Rövidített Oscar-lista: mire fogadhatunk?

Karola
2022 jan 12. 13:37
Szólj hozzá!

Film Oscar-díj

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) 2021 december 21-én nyilvánosságra hozta 10 Oscar-díj kategória rövid listás jelöléseit. Ez azt jelenti, hogy ezeken kategóriákon belül máris szűkült a kör és nagyobb bizonyossággal jósolhatjuk meg az esetleges nyerteseket:

 • Legjobb dokumentumfilm
 • Legjobb rövid dokumentumfilm
 • Legjobb nemzetközi játékfilm
 • Legjobb smink
 • Legjobb eredeti filmzene
 • Legjobb eredeti betétdal
 • Legjobb animáció
 • Legjobb rövidfilm
 • Legjobb hang
 • Legjobb vizuális effektusok

Több opció is szerepel a betfair ajánlatában, így a legjobb dokumentumfilmre, legjobb nemzetközi játékfilmre, legjobb eredeti dalra és vizuális effektusokra akár most is fogadhatunk.

Legjobb vizuális effektusok

Már korábban is elmélkedtünk azon, hogy mire számíthatunk az 2022-es Oscar-gálán és többször említettük a “Dune” filmet. Amint azt sejteni véltük, valóban rövidlistás lett a legjobb vizuális effektusok kategóriában és 1.20-as oddson fogadhatunk győzelmére. Ezt követi a legújabb Spider-Man film (4.00) és a legfrissebb Matrix (8.00), ami egészen közepesre sikeredett, lehet nem kellett volna feltámasztani.

Legjobb dokumentumfilm

Idén 138 jelölt közül válogatták ki a legjobb 15-öt és ebben a kategóriában a “Summer of Soul, (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)” szerepel az első helyen 1.75-ös szorzóval. A film témája az 1969-es harlemi kulturális fesztivál, egy eddig feltáratlan és kevésbé lerágott téma, így valóban nagy eséllyel bekerül a végső listára és meg is nyerheti a díjat. 

Ezt követi a  “Flee” animációs dokumentumfilm (2.70) és a National Geographic “The Rescue” alkotása (3.50), ami a 12 thaiföldi kisfiú 2018-as megmentéséről szól - akik egy barlangban ragadtak és nagyon nehéz mentési akció következtében menekítették ki őket. 

Az utóbbi kettő közül lehet a mentési akció az esélyesebb, mivel a szavazók talán jobban szimpatizálnak majd a halott megmentőkkel mintsem a “Flee”-ben megjelenő menekült, Amin Nawabi életével.

Legjobb nemzetközi játékfilm

Gyerekek, ezt elk.rtuk! Nem kicsit, nagyon. Idén nem szerepel magyar film ebben a kategóriában, lehet más projekteket kellene finanszírozni a jelenlegiek helyett és hagyni a művészetet létezni, de hát mit tudunk mi erről.

Hungarikum hiányában fogadhatunk a japán “Drive My Car” filmre 1.22-es szorzón, a norvég “The Worst Person in the World”-re (3.50) vagy a dán “Flee” animációra (4.00).

A keleti filmek elég jól szoktak szerepelni a díjátadókon, ráadásul a “Drive My Car” egy Haruki Murakami novellán alapul, aki egy egészen felkapott író, divatos Murakamit olvasni, nézni is biztosan az lesz.

Legjobb eredeti dal

A 007-es dalok általában jók, lehet mert halálra játsszák őket a filmek megjelenése előtt, viszont idén helyesen lőtte be a “Bond” brand azt is, hogy ki a következő generáció giga-megasztárja: Billie Eilish. Ezt tudván, nem kell csodálkozni a “No Time To Die” dalra adott 1.32-es oddson. Ami meglepő viszont az, hogy az “Encanto” rajzfilmben szereplő "Dos Oruguitas" szerzemény csak a harmadik helyen van, 5.50-es szorzóval. Nem szabad alábecsülni a Disney gépezet erejét, ráadásul tényleg nagyon jó a dal és maga a film is.

A jelölési szavazás 2022 január 27-én kezdődik és február 1-én ér véget. A jelöléseket február 8-án teszik közzé. A 94. Oscar-díj átadót március 27-én rendezik a “Dolby Theatre at Hollywood & Highland” helyszínen és élőben közvetítik világszerte.

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

 • Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Még több Film

2022 febr 1. 15:59
Én vagyok Ronaldo csaja