiért nem igazán érzi a Hyundait. Az is igaz, hogy a VW-nél a második teljes év hozta meg számára az áttörést. Neuville más tészta. Közel van a tűzhöz, de fejben gyenge. Ebben Loeb rengeteget adhat számára, óriási kincs lehet a rutinja. A belga számára a szűk keresztmetszet az új verseny lehet (Chile), illetve a török hétvége sem feltétlenül neki kedvez. Az viszont muszáj megemlíteni, hogy a vezetés új lett, Adamo érkezett, aki sikerre vezette a WTCR részleget is. 

A világbajnoki cím legnagyobb esélyese, Ott Tanak (2.20). Az észt versenyző pokolian gyors, hatalmas tempóra képes és jól alkalmazkodik a körülményekhez. Második éve lesz ez a Toyotánál, de már az elsőben is négy futamot nyert. Yaris erős kocsi, mögöttük a gyári támogatás, voltak arról is hírek, miszerint Tommi Makinen csapatfőnök (és négyszeres világbajnok) felkéri Fernando Alonsót tesztpilótának. Az az érzésem a japán gyártó kapcsán, hogy mindent egy lapra tettek fel. Meeke és Latvala nem olyan típusú pilóták, akik megfontoltan versenyeznének. Nekik a legfontosabb az lesz, hogy egy-két futamot behúzzanak és segítsék Tanak szezonját. 

Végére hagytuk az M-Sportot. A Ford Fiesta ugyan kiváló autó, de nincsen mögöttük gyári támogatás, nincsen mögöttük komoly szponzor és új a vezetés is. Két tehetséges pilótájuk van, de kevesebb rutinnal felvértezve, mint Ogier, Neuville vagy Tanak, viszont pár futam erejéig képesek a meglepetésre. Suninen számára lehet ez az áttörés éve, aki még csak 24 éves, de már tavaly is bizonyította, hogy óriási potenciál van benne. 

Mi lesz Monte-Carlóban?

Az elmúlt öt évben Sebastien Ogier nyerte a szezonnyitót, Sebastien Loeb pedig már hétszer végzett az élen. Mégis akkor miért ne fogadjunk rájuk? Mind a ketten márkát váltottak, Loeb csak január közepétől tudott tesztelni az i20-sal. A C3 egyelőre kérdéses, hogy mire képes Ogier alatt, szóval akkora érték nincsen benne. Neuville már vezetett Monte-Carlóban összetettben, szereti az ilyen szűk utakat. Tanak számára szerintem annyira nem ideális a verseny, jóval nagyobb tempóhoz van szokva. Ellenben ő a leggyorsabb a mezőnyből, de a technikás részek rá is hatással lehetnek. Ha választani kéne, akkor a belgára tennénk a voksunkat. 

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Világbajnoki összetett: Esapekka Lappi előrébb végez, mint Kris Meeke
    1.72 UnibetHozzászólások


Szólj hozzá fórumtagként

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI -45.20 %

február

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

  • Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Rali-világbajnokság

Pozzato hozzászólt
2019 jan 29. 09:26
Ez így nagyon erős kezdés volt, jó év lesz ez.  8)

Monte-Carlo végeredmény:
1. Ogier
2. Neuville +2,2 másodperc!!
3. Tanak

Három favorit a vb-címre ott a dobogón, tényleg nüanszokon múlott Ogier sikere. Loeb azért egy Dakar után alig 1-2 hét teszttel (lehet még annyi sem volt..) negyedik lett. Szerintem idén is be fog húzni egy futamot. Sz
SPF Előzetes hozzászólt
2019 jan 21. 18:23
WRC: Új világbajnokot avatunk?

Visszatért Sebastien Loeb, címvédő Ogier új csapatban, de Ott Tanak a legnagyobb favorit. Indul a rali-vb! Olvasd tovább

buszberlet hozzászólt
2019 jan 21. 15:13
Igen ezek jók lennének. Max. még egy olyan, hogy ki nyeri a Power Stage-et (utolsó gyorsasági a versenyen). Arra sokan rámennek a plusz pontok miatt.

Kapcsolódó cikkek