Vasárnap rendezik az idei harmadik Monumentumot, de vajon ki fog nyerni? Alaphilippe helyett inkább egy másik franciára érdemes figyelni?

Nem filozofálgat, nyerni akar

Azt gondolnánk, hogy a kerékpáros mezőnyben eléggé ritka a tanult versenyző - mivel a rengeteg versenynap és edzés mellett, nincs idő tanulni -, de ez csak részigazság. Elég csak Domenico "WikiPozzo" Pozzovivóra gondolni, aki két diplomával rendelkezik, zongorázik és fotografikus memóriája van. Az elmúlt időszakban egy másik egyetemet végzett kerékpáros, Guillaume Martin került a középpontba. 

A Cofidis francia kerékpárosa ott kopogtat a nagy sikerek kapujában, mindezeket kisebb csapatokban elérve. Nem számít kiemelkedően jó hegyimenőnek, sprintben sem túl erős, időfutamokban sem remekel, de folyamatosan fejlődik. Ha megnézzük a Tour de France-on elért összetett eredményeit, azt láthatjuk, hogy idén "elkerülhetetlen" számára az, hogy top10-ben végezzen: 23. hely (2017), 21. hely (2018), 12. hely (2019) és 11. hely (2020). 

Valószínűleg ez annak is betudható, hogy profi karrierjével párhuzamosan, filozófiábal szerzett mesterdiplomát, illetve könyvet írt a pelotonról (Szókratész kerékpáron címmel). Mentálisan erős, szeret nyomás alatt versenyezni, hiába egy kisebb csapat tagja, mégis ott van a közvetlen élmezőnyben, a szupersztárok mögött. Élete legjobb Tour de France eredménye után a tavalyi szezon végén a Vuelta a Espanán hegyi trikót nyert, de idén sem hagyott alább a lendülete. 

Javuló tendencia

A Párizs-Nizzán elért 6. helye bizakodásra adott okott, igaz, hogy utána a baszk többnaposon nem remekelt, de úgy tűnik, hogy az ardenneki klasszikusokra feltámadt. Az Amstel Gold Race-n is aktív volt, végül a második nagy csoportban érkezett (mezőnyhajrá nem feküdt neki). 

Az Amstel Gold Race-en nyújtott teljesítményem igazán biztató volt. Nem sokat hiányzott, hogy követni tudjam azt a három versenyzőt, akik a győzelemért versenyeztek egy olyan pályán, amely számomra nem épp ideális - nyilatkozta az Amstel Gold Race után Martin. 

A Fléche Wallonne-on helyezkedési hibái voltak, illetve a Mur de Huy felénél elfogyott kicsit, ezért a végén hiába volt meg a tempója, kerülgetnie kellett az előtte lévő tömeget. Túlságosan be volt zárva, későn indított, így is a 16. helyen végzett, valószínűleg korábbi támadással (és jobb helyezkedéssel) ott lett volna az első tízben. A Liége-Bastogne-Liége egy kedves verseny számára (u23-ban nyerni tudott LBL-t), azóta pedig itt is érződik a folyamatos javulás: 120. hely (2016), 94. hely (2017), 33 hely (2018), 19. hely (2019) és 14. hely (2020). 

Sportigazgatója, Thierry Marichal nagyon bizakodó a Liége-Bastogne-Liége előtt, azt mondta, hogy ismerik a pályát, tudják, hogy Martin képes top10-es helyezésre. A "lapos" befejezés nem igazán fekszik neki, de az azt megelőző kaptatók miatt a Cofidis első embere ott lehet a győzelemért folytatott harcban. Jelenleg 6-7 versenyző helye tűnik "biztosnak" az első tízben: Pogacar, Roglic, Alaphilippe, Valverde, Woods, Schachmann és Kwiatkowski. van még ott hely a franciák filozófusának? Az 5.00-ös szorzó több, mint kecsegtető!

Borítókép: Guillaume Martin (fotó: shutterstock.com)

  • Tipp

    Liége-Bastogne-Liége: Guillaume Martin top10-ben végez
    5.00 Unibet

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org