Kedves olvasóink!
Ez egy régi cikk, mely a Sportfogadas.org archívumában szerepel. Megtörténhet, hogy az itt közölt információk már nem aktuálisak, így ennek tudatában kezeljétek.
Amennyiben aktuális cikkek érdekelnek, akkor kattintsatok IDE.

Síugrás, Északi Összetett

A sportág bemutatása:

Síugrás:

A síugrás a norvégiai, azon belül a Telemark megyei Morgedalból ered, de az első rendes versenyt 1862-ben Tyrsilben tartották. Az első széles körű síugróverseny Husebybakkenben volt (Oslo mellett) 1879-ben. Az évenete ismétlődő eseményt 1892-től Holmenkollenben rendezték, és azóta is Holmenkollen maradt a síugrók Mekkája.

Ma a FIS síugró versenyeket háromféle sáncon tartják. A sáncok besorolást a leérkező lejtő (ezt felugró lejtőnek nevezik)kialakítása szerint osztályozzák. A legmeredekebb szakasz a lejtő inflexiós pontja, ez alatt van a K (kritikus) pont, amelyen még az ugró leérkezése lágy, a röppálya és a lejtő hegyes szögben találkozik, ez alatt van a kifutó lejtő. A sáncasztal alsó éle és a K pont közötti távolsággal osztályozzák a sáncok méretét.

1. "Középsánc" vagy K90- K110-ig,

2. "Nagysánc" vagy K120- K140-ig Ezen a sáncon csapatversenyeket is rendeznek.

3. "Óriássánc", amin a K 240 méter is lehet.

Győztest a síugrásban az ugrás hosszából és a stílusából kiszámított pontok alapján hirdetnek.

Minden sánc alján van egy K-pont (Kalkulációs pont, Kritikus pont). Ezt a pontot a K-vonal jelöli. A K90 és K120-as versenyeken a K-vonal 90 és 120 méteren van. A versenyzők hatvan pontot kapnak, ha erre a vonalra érkeznek. Ahány méterrel távolabb/közelebb érnek földet, az méterenként 1,8 pont hozzáadást/levonást jelent.

Emellett öt bíró egy, a sánc mellett lévő toronyból pontozza az ugrás szépségét, stílusát. Maximum 20 pontot adhatnak a stílusra: szilárdan álltak-e a lécek repülés közben, egyensúlyban volt-e a versenyző, a jó testtartásra és a landolásra, amikor is telemark pozícióba kell megérkezni.

Az összpontszám a távolságra adott pontok és a bírói pontszámok összege (a legnagyobb és a legkisebb kiesik). Az egyéni versenyben az győz, akinek az összpontszáma a legmagasabb.

Északi Összetett:

Az északi összetett, amely gyakorlatilag két másik sportág – a síugrás és a sífutás – kombinációja, már az első, 1924-es chamonix-i téli olimpián is a program része volt. Az idők során persze több változáson is átesett, ám az elmúlt két évben több fontosabb módosítás történt a szabályokban, mint az előző nyolc évtizedben összesen.

Kezdetben előbb futottak, és csak utána ugrottak a versenyzők (ennek utóda a tömegrajtos sífutóverseny). A ma is alkalmazott versenyrendszert az 1980-as években találta ki egy norvég versenyző, Gunder Gundersen. A klasszikus, azaz Gundersen-lebonyolítású versenyeken kettőt kellett ugraniuk a versenyzőknek középsáncról, és az ezek után kapott pontszámot számították át másodpercekre. Ezekkel az időkülönbségekkel vágtak neki a 15 km-es sífutótávnak szabad stílusban, s aki először célba ért, az lett a viadal győztese.

A Calgaryban megrendezett 1988-as téli olimpiától már csapatversenyt is rendeztek, 2002-ben pedig a sprint is felkerült a programba – ez utóbbi egy ugrásból (nagysáncról) és 7.5 km-es sífutásból állt. Mindezek ellenére a sportág népszerűsége az utóbbi évtizedben elég sokat csökkent, ezért először újabb szakágakat (tömegrajt, compact, hurricane sprint) próbáltak ki, de ezek nem növelték a nézettséget.

