Volt egy idő, amikor az internet teljesen szabad közeg volt, és mindent korlátozás nélkül el lehetett érni. Ez Magyarországon 2014-ben véget ért. Igaz, Észak-Koreában és Kínában valamivel hamarabb, de tény, hogy a cenzúra megkezdődött az interneten is. 2014 januárjától lépett érvénybe az a törvény, mely legális alapot biztosít a kormánynak, hogy számára nem megfelelő (nem tetsző) tartalmat blokkoltasson az internetszolgáltatókkal.

A "duma" persze az internetező, szegény, kiszolgáltatott magyarok védelme volt. A "szemét, kizsákmányoló, stb." külföldi fogadóirodák lenyúlják a pénzt. Mindez ellen meg kell védeni a netezőket, mert saját felelősségre játszani akkora kockázattal jár, hogy romba döntheti a magyar gazdaságot.

Ebben a cikkben a blokkolás kijátszási lehetőségeiről fogunk írni. Megpróbálunk több ingyenes és fizetős lehetőséget is bemutatni, azok előnyeivel és hátrányaival. Miért tesszük ezt?

Mert szerintünk az internet cenzúrázása sérti az alapvető személyi jogokat és a szabad információ áramlását. Most még csak pár irodát tiltottak le, de a teljes tiltólista nem nyilvános és nem lehet tudni még mi kerül oda a jövőben, mert a törvény lehetőséget ad rá.

Green Tunnel

Ezen kivül a blokkolás megkerüléséről szóló infók is bizonyos esetekben érzékenyek lehetnek, mint amilyen ez a Green Tunnelos megoldás is.

Green Tunnel letöltése: https://github.com/SadeghHayeri/GreenTunnel/releases/download/v1.8.3/green-tunnel-windows.zip

Mit is csinál a Green Tunnel?

Nem sokat. A jelenlegi blokkolás úgy működik, hogy bizonyos címeket az internetszolgáltatók átirányítanak a KEHTA-hoz, és ott DPI-vel ellenőrzik a csomagokat, és ők döntik el központilag, hogy az tiltott vagy nem.
Mivel manapság minden iroda HTTPS-en titkosított csomagokat küld, egyedüli lehetőségük ezeket a csomagokat elfogni az első csatlakozás pillanatában, mert csak akkor szerepel benne titkosítás nélkül a szerver neve. Ezt a csomagot a Green Tunnel "megbuherálja", a pontos metódust nem részletezem.
Mivel az összes többi csomag már a tanúsítványokkal titkosítva van, így minden információ ezután már nem elfogható, ezért a megoldás biztonságos és a céloldal is a saját valódi IP címedet látja, nem egy VPN-t.

Milyen esetekben működik a Green Tunnel és hasonló megoldások?

Ha nincs IP címes blokkolás is. [s]Jelenleg az Unibetre van, ezért ott nem működik.[/s] Bet365-re is van IP blokkolás, de ott valamit elnéztek vagy cseréltek IP-t is közben. Betfairre nincs IP blokkolás. Többi irodára sincs.

GoodbyeDPI - Green Tunnel alternatíva

Letöltés: https://github.com/ValdikSS/GoodbyeDPI/releases/download/0.2.2/goodbyedpi-0.2.2.zip
Dokumentáció: https://github.com/ValdikSS/GoodbyeDPI

Konzol (parancssor) alapú program. Csomagold ki valahova letöltés után, majd inditsd el belőle a [b]2_any_country_dnsredir.cmd[/b] scriptet. Ez picit más, de hasonló módon működik, mint a Green Tunnel. A saját IP címedet fogja látni a blokkolt oldal, tehát ez sem VPN.

Cloudflare WARP - 1.1.1.1

Letöltés: https://1.1.1.1/
Ugyanott elérhető mobilra is a link (Android és iOS).

Ez ingyenes VPN szolgáltatás a Cloudflaretől. Unibetre használható, tolerálják. Ugyanabból az országból ad IP címet, ahonnan belépsz rá. Biztonságos, teljesen titkosított alagútat hoz létre a géped és a Cloudflare hálózata között. Nyilvános WiFi hálózatokon is ajánlott a forgalom biztonságossá tételéhez. 

Betfair és Unibet is tűri a használatát.

Valóban meg lehet kerülni a tiltást?

Igen. Ezt már rengeteg oldal leközölte, még a pánikkeltésre használt média is. Minden tiltást meg lehet kerülni, mert az internet szerencsére nem ilyesmire volt kifejlesztve. Többféle blokkolási módszer létezik, az egyszerű DNS eltérítéstől a komplexebb megoldásokig. Elméletileg minden szolgáltató saját megoldást alkalmazhat.

Akit érdekelnek a technikai részletek, itt megtalálja az NMHH ajánlásást a tiltásra: http://nmhh.hu/dokumentum/160593/nmhh_muszaki_ajanlas_20131008.pdf

Illegális a tiltás megkerülése?

