Glover Teixeira június 12-én Jiri Prochazka ellen védheti meg UFC könnyűsúlyú címét. Vajon Teixeira meg tudja tartani az övet, vagy Prochazka lesz az új bajnok? Ugyanakkor Valentina Shevchenko légsúlyú bajnoki övét védi Taila Santos ellen, ezért azt is elemezzük, hogy vajon Santos győzhet a bajnok ellen, vagy Shevchenko megtartja jelenlegi dominanciáját a divízióban?

Glover Teixeira vs. Jiri Prochazka

Teixeira véget vetett hosszú UFC-s bajnoki címért folytatott hajszájának, amikor legutóbb a UFC 267-en Jan Blachowicz legyőzésével megszerezte a félnehézsúlyú övet. Ez volt Teixeira 21. mérkőzése a UFC-ben, és ezzel hat mérkőzésre hosszabbította meg győzelmi sorozatát.

Prochazka a skála másik szélén áll a UFC-ben szerzett tapasztalatok tekintetében, hiszen mindössze két mérkőzés óta kezdte meg karrierjét a szervezetnél.  A cseh 12 meccses győzelmi szériában van, és az utóbbi 10 győzelme mindegyikét KO-val vagy TKO-val aratta.

A Teixeira vs Prochazka esélyek elemzése

Teixeira 2.65-ös szorzóval jelenleg az underdog, annak ellenére, hogy címvédő, és az ő esélye megközelítőleg 37,7%-os győzelmi potenciált jelent.

A kihívó Prochazkára 1.48-as oddson lehet fogadni, ami 67,6%-os esélyt jelent a győzelemre.

Teixeira vs. Prochazka: a harcstílusok elemzése

A bajnok Teixeira rendkívül jól képzett, bokszolói és brazil jiu-jitsu háttérrel rendelkezik, utóbbiban pedig  2. fokozatú fekete övvel büszkélkedhet. Ezeket a képességeket jól kamatoztatta MMA-karrierje során, és 10 submission győzelmet aratott.

A félnehézsúlyú bajnoki cím megszerzéséhez vezető úton nagyban támaszkodott a jiu-jitsu hátterére, és az utolsó hat mérkőzéséből négyet submissionnel nyert meg. A brazilnak emellett félelmetes ütőereje van, és karrierje során 18 győzelmet gyűjtött be KO-val vagy TKO-val.

Teixeira 40 mérkőzéses karrierje során mindössze csak hétszer kapott ki, és ebből három vereséget KO vagy TKO formájában szenvedett el.

Prochazka egész biztosan mindent megtesz majd, hogy ezt a küzdelmet állva tartsa, annak érdekében, hogy kihasználhassa saját erősségeit. A cseh harcos ugyanis Muay Thai háttérrel rendelkezik, és kevesen tudtak eddig megbirkózni az ütőerejével.

A 29 éves bunyós túlnyomórészt az ütőerejére támaszkodik, 28 győzelméből 25-öt KO-val vagy TKO-val szerzett, míg mindössze két győzelmet aratott submissionnel, egyet pedig döntéssel.

42 évesen, mindössze két nappal a születésnapja után Teixeira elérte életre szóló ambícióját, hogy UFC-bajnok lehessen, azonban nehéz érvet felhozni a sikeres címvédés mellett. Hat mérkőzéses győzelmi sorozatot összehozni pályafutása ezen szakaszában nem kis teljesítmény, de úgy tűnik, Prochazka rendelkezik a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy győztesként kerüljön ki a küzdelemből.

Természetesen, ha Teixeira szőnyegre viszi ezt a küzdelmet, akkor ő van előnyben, de Prochazka védekezési statisztikái azt sugallják, hogy igenis képes arra, hogy a küzdelmet állva tartsa.

Úgy tűnik, hogy a magasság és a hatótáv előnye Prochazka kezére játszanak, és lehetővé teszik a kihívó számára, hogy távolról indítson támadásokat, miközben biztosítják, hogy ne legyen könnyű célpont a leütési kísérletek során.

Valentina Shevchenko vs. Taila Santos

Valentina Sevcsenko (1.12) hetedik alkalommal teszi kockára címét, ezúttal a brazil Taila Santos (6.10) ellen. Shevchenko eddig négyszer védte meg címét kiütéssel vagy TKO-val, míg Santos 19 és egy MMA-győzelemnél tart, amelyből 10 KO/TKO győzelem. Shevchenko lehet, hogy bajnok, de az MMA-rekordja nem annyira tiszta, 22 győzelemmel és három vereséggel.

Kétségtelen azonban, hogy Shevchenko teljesen uralja a légsúlyt, mióta 2017 szeptemberében leköltözött a harmatsúlyból. Shevchenko mind a hét címvédése során ijesztően meggyőző volt és a divízió négy legjobb versenyzőjét is megszégyenítette.

Shevchenko vs. Santos: a harcstílusok elemzése

Shevchenko családjában mélyen gyökerezik a harcművészet: édesanyja négyszeres Muay Thai bajnok volt, nővére pedig szintén a UFC-ben szerepel, ezért már korán elkezdett edzeni. Shevchenko Muay Thai háttérrel rendelkezik, és hihetetlenül gyors és erős. Grappling tehetsége abból ered, hogy judóban és taekwondóban is fekete öve van, és mindkét szakágban kitüntetett bajnok.

Santos is tehetséges Muay Thai harcos, aki már egészen kicsi korától kezdve edzésben részesült édesapjától, aki történetesen egy neves Muay Thai edző volt. Földharcát brazil jiu-jitsu edzésekkel erősítette, amelyben Santos jelenleg kéköves. Gyors és erőteljes támadó, erős védekezéssel és inkább marad, kontrázik, minthogy blokkoljon és kitérjen.

Shevchenko vs. Santos: Kié az előny?

Nem kétséges, hogy Santosnak nehéz dolga lesz a címvédő ellen. Shevchenkónak nagyon kevés gyenge pontja van. A világ legjobbjait győzte már le, több olyan ellenfelet is, akikről sok szakértő azt hitte, hogy biztosan övéké lesz a győzelem.

Santos erőteljes ütőerővel rendelkezik és elsősorban gyors Muay Thai hátterét használja. Bár erős szorítóban is, jó aláfogással és testzárral büszkélkedhet, Shevchenko a Santosnál erősebb és ügyesebb grapplingeseket is sikeresen felülmúlt. A bajnoknő hihetetlenül gyorsan képes nagy távolságokat áthidalni egy küzdelemben, és kontrázó képessége világszínvonalú.

Nagyon nehéz nem Shevchenko mögött állni ebben a küzdelemben. Bár az Amanda Nunes vs. Julianna Pena mérkőzés a UFC 269-en bebizonyította, hogy egy óriási fordulat bármikor megtörténhet, nem valószínű, hogy ezen a mérkőzésen ilyet fogunk látni. Shevchenko úgy tűnik, hogy egy teljes szinttel a versenytársai felett áll ebben a divízióban, és bár Santos eddig kétségtelenül lenyűgözőnek bizonyult, hiányzik belőle az a sokoldalú arzenál, ami ahhoz lenne szükséges, hogy legyőzze Shevchenkót.

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2022-06-02, 11:20

június 12., vasárnap

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés