Tény, hogy nem olyan népszerű a derbi, mint a Boca Juniors és a River Plate összecsapása, viszont az is eléggé egyértelmű, hogy nemcsak Argentínában, hanem az egész világon is csak nagyon-nagyon kevés olyan focimérkőzés van, amelyik egyazon lapon említhető az előbb említett két csapat derbijével (Superclasico). Természetesen nincs ok a panaszra, ugyanis a fővároson és Buenos Aires tartományon kívüli leg-leg-leg (legrangosabb, legjelentősebb, stb.) argentin mérkőzés a rosariói rangadó, azaz a Clasico Rosarino.

Egy múlt század eleji - a leprás betegek megsegítésére rendezett - jótékonysági mérkőzéshez köthetők a csapatok becenevei: a Rosario Central nem volt hajlandó játszani a jótékonysági meccsen, így játékosait azóta a „gazemberek” (Canallas) néven említik; a Newell's Old Boys jótékonykodott, ám azóta a „leprások” (Los Leprosos) a beceneve. Mindkét gárda nagyon régi, a Rosario Central 1889-ben, a Newell's Old Boys pedig 1903-ban alakult meg, és mindkettő többször is volt már Argentína legjobb focicsapata: a Rosario Central négyszeres, míg a Newell's Old Boys hatszoros argentin bajnok.

Bár mindkét egyesület a majdnem Budapest-méretű Rosario városban székel, mégsem osztozik a stadionon. A Rosario Central számára a dr. Lisandro de la Torre Stadion (avagy ismertebb nevén Estadio Gigante de Arroyito) a hazai pálya. Az idősebb focirajongók számára onnan lehet ismerős a létesítmény, hogy Argentína válogatottja három meccset játszott itt az 1978-as labdarúgó világbajnokságon, s az akkoriban hatalmas helyi kedvencnek számító Mario Kempes volt az azon a tornán vb-címet nyerő argentin együttes legeredményesebb focistája. Méretes a stadion, mintegy 44 000 néző befogadására alkalmas.

Stadiont neveztek el a Bolondról

Bielsa-Marcelo-002

Marcelo Bielsa. Fotó: Maxisport/Shutterstock.com

A másik rosariói csapat a 42 000 férőhelyes Marcelo Bielsa Stadionban rendezi a hazai mérkőzéseit. Akik az ismerős név olvastán talán kissé meglepődtek és a 2011–2013 között a spanyol Athletic Bilbao, 2014 óta pedig a francia Olympique Marseille együttesénél edzősködő Marcelo Bielsára gondoltak, azt kell mondanom, hogy helyesen tették. A Newell's Old Boys stadionjának névadója ugyanis nem más, mint klub korábbi játékosa és edzője, Argentína és Chile válogatottjainak egykori szövetségi kapitánya, a megalkuvást nem tűrő támadófociról híres és a „Bolond” becenévre hallgató tréner. Ugyan ez az írás nem Bielsáról szól, de annyit mindenképpen érdemes megjegyezni az edzőről, hogy amikor a focikedvelők azt látják, hogy a kissé szokatlan 1-3-3-3-1-es rendszerben játszik egy csapat, játékosai pedig úgy mennek előre, mint a „mérgezett egerek”, akkor látatlanban is nagy összegben lehet arra fogadni, hogy Marcelo Bielsa az edzője annak az együttesnek. Diego Simeone és Mauricio Pochettino két ígéretes és fiatal tréner a rengeteg közül, akikre nagy hatással van a többek között a Dél-Amerika legjobb fociedzője díjat is elnyerő Marcelo Bielsa.