Nem. Sehol nincs ilyen írva és a játék sem tiltott külföldi irodáknál. A játékos nem felel ezért, egyedül a fogadóirodákat büntethetnék, de nincs rá hatókörük.

A lényeg itt van: "A NAV figyelmeztetett: Magyarországon engedéllyel nem rendelkező szervező által nyújtott online szerencsejátékban történő részvétel a játékos saját kockázatára történik. Bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni az ilyen játékból vagy fogadásból eredő követelést." (forrás: Index, NAV). 

Ezt kiegészítenénk azzal, hogy a külföldi szerencsejáték felügyeleteknél (Málta, Gibraltár, Egyesült Királyság, stb.) igen is lehet panaszt tenni, ha úgy érezzük egy cég nem helyesen járt el ellenünk és ezt le is ellenőrízték.

Biztonság, mire figyeljünk a blokkolás megkerülésekor?

Alapból abból induljunk ki, hogy egyik módszer sem biztonságos. A direkt elérés sem az, ezért alkalmaz minden fogadóiroda, kaszinó, pókeroldal titkosítást a belépés után.

Titkosítás nélkül bárki láthatja az általunk küldött és fogadott adatokat (beleértve a felhasználóneveket és jelszavakat). Mindig figyeljünk, hogy belépés után a kis lakat ott legyen a böngészőben, ahogy eddig is ott volt. 

Amit tudni kell, hogy az itt közölt módszerek mindegyikénél egy köztes szerveren keresztül érjük el a blokkolt oldalakat. Ezért, ha bármilyen biztonsági figyelmeztetést ad ki a böngésző a fogadóiroda tanúsítványáról, akkor ne adjuk meg a jelszavunkat és keressünk egy más módszert.

Ez főleg webproxyk esetén fordulhat elő. Elképzelhető, hogy lesznek rossz indulatú proxyk, akik adathalászatra szakosodnak. Ezeket főleg Facebookon fogják nyomatni, mint a tuti ingyenes, betonbiztos módszert. Nem kell bedőlni ennek, pont akkora szarok, mint a fizetős tuti tippadó csoportok.

Összegezve: az iroda webcíme előtt mindig legyen ott a https:// és a lakat. Hibás biztonsági tanúsítvány esetén azonnal riasztani fog az összes böngésző. Példa: https://www.bet365.com/ a legbiztonságosabb cim a http://www.bet365.com/ helyett.

Alternatív címek - ingyenes, ajánlott

Eddig szinte mindegyik blokkolt iroda előállt egy új, alternatív weboldallal, melyen továbbra is el lehet érni őket. Ez biztonságos és egyszerű módszer, semmi technikai tudást nem igényel.

Azt, hogy ezek mikor fognak tiltólistára kerülni nem tudjuk, de minden iroda percek alatt létrehozhat egy más címet, ahol újra elérhetőek. Ezt a macska-egér játékot addig lehet folytatni, amíg az egyik fél megunja.

A mindig friss alternatív címeket itt találod

TOR project

Tor project2A TOR egy ingyenes alagút (tunnel) szolgáltatás, mely titkosított elérést biztosít weboldalak vagy más szolgáltatások számára. Ezzel teljesen el tudjuk magunkat és az internetforgalmunkat rejteni. A hálózat működése komplex, de telepíteni egyszerű. A honlapról a Tor Browser Bundle-t kell letölteni és elindítani. Automatikusan megnyit egy új böngészőt, melyben a Tor hálózatán keresztül elérhetsz bármit.

Nagy előnye, hogy ingyenes és biztonságos. Hátránya, hogy változó IP címeken keresztül éred el a fogadóirodákat, sokszor különböző országokból és ezek nem feltétlenül egyedi IP címek. Ez egyes irodák biztonsági részlegén kiverheti a biztosítékot, és előbb-utóbb rá fognak kérdezni, hogy miért mindig más országból jelentkezel be. A beállításnál figyelj arra, hogy amerikai IP címet tiltsd le, mert erre minden iroda érzékeny. Az alábbi videóban megtalálod a beállítást és a használati utasítást (angolul):

ZenMate

zenmateEz egy (jelenleg) ingyenes VPN-szerű szolgáltatás, mely böngésző modulként használható Chrome és Opera böngészőkben. Teljesen titkosítja a forgalmat és elérhetőek vele a blokkolt irodák a visszajelzések szerint. A cég szerint az alap szolgáltatás mindig ingyenes lesz egy bizonyos forgalomig és a jövőben lesznek fizetős csomagok. Itt is ki lehet választani, hogy melyik országból szeretnénk IP címet kapni, az USA-t kerüld nagy ívben, ha fogadni szeretnél. 

Előnyei: ingyenes, titkosított, androidra is elérhető. Hátrányai: idővel egyezni fognak az IP címek más fogadók címével. Ez addig nem lesz gond, amíg nem lesznek bónuszok felhasználva ezekről az IP címekről. A "hirtelen" országváltás miatt kérhetnek magyarázatot az irodák, el kell mondani az igazat.

