A focit gólra játsszák - ez az egyik legismertebb közhely a labdarúgásban, és bármennyire is elcsépelt, így gondolkodom én is, pedig a valóságban lehet, hogy mégsem motivál minden csapatot a gólszerzés. Írd le a véleményed és szavazz a cikk végén, hogy te hogyan állsz az underes fogadásokkal!

A haverokkal történő focizgatás, a sporthoz való romantikus hozzáállásom, hogy mindenki nyerni akar, küzd és cselezget, meg Puskás, Maradona és Ronaldinho, minden együttesen elhomályosítja a túltaktikázott valóságot. A labdarúgás teljesítménymutatói egyértelműen megmutatják, hogy az alapfelfogás megváltozott, talán a sok szponzor, pénz és üzleti modellként való gondolkodás miatt, amik felülírták a játék szépségét.

Modern alapelv: nem kikapni fontosabb, mint győzelemre játszani!

Az első gólnak hatalmas szerepe van, valószínűleg ezzel a csapatok is tisztában vannak. Ha valaki megkapja az első gólt, jó eséllyel már nem fog nyerni, régen lehet benne volt a fordítás lehetősége a labdarúgásban, manapság viszont már inkább meglepő ha ez történik, felkapjuk rá a fejünket. Például a Leicester City és az Aston Villa is 11-szer szerezte meg az első gólt ebben az idényben, és mindkét csapat 10-szer tudott is nyerni. Ez azt jelenti a Leicester esetében, hogy 21 forduló alatt, mondjuk fele arányban ők találtak be először, és ez egyet is jelent a győzelmükkel.

(Fotó: kivnl / Shutterstock.com)

Vannak még durvább esetek, elég csak Spanyolországig menni. Az Atletico Madrid 14 első gólja után 14 győzelem következett, 19 forduló alatt. Ez azt jelenti, hogy ha 0:0-s állásnál Diego Simeone alakulata gólt lő, akkor az ellenfél már vereséget is szenvedett. Ez természetesen erős sarkítás, és nem minden klubnak vannak ilyen mutatói, de az óvatosabb taktikák miatt felértékelődött a gól értéke a labdarúgásban. Ezt az első gólok irányából próbáltam bemutatni, de nézzünk rá az overek arányára is.

Bajnokság 2.5 overes meccsek aránya
LaLiga 41%
Bundesliga 58%
Premier League 48%
Serie A 60%

 

A soccerstats.com kerekített adatai alapján, hiába a latinos foci, a spanyoloknál van a legkevesebb, legalább 3 gólos mérkőzés, miközben a védekező foci bélyeget nehezen elhagyó Serie A-ban a legmagasabb az arány. Az angoloknál közel 50%-ról beszélhetünk, tehát vagy overes lesz egy mérkőzés vagy nem. Összességében ha nem tudok underre fogadni, akkor az olasz focit kellene választanom, de az én nagy bajom az, hogy továbbra is mindössze 3 találatokról beszélünk.

Hogy nézne ki egy kosárlabda meccs 3 találattal? Ahol ráadásul kisebb a gólt érő terület, épphogy befér a laszti a gyűrűbe. Amerikai fociban milyen sűrű a 0:0-s eredmény? Vízilabdában születik egyáltalán 2:1-es, tehát 2.5 overt épp hozó eredmény? Labdarúgásban kint van a pályán 20 mezőnyjátékos, a pálya 100-120 méter hosszú, nem túl nagy egy edzett sportolónak, aki ráadásul passzolhat is előre, a kapu 7 méter széles és 2.5 méter magas, amit egy jó esetben 190 centis fickó véd. Hogy a jó életben nincsen rendszeresen 4-5 gól egy-egy meccsen vagy még több? Ezek a gondolatok szépen megágyaztak maguknak a tudatalattimban, és nem tudok underre fogadni, pedig látom a számokat és tudom az alapelvet, fontosabb nem kikapni, mint egy góllal többet rúgni.

Szavazás

Szoktál underre fogadni?


Igen16 (42%)

Nem22 (57%)


Összes szavazó: 38

100.000 dollár értékű napi versenyek

A Stake.com fogadóirodánál 24 óránként 100.000 dollár kerül szétosztásra.

Stake regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: AGIF / Shutterstock.com