Salman Rushdie regényíróként több művet is szerzett, de igazán emlékezeteset 1988-ban alkotott A sátáni versek címmel, amiért a mai napig üldözik és meg akarják ölni!

Indiában született, gazdag családban nőtt fel, így tanulmányait nem csoda, hogy Angliában is végezhette, ahova a családdal együtt, egy rövid pakisztáni kitérő után, vissza is költözött. Eleinte reklámügynökségek szövegírója volt, aztán belevágott a regényírásba. Első könyvei nemzetközi ismertséget hoztak, díjakat is begyűjtött alkotásaival, aztán 1988-ban elkészült műve, A sátáni versek, örökre megváltoztatta az életet. A muszlimokat haragította magára, szerintük istenkáromló karakterek és szöveg jellemzi a könyvet. Annyira mérgesek az alkotás miatt, hogy nyilvános könyvégetéseket tartottak, és még a könyv is betiltásra került az olyan országokban, ahol nagyobb muszlim közösség él. Ennél is hevesebb reakcióra is sor került, vérdíjat tűztek ki rá!

Fotó: lev radin/Shutterstock

Az iráni Homeini ajatollah annyira mérges lett, hogy arra szólította fel a muszlimokat, öljék meg az írót. Ehhez anyagi motivációt is adott, 3 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Rushdie-ra. Az iráni kormányok azóta elhatárolódtak a dologtól, de annyira nem csitultak a kedélyek, hogy egy iráni vallási szervezet 2012-ben, tehát sok-sok évvel a könyv megjelenése után, hozzátett a vérdíj összegéhez 500 ezer dollárt. Nem csak az írót, hanem az egyes országok és nyelvek fordítóit is utolérte a veszély, a könyv japán fordítóját 1991-ben meggyilkolták, míg az olasz fordítót, illetve a norvég kiadóját megtámadták.

Egyre kevésbé kellett bujdokolnia az évek múlásával azért, egyre több nyilvános szereplése volt, talán már azt hihette, nem akarják bántani. Idén augusztusban volt egy Menedék város nevű projekt, ahol száműzött írók léptek fel és beszélgettek, egy nyilvános eseményen. Meghívták Rushdie-t is, aki örömmel vállalta a dolgot, végül több helyen megszúrták, kórházba került, rövid ideig pedig lélegeztetőgépen is volt. Felépülését követően úgy fest a helyzet, hogy irodalmi Nobel-díjat kaphat, nyilván nem a késelés miatt. Szoktál fogadni Nobel-díjra?

2022-es irodalmi Nobel-díjat kapja:

  • Salman Rushdie - 5.50
  • Michel Houellebecq - 8.50
  • Ngũgĩ wa Thiong'o - 11.00
  • Stephen King - 12.00

A teljes kínálatot az Unibetnél találod, a szorzók 2022. 09. 28-án 10:00-kor voltak érvényben.

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: andersphoto/Shutterstock