Semmiképp nem felejthette el Novak Djokovic, hogy a 2021-es US Openen egy meccsgyőzelem távolságra volt a Calendar Slam megszerzésétől. Miután nyert Melbourneben, Párizsban és Londonban, New Yorkban fájdalmas vereséget szenvedett Daniil Medvedevtől, aki idén is elkapná előle a bajnoki címet.

Novak Djokovic 153
Novak Djokovic negyedjére nyerheti a US Opent miután 2011-ben, 2015-ben és 2018-ban volt még bajnok New Yorkban. (Fotó: lev radin/Shutterstock.com)

Novak ebben az évben a Calendar Slamet már nem szerezheti meg, mivel veszített Londonban, de ennek a meccsnek is gigantikus a tétje. Huszonhárom Grand Slam-győzelemmel a harminchat éves szerb rekorder a férfi mezőnyben, de ha megnyerné a huszonnegyediket is, akkor egyenlítené Margaret Court női mezőnyben szerzett sikereinek számát.

Djokovic a Wimbledon döntője óta nem veszített meccset

Az idei Australian Openen és a Roland Garroson is tornagyőztessé avatták a jövő héttől ismét világranglista élére kerülő szerb játékost, a Wimbledon-döntőjét viszont öt szettes titáni küzdelem után Djokovic elveszítette Carlos Alcaraz ellen. Azóta senki nem győzte még le őt. Cincinnatiban ismét emlékezetes döntőt játszott a spanyollal, akit ezúttal legyőzött, New Yorkban pedig a végső győzelemért léphet pályára. Szinte gondmentesen igazolta a tornát megelőző elvárásokat. A harmadik fordulóban ugyan két szettes hátrányba került Laslo Djere ellen, de úgy fordított, hogy csak öt gémet veszített összesen a következő három felvonásban. Novak a többi meccseit szettvesztesség nélkül nyerte. Az elődöntőben Ben Sheltonnal találkozott, de az ifjú amerikai a bődületes erejű szerváival és tenyereseivel sem tudott eléggé hatékony lenni.

Részletek a Shelton - Djokovic elődöntőből

Djokovic kilenc alkalommal verte mostanáig Medvedevet és öt alkalommal kapott ki tőle. Idén már kétszer összecsaptak, Adelaideben Novak nyert, Dubaiban pedig a huszonhét éves orosz játékos. Mindkét mérkőzés hasonló kemény borításon zajlott és két játszmában értek véget. A US Open rajtja előtt egy újabb Djokovic - Alcaraz döntőre volt kilátás, azonban Daniil (ATP 3.) beleszólt a számításokba.

Medvedev sosem írható le

Botladozott ugyan a felvezető tornákon a két évvel ezelőtti bajnok, de az várható volt, hogy előbb vagy utóbb megint elkapja a fonalat. Ne feledjük, hogy micsoda formában volt az Australian Open után, mikor sorban nyert Rotterdamban, Dohában, Dubaiban és Miamiban hasonló kemény borításokon. A Wimbledon után viszont nem a legjobb verzióját mutatta játékának és New Yorkban is voltak olyan pillanatok, amikor arra lehetett következtetni, hogy nem jut el a fináléig. Egyedi pragmatizmusának és küzdőerejének köszönhetőn, miután menetelése során szettet veszített Christopher O'Connell és Alex De Minaur ellen, az elődöntőben négy játszmában borította a papírformát Carlos Alcaraz ellen.

Részletek az Alcaraz - Medvedev elődöntőből

Medvedev 38 nyerőt és 32 ki nem kényszerített hibát ütött és a nyitóforduló után, ez csak a második idei New York-i meccse, ahol több győztes megoldása volt mint ki nem kényszerített hibája. Az orosz játékos a döntőben sem indul favoritként, de ha anélkül, hogy csúcsformában lenne, négy felvonásban verni tudta Alcarazt, akkor valószínűleg Djokovicnak sem lesz könnyű meccse ellene.

szeptember 10., vasárnap

Tipp Játék hendikeppel Djokovic, Novak -3.5 @ 1.70

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org. A cikkben közölt oddsok a(z) Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 szeptember 9. 10:0 UTC.