A FIS a gordiuszi csomót azzal vágta át, hogy törölte a szakágakat és a 2008–2009-es idénytől kezdve csak egyetlen szám szerepel a műsorban. Ez a klasszikus Gundersen-lebonyolítás, ám ezen is módosítottak: versenyenként csak egyszer ugranak az indulók és a sífutótávot is 10 km-re csökkentették, ami persze a jobb futóknak kedvez valamelyest.

Még egy fontos változtatás történt, amelyet azonban csak a mostani szezon előtt vezettek be, mégpedig a szélkompenzáció. A résztvevők ugrásának hosszát ugyanis jelentősen befolyásolhatja, hogy szembeszél, hátszél, vagy éppen szélcsend van (előbbi pozitívan, utóbbiak negatívan hatnak). Ennek kiküszöbölésére találták ki ezt a rendszert, amely a szélerősségtől függően ad plusz vagy mínusz pontokat a sportolóknak az ugrás után.

Ezen kívül ha a zsűri verseny közben úgy dönt, hogy változtat az indulókapun, a továbbiakban ezt is pontokkal differenciálják, s nem kell mindenkinek újra ugrania, az olimpián azonban ezt a változtatást nem alkalmazzák majd. Szokatlan, hogy az olimpia idényében ilyen fontos változtatásokat eszközölnek egy-egy sportágban, de ez a lépés a küzdelmek gyorsítása és igazságosabbá tétele érdekében történt. Az más kérdés, hogy így viszont egyáltalán nem feltétlenül az kapja a legtöbb pontot, aki a legnagyobbat ugorja.

A tavalyi libereci világbajnokságon még tömegrajtos és sprintversenyt is rendeztek a Gundersenen és a csapatversenyen kívül, az idei olimpián azonban már csak két Gundersen-lebonyolítású viadal lesz egyéniben. A kettő között az lesz a különbség, hogy míg az egyiken középsáncról, addig a másikon nagysáncról ugranak majd a versenyzők, s ezt követi még aznap a 10 km-es hendikepes sífutóverseny. A síugrásban kapott egy pont a sífutásban négy másodperc időkülönbséget tesz ki. Ez azt jelenti, hogy az a sportoló, aki az ugrására 15 ponttal kevesebbet kap, mint az első szakasz győztese, hozzá képest már csak egy perccel később vághat neki a távnak.

A csapatversenyek során minden nemzetből négyen indulnak. A résztvevők nagysáncról ugranak, s itt pontonként 1.33 másodperc a sífutásra „átültetett” különbség. Mindenki 5 kilométer fut, azaz egy-egy csapat váltórendszerben összesen húszat.

(forrás: NSO)

Síugrás a 2010-es Téli Olimpián:

Versenyszám Olimpiai Bajnok (2006) Világbajnok (2009)

Egyéni Normál Sánc

Lars Bystol Wolfgang Loitzl
Egyéni Nagy Sánc Thomas Morgenstern Andreas Küttel
Csapat Nagy Sánc Ausztria Ausztria

 

Program - Síugrás:

Versenyszám Időpont Fogadás
Egyéni Normál Sánc Február 13, Szombat, 19:45 Oddsok
Egyéni Nagy Sánc Február 20, Szombat, 21:30  
Csapat Nagy Sánc Február 22, Hétfő, 20:00  

 

Északi Összetett a 2010-es Téli Olimpián:

Versenyszám Olimpiai Bajnok (2006) Világbajnok (2009)
Gundersen Georg Hettich (német) Todd Lodwick (amerikai)
Sprint Felix Gottwald (osztrák) Bill Demong (amerikai)
Csapat Ausztria Japán

 

Program - Északi Összetett:

Versenyszám Időpont Fogadás
Gundersen, középsánc Február 14., Vasárnap, 19.00(ugrás), 22.45 (futás)  
Gundersen, nagysánc Február 25., Csütörtök, 19.00(ugrás), 22.45 (futás)  
Csapatverseny Február 23., Kedd, 19.00(ugrás), 22.45 (futás)  

 

Kapcsolódó Hírek:

NSO - A Gundersen-rendszer és a szélkompenzáció

Fórum - Síugrás, Északi Összetett

A képek © VANOC/COVAN tulajdonai