Tény, hogy nem olyan népszerű a derbi, mint a Boca Juniors és a River Plate összecsapása, viszont az is eléggé egyértelmű, hogy nemcsak Argentínában, hanem az egész világon is csak nagyon-nagyon kevés olyan focimérkőzés van, amelyik egyazon lapon említhető az előbb említett két csapat derbijével (Superclasico).

Természetesen nincs ok a panaszra, ugyanis a fővároson és Buenos Aires tartományon kívüli leg-leg-leg (legrangosabb, legjelentősebb, stb.) argentin mérkőzés a rosariói rangadó, azaz a Clasico Rosarino.

A becenevek eredete

Egy múlt század eleji - a leprás betegek megsegítésére rendezett - jótékonysági mérkőzéshez köthetők a csapatok becenevei: a Rosario Central nem volt hajlandó játszani a jótékonysági meccsen, így játékosait azóta a „gazemberek” (Canallas) néven említik.

A Newell's Old Boys jótékonykodott, ám azóta a „leprások” (Los Leprosos) a beceneve.

A Newell's Old Boys és a Rosario Central alapítása

Mindkét gárda nagyon régi, a Rosario Central 1889-ben, a Newell's Old Boys pedig 1903-ban alakult meg, és mindkettő többször is volt már Argentína legjobb focicsapata: a Rosario Central négyszeres, míg a Newell's Old Boys hatszoros argentin bajnok.

Bár mindkét egyesület a majdnem Budapest-méretű Rosario városban székel, mégsem osztozik a stadionon. A Rosario Central számára a dr. Lisandro de la Torre Stadion (avagy ismertebb nevén Estadio Gigante de Arroyito) a hazai pálya.

Az idősebb focirajongók számára onnan lehet ismerős a létesítmény, hogy Argentína válogatottja három meccset játszott itt az 1978-as labdarúgó világbajnokságon, s az akkoriban hatalmas helyi kedvencnek számító Mario Kempes volt az azon a tornán vb-címet nyerő argentin együttes legeredményesebb focistája. Méretes a stadion, mintegy 44 000 néző befogadására alkalmas.

Stadiont neveztek el a Bolondról

A másik rosariói csapat a 42 000 férőhelyes Marcelo Bielsa Stadionban rendezi a hazai mérkőzéseit. Akik az ismerős név olvastán talán kissé meglepődtek és a 2011–2013 között a spanyol Athletic Bilbao, 2014 óta pedig a francia Olympique Marseille együttesénél edzősködő Marcelo Bielsára gondoltak, azt kell mondanom, hogy helyesen tették.

Marcelo Bielsa 001
Marcelo Bielsa. Fotó: Maxisport/Shutterstock.com

A Newell's Old Boys stadionjának névadója ugyanis nem más, mint klub korábbi játékosa és edzője, Argentína és Chile válogatottjainak egykori szövetségi kapitánya, a megalkuvást nem tűrő támadófociról híres és a „Bolond” becenévre hallgató tréner.

Ugyan ez az írás nem Bielsáról szól, de annyit mindenképpen érdemes megjegyezni az edzőről, hogy amikor a focikedvelők azt látják, hogy a kissé szokatlan 1-3-3-3-1-es rendszerben játszik egy csapat, játékosai pedig úgy mennek előre, mint a „mérgezett egerek”, akkor látatlanban is nagy összegben lehet arra fogadni, hogy Marcelo Bielsa az edzője annak az együttesnek. Diego Simeone és Mauricio Pochettino két ígéretes és fiatal tréner a rengeteg közül, akikre nagy hatással van a többek között a Dél-Amerika legjobb fociedzője díjat is elnyerő Marcelo Bielsa.

Híres Newell's Old Boys és Rosario Central szurkolók

Megszokottnak nevezhető dolog, hogy hírességeket lehet látni a sporteseményeken és neves emberek tartoznak bizonyos csapatok szurkolói közé. Hirtelenjében Jack Nicholson és a Los Angeles Lakers, valamint Adam Sandler és a New York Yankees jut eszembe példának, de a Rosario Central is nagyon híres szurkolóval dicsekedhet. Ez a szurkoló Rosario város szülöttje, a legendás Che Guevara. A kapcsolatra ugyan már csak múlt idő mondható, hiszen Che Guevara halott, viszont a neves forradalmár kultusza a mai napig él, és többek között a stadion melletti hatalmas festmény is erről tanúskodik.

