Az 1500 méteres gyorsúszás nem a legnézőbarátabb esemény a több mint 15 perces futamaival, olyannyira nem, hogy még a versenyzőknek is jut idejük és energiájuk közben elmélkedni, kiváltképpen ha a mezőnytől elszakadva "egyedül" teljesítik a távot.

Mihályvári-Farkas Viktória éppen így járt a tokiói olimpia hétfő esti előfutamában, ugyanis már féltávnál teljesen elszakadt a mezőnytől, így a futam második felét teljes magányban tempózta végig. Mint elárulta, azzal szórakoztatta magát, hogy a vízalatti kamerával versenyezzen, illetve közben végig a családjára gondolt.

"Ötszáz méter után ritmust váltottam, de ezernél már éreztem, hogy ez túl erős lett. Ekkor azon jártattam a fejemet, hogy 400 méter vegyesen magamért úsztam, most viszont értük, a családomért, a barátaimért kell kitartanom és a lehető legjobbat kihoznom magamból" - mondta az FTC 17 éves tehetsége, aki első számában minden várakozását felülmúlva a pontszerző hatodik helyen zárt, majd 1500-on a futamgyőzelme ellenére úgy lett 12., hogy közel 12 másodpercet javított az egyéni csúcsán.

A májusi, budapesti Eb-n 400 méter vegyesen ezüstérmes sportoló elárulta, nemcsak elmélkedni, vagy épp kamerával versenyezni szokott a leghosszabb medencés távon, hanem akár magában énekelni, vagy éppen olyan matekpéldákat számolgatni, hogy a táv hány százalékát teljesítette már.

"A hangulatomtól függ mivel kötöm le a gondolataimat, hogy eltereljem a figyelmemet az utolsó száz méterek fájdalmáról" - mesélte Mihályvári-Farkas a magányban töltött hosszú percekről.

A férfiaknak 1904 óta szerepel az ötkarikás programban az 1500 méter gyors, míg a nőknek Tokióban debütál ez a szám.

Az Unibeten a következő ajánlat szepel az 1500 méteres női gyorsra (az eseményre szerdán, július 28-án kerül sor):

Forrás: MTI

Borítókép: Tokió, 2021. július 26. Mihályvári-Farkas Viktória a női 1500 méteres gyorsúszás előfutama után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: