A 2022-es Nobel-békedíjat október 7-én osztják, egyelőre sok a kérdőjel, hiszen sosem volt még ennyire kiegyenlített a mezőny. A világban rengeteg a konfliktus, mindenki békéltetne, illetve még az agresszorok is a béke hírnőkeiként állítják be magukat. 

Putyin, Trump és Erdogan

Mennyire vehetjük komolyan az olyan díjra való felterjesztési rendszert, amelyben az elmúlt tíz év során több alkalommal is Vlagyimir Putyin neve merült fel? Bizony, nem az év diktátora címre kerestek embert, de Putyint így több alkalommal felterjesztették Nobel-békedíjra, de hogy egy idevágó Bödőcs mondatot idézzünk: Putyin majdnem Nobel-békedíjat kapott, csak tankkal nagyon nehéz Stockholmban parkolni. Putyin mellett Donald Trump is jelölve volt már - nem a Kapitólium ostroma miatt -, de idén még a török elnök, Erdogan, illetve Orbán Viktor neve is felmerülhetne, mint győztes. 

Putyin valószínűleg idén nem kapja meg a díjat, mivel Oroszországban nem elég biztonságosak az ablakok, ráadásul még háborúba is kezdett. Az orosz-ukrán háborúban Erdogan és Orbán is próbált békítő lenni, kevés sikerrel, törökök inkább a saját anyagi jólétüket nézték, míg a magyar miniszterelnök, hát neki kedvelt uticélok között van a Ryanairnél Moszkva (ráadásul még túl messze is ült Vlagyimirtől). Trump idén több botrányba keveredett, az is csoda, hogy még szabadlábon van, pedig már alig maradt államtitok, amit még nem húzott le a WC-n. 

Jair Bolsonaro sem lenne rossz ötlet, mivel miután kiírtotta a fél amazonasi esőerdőt, rögtön utána azzal kezdett kampányolni, hogy meg kell védeni a természetet, ez olyannyira bevált, hogy majdnem választást nyert, de legalábbis második fordulóra kényszerítette kihívóját. Bolsonaro összetartja a népet, ahogyan mondjuk Kim Dzsongun is. A jól fésült diktátor idén sem spórolt a rakétákkal, béke megteremtésének érdekében katonákat küldött az ukrán frontra, csak épp az oroszok oldalán. 

Vlagyimir irigyei

Jó kérdés, hiszen ezek az autokrata vezetők mindenáron a békére törekednek, akkor is, ha mások békében élnek, nehogymá' ők mondják meg, mi a béke, majd mi megteremtjük nekik a békét! Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy a hanyatló nyugati államokban kit látnak a béke lovagjainak? Az irodák a legnagyobb esélyesek között azt az Alekszej Navalnijt jelölték meg (3.00), aki egy éve börtönben van, természetesen Oroszországban. 

Bűne, hogy meg akarták mérgezni, de inkább elutazott Németországba, ahol orvosi kezeléssel meggyógyították. Felháborító, ahelyett, hogy Vlagyimir orvosaira bízták volna, ennyire nem bízik az orosz vezetésben! Szinte már az egész Navalnij-család orosz börtönökben van, valamiért nem szereti Vlagyimir őket, biztos bántották a puritán többezer milliárdos villáját, amit atomtengeralattjárókkal védenek. 

A második legnagyobb favorit az ukrán Kyiv Independent napilap (3.75), amely a háborúról számol be, de ott van az esélyek között az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij (6.00), őket megint nem szereti Putyin. Mintha csak olyan embereket akarnának megválasztani, akit Putyin nem szeret, tiszta gonoszak, nem? Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzék vezetője (4.00), őt a fehérorosz diktátor, Lukasenka nem kedveli, ki is tiltotta hazájából, de Putyinnal sem ápol feltétlenül jó kapcsolata Szvjatlana, valószínűleg ezért menekült Litvániába és nem Szentpétervárra. 

Valószínűleg Ilham Tohti neve keveset mond (6.00), rá éppenséggel nem Putyin vagy Lukasenka mérges. Ő a Kína által elnyomott ujgur kisebbségek védelméért bebörtönzött aktivitsta. Tohti 2019-ben már kapott Szaharov-díjat, amellyel azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. A Hszi Csin-ping által "demokratikusan" üzemeltetett Kínában Tothi megpróbálta megvédeni az ujgurokat, ezért életfogytiglant kapott. És akkor maradt még David Attenborough, aki kiváló dokumentumfilmeket készít, felhívja a figyelmet a klímaváltozás okozta katasztrófákra, de ilyen mezőnyben is lehet esélye? 

Ti kinek adnátok a Nobel-békedíjat? Indítsunk erről konzultációt vagy automatikusan Putyinnak adnátok? A fogadási kínálatott itt találjátok!

Superbet üdvözlő bónusz

Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Fotó: TPYXA_ILLUSTRATION / Shutterstock.com