Netball: Három másodperced van passzolni!

Néhány nappal ezelőtt belevetettem magam a Bandy nevezetű sportba, ahol a kiválasztott meccsen végül nem ült a papírforma, de egy igazán érdekes sportot ismerhettem meg. Ezúttal a netball világába jutunk el, ami a szegény ember kosárlabdájának tűnik első ránézésre. De csak elsőre, mert valójában nem az anyagi körülmények miatt jött létre ez a sport, hanem a nők miatt!

Nők által kreált egyedi szabályok

Az Egyesült Államokban találták fel a kosárlabdát az 1800-as évek végén, amit rövid időn belül Angliába is elvittek különböző bemutatók formájában. Az angol nők is szerettek volna játszani, de a ruházatuk nem tette lehetővé a futást, ezért néhány dolgot módosítottak rajta, és így létrejött egy új sportág, aminek Martina Bergman-Österberg a netball nevet adta. A változtatások jelentősek voltak, például a teremből kimentek, és a fűvön játszották, tehát a pattogtatás és a labdával haladás értelmét vesztette. Továbbra is a kosárba kellett juttatni a labdát, de nem volt palánk. A századforduló után hivatalos sportág lett, szabályokkal együtt, és érthető módon a nők körében terjedt leginkább, a hölgyek kosárlabdájának is hívták akkoriban.

Itt nem futkározol a labdával!

Hagyjuk a múltat, nézzük meg mik a szabályai a jelenkorban a netballnak. A csapatok 7-7 főből állnak, és mindenkinek megvan a saját pozíciója. Nem úgy mint a labdarúgásban, hogy hamis kilences, meg felfutó jobbhátvéd, egy fenét, ez a nők sportja uraim! Itt minden szabályozva van, a játékosok mezére rá van írva a pozíciójuk, mert minden pozíciónak behatárolt lehetőségei vannak a játékban. Csak a goal attack és a goal shooter szerezhet pontot például, akiket nem lehet faultolni. Semmilyen testi kontakt nem engedélyezett a labdát birtokló játékossal szemben, ha mégis történik bármi, akkor szabaddobás jön. Egy játékosnál nem lehet tovább a labda 3 másodpercnél, és a labdával nem lehet haladni a pályán. Ha például ugrás közben kapják meg, akkor a landoló láb, igen, a landoló láb nem mozdulhat, a másikkal lehet lépegetni. A landoló lába dobásnál sem emelkedhet fel, tehát nem lehet felugrani dobásnál. Nincs más lehetőség, csak összejátszani és passzolni! Ezen a ponton, ha nem tudnám, már akkor is sejteném, hogy ezt nők találták fel.

 

Behatárolt területek

A barátnőm is mindig megmondja, hogy meddig lehetek a kocsmában, mennyi sörhöz nyúlhatok hozzá, és nem nagyon ugrálhatok. Tisztára, mint a netball, ugye? A játék három zónájának is fontos szerepe van, mert ahogy korábban említettem, a játékosoknak meg van szabva, hogy melyik harmadban lehetnek. A goalkeeper például a saját harmadban tartózkodhat csak, míg a goal defence a középső harmadba is bemehet, de tovább nem. Jöjjön egy csavar ebben is? A wing defense sem mehet a támadó harmadba, de ő továbbá nem léphet a körívvel jelölt dobóterületre sem. A támadókra is vannak megkötések, de ezt el kell engedni. Annyi szabály van, ami gyakorlatilag teljesen megöli a játékot, és bár izgalmasnak tűnik ez a fel-alá rohangálás, de kizárnak számtalan lehetőséget a sok szabállyal. Mindezek ennek ellenére népszerű sportág egyes országokban, és azt hiszem tudom miért: szép lányok vannak a pályán, rövid szoknyában!

Bandy: Valahol a foci és jégkorong között! KATT!

Első netballos fogadásom

Miután megismertem ezt az igazán egyedi sportot, úgy döntöttem, fogadok is rá! A bet365-nél nem csak tippelni tudok rá, hanem nézni is, mert a Super Netballt közvetítik élőben ezen a hétvégén. A Melbourne Vixens - Giants Netball találkozót választottam, amit a lehetőségeimhez mérten felmérek. Ez egy ausztrál bajnoki meccs lesz, az eddig veretlen, és első helyen álló Giants utazik az utóbbi hetekben feltámadó melbourni Vixens otthonába. A bajnokság honlapja nagyon rendben van, ha esetleg érdekelnek a statisztikák, vagy épp a netball-hírek. A két csapat közel azonos mutatókat tudhat eddig magáénak, ugyanannyi pontot szereztek, közel azonos mennyiségű lepattanót gyűjtöttek be. Nyilván erősen idézőjeles ez a lepattanó, hiszen nincs palánk, amiről lepattana. Az utóbbi meccsein a Giants védelme az utolsó negyedekre állt össze igazán, így többször is meg tudták fordítani a félidei állást a saját javukra. Az edzőjük ügyesen lép közbe cserékkel, és ez mentális erőről tanúskodik, ezért fogadok a Giants győzelmére 1.57-es szorzón, de ez a tipp egy 10-es erősségű skálán valószínűleg nullás lenne.


Hozzászólások

  1. alexthebest szerint
    kedd, 2017 március 21. 12:03:09

    Fasza kis sport ez. Néha nevetséges hogy maga fölé tíz centire nem tud egy egyeneset dobni, de a szabályoknak köszönhetően nagyon pörög. Fogadás szempontjából meg pláne jó. Élőben az over/under határokra több opció van, érdemes megvárni egy kis bénázós periódust és rámenni az overre, mert itt egy percen belül megszórhatják magukat. 22-25 pont egy 15 perces negyed alatt a minimum elvárás ha nincs sok eladott labda. Csapatra még soha nem fogadtam, inkább az orosz rulett :) Köszi az írást!

Regisztrálj vagy jelentkezz be a hozzászóláshoz!