A helyszín Ausztrália, ahol idén összecsapnak a világ legjobbjai, hogy egy éven át viselhessék a vb-címért járó szivárványszínű trikót. Az egyhetes program a férfi és női egyenkénti időfutammal veszi kezdetét, amikről most részletes elemzésben számolunk be. 

Hegyre készültek, sík lett belőle

Az elmúlt években sokszor változott az időfutam-vb nehézsége, hiszen míg Norvégiában vagy Ausztriában azok az egyébként összetett menők is labdába rúghattak, akiknek normális esetben nem lenne esélyük egy világbajnoki dobogóra. Azok dombos időfutamok voltak, majd jött az olasz és belga egyenkénti, ahol viszont újból a klasszikus kronósok küzdöttek az első helyért. 

A tendencia azt mondatta volna, hogy akkor megint kicsit kedveznek a dombosabb egyenkéntiket szerető versenyzőknek - erre alkalmas is volt Wollongong és környéke -, viszont a szervezők másképp döntöttek. A mezőnyverseny világbajnoki pályája helyett, inkább egy sík terepre vitték a mezőnyt, ahol ugyan lesz egy emelkedő, de ez inkább egy rövid fal, amit lendületből meg kell oldaniuk. 

A másik, hogy ez egy rövidebb időfutam, hiába sík, mindössze 34,2 km a wollongongi pálya, ami mindössze 300 méter szintkülönbséget kínál, viszont nem ez adja a nehézségét, hanem a technikás vonalvezetés. Őszintén szólva, nem igazán emlékszem az elmúlt évekből hasonlóan nehéz pályára, ahol ennyi komplikált kanyar van, ahol ekkora a bukás veszélye, mint Ausztráliában. Óriási mázlija van a mezőnynek, hogy megússzák eső nélkül, mert hétvégére 20 fokot és napos időt ígérnek, hétfőtől várható eső. 

Tényleg csak erre készült?

Filippo Ganna korunk legjobb időfutamosa, kétszeres világbajnok, viszont az elmúlt hónapokban megmutatta sebezhetőségét. A Tour de France-on egyik kronót sem tudta megnyerni, majd jött az Európa-bajnokság, ahol csak harmadik lett. Akkor az volt a mentség, hogy a világbajnokságra készült, de most belengettek egy másik megmérettetést: az egyórás világrekordot. Erre október 8-án kerül sor, valószínűleg okkal tették erre az időpontra a csúcsdöntést. 

Az ok pedig egyszerű (legalábbis, ahogyan gondolom): ez nem Ganna vb-je. A wollongongi pálya inkább a robbanékony, kisebb testű versenyzőknek kedvez, akik a kanyarokból hatékonyan kigyorsítanak. Ganna óriási tempóra képes, de elsősorban síkon, hosszú egyenesekben. Ezért is okos döntés az egyórás rekorddöntés, ugyanis a vb-t lehet egy felkészülésnek is használni, hiszen alig három hét maradt a svájci csúcsdöntésig. 

Ez utóbbi jobban is fekszik neki - hiszen pályaversenyző volt -, viszont azt sem árt elmondani, hogy nem magaslaton lesz a rekorddöntés, így oda tényleg kiemelkedő forma kell, ha világrekordot akar elérni. Ganna kétszeres világbajnok, kiváló versenyző, de az elmúlt két évben olyan volt a vb karakterisztikája, mintha neki építették volna (Imolában feltétlenül, mivel hazai pálya). Ez a mostani nem neki kedvez. 

Ki nyerhet?

A meglepetések világbajnoksága lehet, mivel nem a klasszikus wattszörnyek terepe ezzel a sok kanyarral. Stefan Küng is hatalmas termetű versenyző, akinek nem kedveznek az ilyen kanyargós pályák. Akkor inkább honfitársa, Stefan Bissegger jó szereplésében érdemes gondolkodni (top3: 2.50). Bissegger az Európa-bajnok (legyőzte a Küng - Ganna párost), igazán robbanékony versenyző, nagy erőkifejtésre képes a kanyarok után. 