20.000 Forint Kockázatmentesen!


Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Megszokottnak nevezhető dolog, hogy hírességeket lehet látni a sporteseményeken és neves emberek tartoznak bizonyos csapatok szurkolói közé. Hirtelenjében Jack Nicholson és a Los Angeles Lakers, valamint Adam Sandler és a New York Yankees jut eszembe példának, de a Rosario Central is nagyon híres szurkolóval dicsekedhet. Ez a szurkoló Rosario város szülöttje, a legendás Che Guevara. A kapcsolatra ugyan már csak múlt idő mondható, hiszen Che Guevara halott, viszont a neves forradalmár kultusza a mai napig él, és többek között a stadion melletti hatalmas festmény is erről tanúskodik.

Kempes, Maradona és Messi

Visszatérve a focihoz, hírneves labdarúgókkal is büszkélkedhet a Rosario Central. Ha csak egyet említek, akkor viszonylag egyértelmű, hogy az kizárólag Mario Kempes lehet: az a focista, akiről érdemes megemlíteni, hogy többek között világbajnok, vb-gólkirály, a világbajnokság legjobb játékosa és Dél-Amerika legjobb labdarúgója, valamint az argentin és a spanyol focibajnokság többszörös gólkirálya volt. El Matador becenévre hallgatott minden idők egyik legeredményesebb csatára.

Mario Kempes

Mario Kempes, jobbról a második (Fotó: Antonio Scorza / Shutterstock.com)

A Newell's Old Boysnál sincs ok a bujkálásra, hiszen ez az egyesület minden idők egyik legzseniálisabb focistájának a nevelőcsapata. Ez a gárda volt Lionel Messi első csapata, s a Rosarióban született zseni útja innen vezetett Barcelonába. Ami ezután következett, arról alighanem minden fociszurkolónak tudomása van. Valószínűleg már csak ennyi is elegendő lenne ahhoz, hogy a Newell's Old Boys minden focirajongó emlékezetében megmaradjon, s az már csak hab a tortán, ha ehhez hozzátesszük azt is, hogy a világfoci másik argentin zsenije, Diego Maradona is játszott a csapatban. És nyilván az sem jelent hátrányt, ha megemlékezünk arról, hogy innen indult meghódítani a világot Gabriel Batistuta, a népszerű Batigol, de Gallego, Valdano, Heinze, Sensini és a „Bestia”, Maxi Rodriguez is.

Mire érdemes fogadni?

Nem érdemes figyelmen kívül hagyni két fontosnak nevezhető tényezőt: az argentin drukkerek már alapjáraton is heves vérmérsékletűek, s a Rosario Central hívei még az argentin fociszurkolók között is az élvonalhoz tartoznak. A Rosario Central szurkolói Argentína egyik legjelentősebb táborát alkotják. Az másik rosariói gárda drukkereit sem kell félteni. Ők sem piskóták.

Nagyon régóta erőteljes a rivalizálás a Newell's Old Boys és a Rosario Central között. Annyira nagy a feszültség, hogy általában nincs szükség a szurkolók feszkójára ahhoz, hogy elszabaduljanak az indulatok. Ha véletlenül mégis nyugis a mérkőzés, akkor általában a szurkolók gondoskodnak arról, hogy változzon a légkör. Nem nevezhető jelentősnek a két gárda közötti különbség. Jobbára eredményesebb a Rosario Central, de annyira azért nem, hogy érdemes legyen látatlanban a győzelmére fogadni a rangadón. A rosariói csapatok egymás elleni összecsapásain – mint a világfoci sok másik esetében is - a pillanatnyi forma számít és nüansznyi különbségek döntenek. Aki a Newell's Old Boys - Rosario Central mérkőzésre kíván fogadni, érdemes nagyon naprakésznek lennie a csapatok formájával, s a világ majdnem mindegyik helyi rangadójára érvényes tippen kívül (mindkét csapat szerez gólt) leginkább a kapuralövésekre, a szögletekre, a lesekre és/vagy a szabálytalanságokra érdemes fókuszálnia. Kifizetődő lehet a szabálytalanságok számára tippelni, hiszen ez is egy olyan összecsapás, ahol nem meglepő, ha elszabadul a pokol.