Néhány nappal ezelőtt belevetettem magam a Bandy nevezetű sportba, ahol a kiválasztott meccsen végül nem ült a papírforma, de egy igazán érdekes sportot ismerhettem meg. Ezúttal a netball világába jutunk el, ami a szegény ember kosárlabdájának tűnik első ránézésre. De csak elsőre, mert valójában nem az anyagi körülmények miatt jött létre ez a sport, hanem a nők miatt!

Nők által kreált egyedi szabályok

Az Egyesült Államokban találták fel a kosárlabdát az 1800-as évek végén, amit rövid időn belül Angliába is elvittek különböző bemutatók formájában. Az angol nők is szerettek volna játszani, de a ruházatuk nem tette lehetővé a futást, ezért néhány dolgot módosítottak rajta, és így létrejött egy új sportág, aminek Martina Bergman-Österberg a netball nevet adta. A változtatások jelentősek voltak, például a teremből kimentek, és a fűvön játszották, tehát a pattogtatás és a labdával haladás értelmét vesztette. Továbbra is a kosárba kellett juttatni a labdát, de nem volt palánk. A századforduló után hivatalos sportág lett, szabályokkal együtt, és érthető módon a nők körében terjedt leginkább, a hölgyek kosárlabdájának is hívták akkoriban.

Itt nem futkározol a labdával!

Hagyjuk a múltat, nézzük meg mik a szabályai a jelenkorban a netballnak. A csapatok 7-7 főből állnak, és mindenkinek megvan a saját pozíciója. Nem úgy mint a labdarúgásban, hogy hamis kilences, meg felfutó jobbhátvéd, egy fenét, ez a nők sportja uraim! Itt minden szabályozva van, a játékosok mezére rá van írva a pozíciójuk, mert minden pozíciónak behatárolt lehetőségei vannak a játékban. Csak a goal attack és a goal shooter szerezhet pontot például, akiket nem lehet faultolni. Semmilyen testi kontakt nem engedélyezett a labdát birtokló játékossal szemben, ha mégis történik bármi, akkor szabaddobás jön. Egy játékosnál nem lehet tovább a labda 3 másodpercnél, és a labdával nem lehet haladni a pályán. Ha például ugrás közben kapják meg, akkor a landoló láb, igen, a landoló láb nem mozdulhat, a másikkal lehet lépegetni. A landoló lába dobásnál sem emelkedhet fel, tehát nem lehet felugrani dobásnál. Nincs más lehetőség, csak összejátszani és passzolni! Ezen a ponton, ha nem tudnám, már akkor is sejteném, hogy ezt nők találták fel.

 

Behatárolt területek

A barátnőm is mindig megmondja, hogy meddig lehetek a kocsmában, mennyi sörhöz nyúlhatok hozzá, és nem nagyon ugrálhatok. Tisztára, mint a netball, ugye? A játék három zónájának is fontos szerepe van, mert ahogy korábban említettem, a játékosoknak meg van szabva, hogy melyik harmadban lehetnek. A goalkeeper például a saját harmadban tartózkodhat csak, míg a goal defence a középső harmadba is bemehet, de tovább nem. Jöjjön egy csavar ebben is? A wing defense sem mehet a támadó harmadba, de ő továbbá nem léphet a körívvel jelölt dobóterületre sem. A támadókra is vannak megkötések, de ezt el kell engedni. Annyi szabály van, ami gyakorlatilag teljesen megöli a játékot, és bár izgalmasnak tűnik ez a fel-alá rohangálás, de kizárnak számtalan lehetőséget a sok szabállyal. Mindezek ennek ellenére népszerű sportág egyes országokban, és azt hiszem tudom miért: szép lányok vannak a pályán, rövid szoknyában!

Bandy: Valahol a foci és jégkorong között! KATT!

Első netballos fogadásom

Miután megismertem ezt az igazán egyedi sportot, úgy döntöttem, fogadok is rá! A bet365-nél nem csak tippelni tudok rá, hanem nézni is, mert a Super Netballt közvetítik élőben ezen a hétvégén. A Melbourne Vixens - Giants Netball találkozót választottam, amit a lehetőségeimhez mérten felmérek. Ez egy ausztrál bajnoki meccs lesz, az eddig veretlen, és első helyen álló Giants utazik az utóbbi hetekben feltámadó melbourni Vixens otthonába. A bajnokság honlapja nagyon rendben van, ha esetleg érdekelnek a statisztikák, vagy épp a netball-hírek. A két csapat közel azonos mutatókat tudhat eddig magáénak, ugyanannyi pontot szereztek, közel azonos mennyiségű lepattanót gyűjtöttek be. Nyilván erősen idézőjeles ez a lepattanó, hiszen nincs palánk, amiről lepattana. Az utóbbi meccsein a Giants védelme az utolsó negyedekre állt össze igazán, így többször is meg tudták fordítani a félidei állást a saját javukra. Az edzőjük ügyesen lép közbe cserékkel, és ez mentális erőről tanúskodik, ezért fogadok a Giants győzelmére 1.57-es szorzón, de ez a tipp egy 10-es erősségű skálán valószínűleg nullás lenne.

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org