Bissegger számára ez még pont olyan hosszú táv, amikor a legjobbját képes nyújtani, valószínűleg 40-50 km-en már nem lenne esélye egy jó szereplésre. Ha viszont igazán nagy szorzót keresünk, akkor a hazai közönség előtt szereplő Luke Plapp jó helyezésében lehet érték. A Vueltán nem mutatott sokat, de Plapp jó kronós, egyértelmű a jövő egyik klasszisa lehet. 

Plapp azonban maximum a dobogós helyekért lehet harcban, mi viszont a leendő győztest keressük. Ha nem indult volna a Vueltán, akkor 100%-ban biztosak lehetnénk a győzelmében. Remco Evenepoel azonban indult a Vueltán, sőt, megnyerte, azt viszont nem tudhatjuk, hogy ez mennyit vett ki belőle. Ez a pálya olyan, mintha Remcónak készítették volna. 

Kisebb fal benne, sík és ráadásul sok-sok kanyar, technikás rész, ahol az olyan kisebb testalkatú versenyzők, mint amilyen ők is, érvényesítheték előnyüket. A kanyarokból szinte kirobbanhat, javított az üléspozícióján ebben az évben. Kellett is, mert volt gondja korábban a technikás részekkel. Azt azonban nem árt kiemelni, hogy akik a Vueltáról - végső győztesként - mennek a vb-re, azok többségében nem szerepelnek jól (győzelmet értjük ezalatt). 

Remco 2.50-es szorzójában sok értéket nem látunk, viszont egy másik belga komoly meglepetést okozhat. Pályafutása során 20 darab 30 km-t meghaladó egyenkéntin indult, ha ezekből levonjuk a belga bajnokságokat, akkor sosem végzett még top3-ban. A pálya viszont olyan nagyon kedvez neki. Nem a táv miatt, hanem a technikás részek miatt. A Tour de France nyitóetapján Lampaert nagy meglepetésre nyert. 

Ott is rengeteg kanyar volt, sok-sok technikás rész, pont mint Ausztráliában. A belga versenyző ráadásul rápihent a vb-re, így életében először top3-ban végezhetne egy Belgiumon kívüli hosszú időfutamon is. Tadej Pogacar maradt a végére, akinél sosem lehet tudni, mire képes egy-egy időfutamon. Ha formában van, akkor az egyik legjobb, ráadásul a technikás pálya is kedvezhet neki. Kanadában megmutatta, hogy a Tour de France után kipihente magát, felkészült a vb-re. 

Női mezőny: Reusser a hollandok ellen

A nőknél Marlen Reusser csatáját várják a hollandok ellen. Annemiek van Vleuten a favorit, aki idén megcsinálta a triplát (Tour de France, Giro d'Italia és Vuelta a Espana győzelem), valószínűleg teljesen elkészült az erejével. Ez óriási eredményt, ezek után kéne Ausztráliában nyernie. Reusser Európa-bajnok lett, de indult ő is a Vueltán és TdF-on, míg Ellen van Dijk mintha csak a vb-re készült volna. 

Tavaly a világbajnokságon a sík belga pályán nyerni tudott, kedveli a technikás részeket, érezhetően a szezon második felére tartogatta a csúcsformát. Mindössze Reusser az, aki miatt "félünk", hiszen bármikor képes elővenni egy kiemelkedő időfutamot. Ezért inkább a két holland csatájára koncentrálnánk, ahol a kipihent Van Dijket preferáljuk Van Vleuten ellenében. 

Borítókép: Remco Evenepoel (forrás: shutterstock.com / Massimo Baldo)

  • Kerékpár Tipp

    Férfi időfutam-vb: Stefan Bissegger dobogón végez
    2.50 Unibet
  • Kerékpár Tipp

    Női időfutam-vb: Ellen van Dijk előrébb végez, mint Annemiek van Vleuten
    2.70 Unibet

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org