Itt találod meg: https://zenmate.com/

Opera Turbo

Aki nem ismerné, az Opera egy ingyenes böngésző. Nem a legnépszerűbb, de jól használható még akkor is, ha a megtekintett weboldal szerint "elavult". Ebbe be van építve egy Turbo üzemmód, melyet egy klikkel be- és ki lehet kapcsolni.

Ez nem más, mint egy gyorsító proxy szerver, amit az Opera fejlesztői biztosítanak olyan esetekre, amikor lassú az internetkapcsolatunk. Természetesen ez azt is jelenti, hogy a böngésző forgalma nem direkt, hanem közvetett módon megy ki az internetre és ezzel már ki is kerültük a blokkolást. Elérhető Androidra is.

Előnyei: ingyenes, sűríti a forgalmat (mobilnetnél kimondottan előnyős), magyarul is elérhető. Hátrányai: nem egyedi IP cím, nem titkosított (de a https://-es weboldalak természetesen titkosítva működnek a saját tanúsítványukkal).

Opera turbo

Opera letöltése: http://www.opera.com/ 

VPN szolgáltatások

A VPN szolgáltatások segítségével teljesen elrejthetjük a forgalmunkat és az eredeti IP címünket, valamint a blokkolásokat is teljesen kikerülhetjük. Egy titkosított alagúton keresztül fogunk internetezni, amint a VPN-t bekapcsoljuk

Ezek mind fizetős szolgáltatások, különböző extrákkal és megvalósításokkal. A legtöbb szolgáltató egyszerűen használható, előre beállított kliensprogramot biztosít. Itt csak a regisztrált azonosítónkat kell megadnunk és belépés után már ezen keresztül érjük el az internetet (web, e-mail, bármi).

Többféle extra szolgáltatás is van, mint dedikált IP cím (ez a legjobb, de a legdrágább is), választható IP címek különböző országokból. Áruk változó, 5-15 dollár között mozog a havidíj. Kimondottan igaz ezekre, hogy olcsó húsnak híg a leve. Olcsóbbaknál előfordulhat, hogy lassú, egy-egy szerver nem elérhető stb. A legtöbbet lehet havi, 3 hónapos, fél éves és éves bérletként fizetni, és minél hosszabb időre fizetünk előre, annál olcsóbbak.

Előnyök: megbízható, titkosított, gyors, egyszerű használat, teljes forgalom elrejtése. Hátrányok: nem a legolcsóbb, a dedikált IP sokszor extra.

VPN szolgáltatók (a lista nem teljes, jó szolgáltatókat javasolhattok a fórumon)

Webes felületű proxyk - ingyenes

Sok ilyen szolgáltató van, melyek weboldalán megadhatsz egy címet és rajtuk keresztül eléred a céloldalt. Ez több okból nem a legjobb megoldás: nem minden oldal működik helyesen, általában módosítanak a tartalom kódján, hozzáadva a saját reklámjaikat, fejléceiket stb. Nem ajánljuk fogadásra. Ilyen szolgáltatók:

Proxy szerverek - ingyenes/fizetős

Rengeteg nyitott ingyenes proxy szerver érhető el az interneten. Ezeket proxy lista oldalakon találhatjuk meg. A használathoz a böngészőnk proxy beállításait kell megváltoztatnunk, hogy ezeken keresztül érjék el az internetet. Ez a módszer hatékony, de macerás.

A legtöbb ilyen proxyt szkenneléssel találják meg és publikálják. A megnőtt forgalom után a legtöbb észreveszi a hibát és bezárja a hozzáférést. Természetesen lehet olyant találni, amelyik napokig-hetekig működik és jól használható, de a legtöbb mindössze pár órára jó. Ilyenkor mindig át kell állítani a böngészőt. Vannak ebből is fizetős proxyk, de manapság már kevésbé népszerűek, mivel nem olyan biztonságosak, mint egy VPN. A legtöbb fizetős szolgáltató pedig inkább VPN-en kínálja ugyanezt.

Ez a módszer azoknak való, akik valamennyire értenek a beállításokhoz és a használathoz. Erre a célra érdemes egy külön böngészőt telepíteni és csak abban használni a proxykat. Igy nem mindent küldünk ki ezeken keresztül és megspórolunk egy csomó anyázást (lassú, kiakad, stb.). Aki tényleg komolyan akar ezzel foglalkozni, az szerezzen be egy proxy szkennert, mellyel egyből le tud ellenőrizni egy nagyobb listát és kiszűrni a nem működő proxykat.

Proxy listák

A legjobb megoldás szerintünk: dedikált IP címmel rendelkező VPN szolgáltatás, de csak akkor, ha már az alternatív címeket is blokkolni kezdik. Ez fejfájásmentes megoldás, de nem olcsó. Aki viszont komolyan játszik, annak havi 10 dollárt megér.

További kérdéseid vannak a témával kapcsolatban? Várunk a fórumon