Finnországban nemzeti sport a pesäpallo, ami az amerikai baseballnak és néhány kevésbé ismert sportágnak az ötvözetéből jött létre, katonai edzés céljából. Annyira jól sikerült a keresztezés, hogy még az 1952-es olimpián is feltűnt bemutató sportként Helsinkiben. Teljes szabályismertetésbe nem kezdünk, de röviden átnézzük a finnek baseballját!

Harctérre készítette fel a finneket a pesäpallo

A pesapallót Lauri Pikhala fejlesztette ki az 1920-as években. Nem volt kispályás Pikhala úr, hiszen futásban és magasugrásban is indult az 1908-as olimpián, majd ő lett Finnország első profi trénere atlétikában. Edzői képességeit később a finn hadsereg is felhasználta.

A katonák fizikai képességeinek javítására hozta létre ezt a sportágat, ami fejleszti a kéz és szem koordinációt, de abban is nagy segítség volt, hogy a harcmezőn könnyeben tudjanak irányt változtatni. Ezzel el is érkeztünk az első fontos különbséghez, ami a baseball és a pesapallo között megfigyelhető. Az ütő játékosok cikk-cakkban futnak a bázisok között. Pont így kerülgetik a lövéseket a háborús filmekben. Nevetés

Pesapallo felszerelés: ütő, kesztyű, labda és sisak
Pesapallo felszerelés: ütő, kesztyű, labda és sisak. Fotó: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons

Könnyebb ütés, jobb fizikum

A pitcher (dobójátékos) nem az ütővel szemben áll, hanem mellette. Nincsenek csavart, vagy épp trükkös labdák, a dobás szimpla ejtés. Ezáltal sokkal egyszerűbben zajlik az ütés folyamata, amihez nincs szükség olyan technikára, mint a baseball esetén.

Lényegében csak a hülye nem találja el a labdát, viszont a játéktéren belülre kell ütnie, ezért az hitter kevésbé tudja meglepni a védekező csapat elkapóit. A vonalak közötti területre üthet, nincs olyan mint a baseballban, hogy túlüti a pályát, és vígan körbe gyalogolja a bázisokat. Persze ha lepattan a vonalon belül, és úgy megy ki, akkor összejöhet a körbeséta.

A baseballhoz hasonlóan itt a hazafutás ér pontot, tehát ha a játékos előbb visszaér a hazai bázisra (home base), mint a labda. Ha a védekező csapat előbb juttatja vissza az adott bázisra a labdát, mint ahogy odaérne a nagy futásban lévő támadó játékos, akkor utóbbi kiesik. Ekkor szépen visszamegy a hazai bázis mögötti félkörívre és várja az újabb lehetőségét.

Háromszor lehet kiesni, ami így magyarul nem hangzik olyan jól, mint az out angolul.

Fogadjunk a finnek nemzeti sportjára

A finn női és férfi elitbajnokság a Superpesis nevet viseli. Bár a finnugor nyelvcsalád miatt talán értenem kellene a finn nyelvet úgy nagyjából, de sajnos ez a képességem nekem nem alakult ki, ezért a bajnokság hivatalos oldalából sok információt nem tudok kinyerni.

Konkrét tippelésbe ezért nem is bocsátkoznék, de ha valakit érdekel ez az egyedi sportág, akkor van lehetőség fogadásra! Az északi országokat kiemelten megcélző Unibet kínálatában találhatunk pesapallo meccseket. Azért érdemes vigyázni, mert a focihoz hasonlóan, itt is felütötte már fejét a bunda.

A legnagyobb botrány 1998-ban volt, amikor a finn rendőrség közel 500 ember kihallgatása után fényt derített arra, hogy a bajnokság végén több tét nélküli mérkőzés is meg lett bundázva. Az összes érintett csapatot visszasorolták a harmadosztályba, míg a milliókat bukó finn nemzeti fogadóiroda évekre kivette kínálatából a pesapallót.

További kevésbé ismert sportok: