Magyarországon is nagy múltra tekint vissza a kézilabda, és népszerűségnek örvend a szurkolók körében klub-, és válogatott szinten is.

Az online irodák előszeretettel kínálnak bónuszokat és ingyenes fogadásokat a rangosabb kézilabda versenyek és kiemelt mérkőzések kapcsán. Mire, hogyan és miként fogadhatunk?

Kézilabda szabályok, hogy pörögjön a játék

Érdemes először tisztában lenni a kézilabda legfontosabb részleteivel. Egy 40x20 méteres pályán zajlik a játék, a csapatok 14-14 játékosból állnak, belőlük 7-7 ember lehet a pályán, akik kézzel próbálják az ellenfél hálójába juttatni a labdát.

A játékidő kétszer 30 perc, közte 10 perces szünettel.

Amennyiben egy kupameccs döntetlennel végződik, akkor kétszer 5 perces hosszabbítás következik, amit egy újabb döntetlen esetén megismételnek, végül jönnek a 7 méteresek, ami a kézilabdában a büntetődobás.

Fontos része a pályának a kapuelőtér, ahol csak a kapus tartózkodhat. Ez a kapu előtt lévő 6 méteres körvonalon belüli rész, amire ha mezőnyjátékos belép, szabaddobás, kiállítás vagy büntető is következhet. Csak akkor marad büntetlen, ha a támadó játékos belöki a védő játékost.

A kapuk a pályán 2 méter magasak és 3 méter szélesek.

A kéziladba pálya zónái
Fotó: Wikipédia

Csapatonként tehát egyszerre 7 játékos lehet a pályán, egy kapus, és rajta kívül 6 mezőnyjátékos (jobbszélső, jobbátlövő, irányító, balátlövő, balszélső és beállós).

Látványossá azért válik a kézilabda, mert a passzív játékot büntetik, ami azt jelenti, hogy ha egy csapat játékán látszik, hogy nem kapura lövés felé irányul, akkor a bíró figyelmeztetésként felemeli a kezét, ha ezután sem váltanak támadó stílusra, akkor szabaddobás következik.

Különböző taktikákat vethetnek be a csapatok, lévén a 7 játékos sokféle variációra ad lehetőséget, de a sikeres csapatokban közös elemnek tekinthető a kemény és határozott védelem (ez megvalósulhat emberfogással vagy területvédekezéssel).

Támadásban a pozíciók tartása vagy épp folyamatos változtatás mellett dönthetnek, olyan elemeket bevetve, mint bejátszás, elzárás, lerohanás vagy épp keresztezés. Újszerű megoldás volt néhány éve, mikor felnőtt versenyeken is lehozták a kapust támadás során, ezzel növelve a mezőnyjátékosok számát.

Fogadási lehetőségek kézilabdában

Habár labdával játszott csapatsport a labdarúgás is, mégis élesen különbözik tőle a kézilabda, melynél nem igazán lehet például ráülni az eredményre, a sportág szabályaiból adódóan. A mérkőzések pörgősek, hullámzóak, és gyorsan változhat a játék képe, ezért több gólos előny is percek alatt elolvadhat.

Amikor kézilabdára tippelünk, érdemes tisztában lenni a csapatok stílusával, és a legjobb játékosokkal, akiknek hiánya sokkal nagyobb problémát okozhat, mint például labdarúgásban egy sérült.

MTI/Illyés Tibor

Milyen kézilabda bajnokságokra lehet fogadni?

Kézilabdában is rendeznek világ-, és Európa-bajnokságot mindkét nem számára, de a labdarúgástól eltérően nem négy, hanem kétévente, és általában év elején, januárban kerül rá sor.

Az egyes országok bajnokságain túl fontos sorozat az európai Bajnokok Ligája és az EHF-kupa. Ezekre általában kiemelt fogadási kínálatot biztosítanak a nagyobb irodák. A legjelentősebb sorozat a kézilabda BL, ami csoportkörrel kezdődik, aztán egyenes kieséses szakasszal zárul.

Azon csapatok számára, akiknek nem jött össze a Bajnokok Ligája, ott van lehetőségként az EHF-kupa, amiben a versengés végig az egyenes kiesés szabályai szerint zajlik. 

Teljes játékidős fogadások kézilabdában

Háromesélyes fogadás

A legalapvetőbb fogadási lehetőség megtippelni, hogy a rendes játékidőben melyik csapat szerez több gólt, tehát melyik fél nyeri a mérkőzést.

Háromesélyes a végkimenetel, hiszen döntetlenre is végződhet egy meccs, amire általában egész nagy szorzót kínálnak. Szerepel még a kínálatban a dupla esély is, aminél a három végkimenetelből kettőre fogadunk egyszerre. Például hazai győzelemre és döntetlenre tippelünk, azaz dupla esély 1X-re teszünk fel pénzt.

DNB fogadás

Az is rendelkezésünkre áll, hogy kivegyük a döntetlen kockázatának lehetőségét, a döntetlen esetén a tét visszajár (DNB) fogadási opcióval.

Gólok száma kézilabdában

A mérkőzés során a csapatok által szerzett gólok számára is fogadhatunk. Nem egész határt adnak meg, így lesz két választási lehetőségünk, dönthetünk over és under mellett, ami magyarul felett és alatt szavakkal jelenik meg.

A nem egész határ azt jelenti, hogy például 50.5 gól szerepel a kínálatban, a kérdés pedig, hogy ennél több lesz a mérkőzésen vagy sem. Nem csak a meccsen szerzett összes gólra tippelhetünk, hanem akár csapatokra lebontva is, szintén nem egész határokkal, felett és alatt formában.

Hendikep

Képzeletbeli előnyt vagy épp hátrányt kap az egyik csapat a hendikepes fogadás során. A hendikepnél megadott gólszámot a pályán elért végeredményhez hozzáadják vagy kivonják, és ezek alapján értékelik ki a fogadást.

Ha például azt látjuk, hogy Malmö mínusz 1.5-ös hendikep, akkor a Malmö csapatának legalább 2 góllal kell nyerni az összecsapást ahhoz, hogy a tipp nyertesnek minősüljön. Amennyiben csak egy találattal nyeri a meccset, akkor 1.5-ös hendikep fogadás vesztes lesz.

Egész határos, európai hendikep fogadások is elérhetőek kézilabda esetén, de ilyenkor a kimenetel 3 esélyes lesz.

Félidős fogadások

Az első játékrészre vonatkozó fogadási opciók sora hosszú, és nagyon hasonlít a teljes játékidős kínálathoz.

Tehetünk fel pénzt arra, hogy melyik csapat vezet a szünet előtt, esetleg döntetlen állással vonulnak-e pihenőre a felek, de fogadhatunk a gólok számára, akár csapatokra lebontva is, és némely irodánál még hendikepes lehetőségeink is vannak, sőt, dupla esély is elérhető sok esetben. Ez utóbbi pont úgy működik, mint a teljes játékidő esetén, tehát a három kimenetelből (hazai, döntetlen és vendég) kettőre tippelünk egyszerre.

Összegzés

Igazán pörgős és látványos sportág a kézilabda, amit nem csak nézni érdemes, hanem fogadni is megéri rá. Nincsen annyira szem előtt, mint a labdarúgásban a top bajnokságok, ezért időnként a bukmékerek benézik a szorzókat, de ehhez persze követni kell a kézilabda világát.

A nagyobb tornákra és kiemeltebb meccsekre a nagyobb fogadóirodák egyedi promóciókkal készülnek, és a kínálat is sokkal nagyobb a megszokottnál, például bekerülnek az egyéni teljesítményére vonatkozó lehetőségek is, hogy az adott játékos mennyi pontot szerez a mérkőzés során.

Ha kézilabda tippeket keresnél, nálunk azokat is megtalálod. Amennyiben beszélgetnél a meccsekről, akkor irány a Kézilabda fogadások részleg a fórumon.