A szezon előtt kevesen számítottak arra, hogy majd a nyáron meggyengülő Virtus Bologna fog a legjobban szerepelni az olasz klubok közül, miközben a szupersztárral erősítő Olimpia Milano csak szenved. Az olasz derbi választ adhat arra, hogy mi várható a két klub teljesítményében a következő hetekben.

2023 nov 14. 20:30 Közvetítés: UnibetBet365

Virtus Bologna: Az edzőváltás és a sztárok elküldése a megoldás?

Milos Teodosic, Kyle Weems és Mouhammadou Jaiteh távozott nyáron a csapattól, illetve elküldték a legendás edzőt. Miután Sergio Scariolo távozott, sokkal inkább szkeptikusak voltunk az olasz szabadkártyás gárdával szemben, hiszen az Euroliga nyitánya előtt elküldeni egy szakvezetőt nem biztos, hogy bölcs döntés. Azonban a Bologna elnökségének a kapcsolata Scariolóval már jó ideje megromlott. 

Massimo Zanetti elnöknek nem ez volt az első furcsa döntése az elmúlt években, de határozott vezetőről beszélünk, aki nem tétovázik. A feszültség még a hétmeccses Olimpia Milano elleni olasz bajnoki döntőre vezethető vissza, amit végül elveszített a Virtus Bologna. Ekkor már felmerült, hogy Sergio Scariolo lesz a Toronto Raptors új edzője, elbeszélgetésen is részt vett, de mindezek ellenére maradt, még úgy is, hogy Zanetti bejelentette: jelentősen csökkenti a csapat költségvetését. 

Ez azt jelentette, hogy az említett sztárokat (Teodosic, Weems stb.) el kellett adniuk, mivel enélkül nem indulhattak volna az Euroligában szabadkártyával. Az FFP a kosárlabdában is érvényes, igaz, ahogyan labdarúgásban nem vonatkozik PSG-re vagy a Manchester Cityre, úgy kosárlabdában is vannak előnyben részesített csapatok, illetve olyanok is, akiket rögtön megbüntetnek, ilyen volt a Virtus Bologna. 

Marco Belinellit például úgy tudta megtartani a csapat, hogy jelentős bércsökkentést eszközöltek a szerződésében. Erről a leépítésről nem tájékoztatták Scariolót, aki időközben Spanyolországgal a világbajnokságon szerepelt. Amint a szakvezető visszatért és meglátta a keretet (ami jóval gyengébb a megszokottnál), sajtótájékoztatót tartott, majd kritizálta a Virtus Bologna elnökségét, akik tomboltak és két nappal később kirúgták, hogy a helyére hozzák Luca Banchit. 

Kármentés olasz módra

A Strasbourg edzője volt Banchi, akinek korábban is a tűzoltás volt a dolga, olyan csapatokhoz hívták, akik nem teljesítettek jól, gyengébb keretük volt, de az elnökség csodát várt. Banchi egy alulértékelt szakvezető (annak ellenére, hogy a 2023-as vb-n a legjobb szakvezetőnek választották), aki képes a semmiből várat építeni, de azért itt nem egy Real Madrid-szerű csapatra érdemes gondolni, márpedig úgy tűnik, hogy Bolognában valami hasonlót várnak Zanettiék tőle. 

Luca Banchi tehát megint olyan munkát vállalt, ami eléggé nagy teher lesz, de jó taktikai repertoárja van, ráadásul nem olyan heves szakember, mint Scariolo. Talán ezeknek tudható be, hogy a Virtus Bologna 5-2-vel kezdte az Euroligát, kiemelkedően triplázó csapat, támadásban jár a labda, nem véletlen, hogy meccsenként 84-85 pontokat dobálnak, hasonló játékot láthatunk tőlük, mint Lettországtól a vb-n, akiket szintén Banchi irányított. 

Olimpia Milano: Nem biztos, hogy egy szupersztár majd segít

Míg a Virtus Bolognánál költségcsökkentés címén elküldték a legnagyobb sztárokat, mondhatni kényszerből a csapatjátékra helyezték a hangsúlyt, addig Milánóban leigazolták a Barcelonából szintén költségcsökkentés miatt elküldött Nikola Miroticot. Azt a Miroticot, akivel a katalánok nem tudtak Euroligát nyerni, mert túlságosan köré lett építve a csapat, megbénította a gárdát. Mit csináltak Milánóban? Pontosan ugyanezt. 

Ezek alapján viszont nem meglepetés, hogy a Milano szenved, hiába játszik tényleg Euroliga szinten szupersztárként Mirotic és dob 24 vagy 30 pontot, ezekből általában vereségek jönnek Ettora Messina csapatának. Ezért a hazaiak sikerében hiszünk, mivel az Olimpia Milano egyelőre nem mutatja csapat képét, míg a Bologna sorra nyeri a mérkőzéseket.

  • Virtus Bologna - Milano tipp

    Virtus Bologna győzelem
    Unibet
    1.60

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés