Az alap (angolul standard) és az ázsiai hendikep (angolul asian handicap) fogadási típusok mellett még léteznek más lehetőségek is. Ezek általában alkalmazkodnak az adott sportághoz, így például tenisz esetén fogadhatunk a szettek számára. A következőkben sportágak szerint felsorolunk néhány fogadási típust, és hogy azok mire vonatkoznak.

Tenisz fogadási típusok

A teniszfogadások rövid bemutatói következnek. Tenisz fogadási útmutató.

Első szett nyertese (First set winner)

Ahogy a nevéből is adódik, az első szett győztesére tippelhetünk.

Fogadás szettre (Set betting)

A mérkőzés végeredményére fogadhatunk szettre pontosan. Például: Nishikori 2-1-re nyer Dodig ellen, tehát két szettet nyer, egyet elveszít. Az Unibet-nél ezt a fogadási lehetőséget Pontos eredménynek nevezik.

Szett hendikep (Set handicap)

A mérkőzés az egyik játékos elméleti szett előnyével/hátrányával indul. Ha például az egyik játékos nevénél +1.5-et látunk, akkor a végeredményhez ezt a másfél szettet hozzá kell adnunk. Gyakorlatban ez így fest: Gulbis (-1.5). Itt arra fogadunk, hogy Gulbis a 2 szettig tartó mérkőzésen 2-0-ra fog nyerni, és ekkor jön be a tippünk, hiszen az elméleti 1.5 szett hátrányát így dolgozza le.

Játék hendikep (Game handicap)

A játékosok által megnyert game-ekre fogadhatunk, ami a szett hendikephez hasonlóan, az egyik játékos elméleti előnyével/hátrányával indul. Például arra fogadunk, hogy Murray (+3,5). Ebben az esetben a Murray által megnyert játékok (game) számához hozzá kell adunk a 3,5-et, és ha az több, mint az ellenfél által megnyert játékok, akkor a fogadásunk nyertes.

Szettek száma (Number of Sets)

Kétesélyes fogadási típus, ahol egy előre megadott, nem egész számú határhoz képest tippelhetünk arra, hogy ennél több (over) vagy kevesebb (under) szett lesz a mérkőzésen. Például egy 2 szettig tartó mérkőzésen 2.5-es határt adnak meg. Ha 2-0-ra nyer az egyik teniszező, a kevesebb a nyertes, ha az ellenfél is nyer szettet, tehát 2-1 lesz a végeredmény, akkor a 2.5-ös határt meghaladják, tehát a több a nyertes.

Játékok száma (Total games)

Kétesélyes fogadási típus, ahol egy előre megadott, nem egész számú határhoz képest tippelhetünk arra, hogy ennél több (over), vagy kevesebb (under) játék lesz a mérkőzésen. Kiemelt mérkőzések esetén, amikor bő a kínálat, akkor lehetőségünk nyílik arra is, hogy az egyes szettekben lejátszott játékok (game) számára fogadjunk.

Első szett pontos eredménye (Correct Score 1st Set)

A neve árulkodó, hiszen arra fogadhatunk, hogy az első szettnek mi lesz az eredménye, játékra pontosan. Kiemelt mérkőzés esetén az összes szett esetében tippelhetünk pontos eredményt.

Kosárlabda fogadási típusok

A népszerű kosárlabda fogadások bemutatása következik. Részletesebb tanácsokért elolvashatod a kosárlabda útmutatót vagy az NBA fogadásokról szóló cikksorozatunkat.

Pontok száma hosszabbítással (Total Points Including overtime)

A két csapat által együttesen szerzett pontok számára fogadhatunk, egy előre megadott, nem egész számú határhoz képest. Mivel nem egész a határ, ezért két kimenete lehet: több (over) és kevesebb (under). A bet365-nél ezt a fogadási típust Játék összesített (angolul Game Totals) néven találjuk, de ahány iroda, annyi megnevezés.

Mindig érdemes utána olvasni az egyes irodák szabályzatában, hogy a hosszabbítás is beleszámít-e a pontok számára történő fogadásba.

Pontok száma negyedenként (Total Points - Quarter)

A négy negyedben elért pontok számára külön is fogadhatunk. Itt sem egész határokat adnak meg, így vagy a több (over) vagy a kevesebb (under) opciót kell választanunk.

Hendikep (handicap) kosárlabdában

Ahogy az összes hendikepes fogadás, ez is arról szól, hogy az egyik csapat elméleti előnnyel/hátránnyal indul, amit a mérkőzés tényleges végeredményébe be kell számítanunk. Kosárlabda esetén az előny nyilván pontokban jelenik meg. Az irodák nagy része nem egész számú határokat használ (pl.: -4.5, +5.5 pont stb.), ami két kimenetelű fogadást eredményez. A bet365-nél vannak egész határok is, amiknél három kimenetel is lehetséges. Például Utah Jazz (-5). Abban az esetben, ha pontosan 5 ponttal nyer a Jazz, a feltett tétünk visszajár. Ha több ponttal nyer, fogadásunk nyertes, ha 5 pontnál kevesebbel nyer, vagy veszít, a fogadásunk vesztes.

Első 20 pontig (Race to 20 Points)

Arra fogadunk, hogy a két csapat közül melyik éri el előbb a 20 pontot a mérkőzésen. Kiemelt mérkőzés esetén mind a négy negyedre van lehetőségünk külön is fogadni.

Negyed nyertese (Quarter)

Az egyes negyedek nyerteseire tippelhetünk.

Kézilabda fogadási típusok

A gyakrabban használt kézilabda piacok bemutatása. Olvasd el a kézilabda fogadási útmutatónkat a részletekért.

Gólok száma (Total Goals)

A mérkőzésen a csapatok által összesen elért gólok számára fogadhatunk, egy előre megadott, nem egész számú határhoz viszonyítva, alattra (underre) és felettre (overre).

A bet365-nél szimplán Összesített (Totals) néven találhatjuk.

Gólok száma vendég/hazai csapatnál (Total goals by Away/Home Team)

Arra fogadhatunk, hogy a hazai és a vendég csapat mennyi találatig jut el a találkozón. Nem egész számú határokat adnak meg számunkra, így két kimenetelre fogadhatunk: alatt (under) és felett (over).

Döntetlen esetén a tét visszajár (Draw no Bet) kézilabdában

A labdarúgáshoz hasonlóan működik itt is a DNB fogadás, tehát amennyiben döntetlen lesz az eredmény, a feltett tétünket visszakapjuk.

Hendikep (handicap) kézilabdában

A egyik csapat elméleti előnnyel/hátránnyal indul, amit a mérkőzés tényleges végeredményébe be kell számítanunk.

Oldalunkon további információk szerepelnek fogadási típusokról és lehetőségekről, ilyen a standard fogadás elemzésének szánt cikkünk vagy az ázsiai hendikepet boncolgató írásunk.

Ha kérdésed van, a fórumban nyugodtan tedd fel!