Híres labdarúgók: Kempes, Maradona és Messi

Visszatérve a focihoz, hírneves labdarúgókkal is büszkélkedhet a Rosario Central. Ha csak egyet említek, akkor viszonylag egyértelmű, hogy az kizárólag Mario Kempes lehet: az a focista, akiről érdemes megemlíteni, hogy többek között világbajnok, vb-gólkirály, a világbajnokság legjobb játékosa és Dél-Amerika legjobb labdarúgója, valamint az argentin és a spanyol focibajnokság többszörös gólkirálya volt. El Matador becenévre hallgatott minden idők egyik legeredményesebb csatára.

Mario Kempes arcképe egy Egyenlítői-Guineai bélyegen
Mario Kempes arcképe egy Egyenlítői-Guineai bélyegen. Fotó: catwalker/Shutterstock

Messi első csapata volt az Old Boys

A Newell's Old Boysnál sincs ok a bujkálásra, hiszen ez az egyesület minden idők egyik legzseniálisabb focistájának a nevelőcsapata. Ez a gárda volt Lionel Messi első csapata, s a Rosarióban született zseni útja innen vezetett Barcelonába.

Ami ezután következett, arról alighanem minden fociszurkolónak tudomása van. Valószínűleg már csak ennyi is elegendő lenne ahhoz, hogy a Newell's Old Boys minden focirajongó emlékezetében megmaradjon, s az már csak hab a tortán, ha ehhez hozzátesszük azt is, hogy a világfoci másik argentin zsenije, Diego Maradona is játszott a csapatban. És nyilván az sem jelent hátrányt, ha megemlékezünk arról, hogy innen indult meghódítani a világot Gabriel Batistuta, a népszerű Batigol, de Gallego, Valdano, Heinze, Sensini és a „Bestia”, Maxi Rodriguez is.

Mire fogadjunk a Newell's - Rosario összecsapásokon?

Nem érdemes figyelmen kívül hagyni két fontosnak nevezhető tényezőt: az argentin drukkerek már alapjáraton is heves vérmérsékletűek, s a Rosario Central hívei még az argentin fociszurkolók között is az élvonalhoz tartoznak. A Rosario Central szurkolói Argentína egyik legjelentősebb táborát alkotják. A másik rosariói gárda drukkereit sem kell félteni. Ők sem piskóták.

Nagyon régóta erőteljes a rivalizálás a Newell's Old Boys és a Rosario Central között. Annyira nagy a feszültség, hogy általában nincs szükség a szurkolók feszkójára ahhoz, hogy elszabaduljanak az indulatok. Ha véletlenül mégis nyugis a mérkőzés, akkor általában a szurkolók gondoskodnak arról, hogy változzon a légkör.

Gólokra, szögletekre érdemes lehet fogadni

Nem nevezhető jelentősnek a két gárda közötti különbség. Jobbára eredményesebb a Rosario Central, de annyira azért nem, hogy érdemes legyen látatlanban a győzelmére fogadni a rangadón. A rosariói csapatok egymás elleni összecsapásain – mint a világfoci sok másik esetében is - a pillanatnyi forma számít és nüansznyi különbségek döntenek.

Aki a Newell's Old Boys - Rosario Central mérkőzésre kíván fogadni, érdemes nagyon naprakésznek lennie a csapatok formájával, s a világ majdnem mindegyik helyi rangadójára érvényes tippen kívül (mindkét csapat szerez gólt) leginkább a kapuralövésekre, a szögletekre, a lesekre és/vagy a szabálytalanságokra érdemes fókuszálnia. Kifizetődő lehet a szabálytalanságok számára tippelni, hiszen ez is egy olyan összecsapás, ahol nem meglepő, ha elszabadul a pokol.