Az idénysportokat tekintve, eléggé nehéz helyzetben van az alpesi sí, biatlon vagy épp a síugrás. Mindössze pár hónap áll rendelkezésükre a versenyzőknek, hogy megmutassák, mire képesek. Sajnos, a fogadóknak sincsen sok idejük a tippelése. Mire, hogyan és miként fogadhatunk a téli sportok kapcsán?

Fogadási alapok a téli sportoknál

A téli sportok kapcsán, elsősorban a síugrás, alpesi sí, sífutás, északi összetett és a biatlon kerül terítékre. A jégkorong fogadásokkal egy külön cikkben foglalkozunk. Az említett öt sportágban elsősorban egyénileg vetélkednek, természetesen vannak csapatmérkőzések is, de a fő csapásirány az egyéni játszma.

Téli versenysorozatok

Szakáganként változnak ugyan, de összességében három kiemelt megmérettetés(sorozat) van ezekben a számokban: olimpia, világbajnokság és világkupa. 

A téli olimpiát a nyárihoz hasonlóan, négyévente rendezik, világbajnokság az esetek többségében kétévente (páratlan években), de a biatlon olykor kivételt képez ez alól.

Az évente megrendezett világkupa egy összetett sorozat, ahol a különböző állomásokon (versenyhétvégék) elért eredmények után, pontokat kapnak a részvevők, majd a legtöbb pontot gyűjtő nyeri az összetettet. A világkupa futamok száma szakáganként változó, ahogyan az is különbözik, hogy milyen típusú futamot rendeznek az adott hétvégén. 

A sportágak különbözőek, de vannak közöttük átfedések.

egyeb-siugras-013
Fotó: Andrey Yurlov/Shutterstock.com

Síugrás

A síugrásban a versenyzők célja, hogy minél messzebbre repüljenek a sánctól. Önmagában nem elég, hogy mekkora távolságot tesznek meg, fontos a technika és a talajfogás is. Ezeket egy öt főből álló zsűri pontozza, így határozzák meg az eredményeket.

Kiemelten fontos a szél a sportolók szempontjából, ez akár az eredmények alakulásába is bekavarhat, favoritok hibázhatnak, meglepetés győzelmek szülhetnek. 

Alpesi sí

Az alpesi síelésben öt játékszámot különböztetünk meg: szlalom, óriás-műlesiklás, lesiklás, szuperóriás-műlesiklás és szuperkombináció. A szlalom (műlesiklás) elsősorban technikai szám, itt a legalacsonyabb a sebesség, sűrűn tűzött kapukat kell kerülgetniük, mindezt hiba nélkül, minél gyorsabban. A hibázás lehetőség eléggé nagy, fogadási szempontból kiemelten nehéz terep. A lesiklás épp az ellentéte a szlalomnak, rendkívül gyorsan siklanak, egyike a legveszélyesebb számoknak. A pályák hosszú, hatalmas koncentrációt igényel az indulóktól.

A szuperkombináció az előbb említett játékszámok (lesiklás és szlalom) összessége. Az óriás-műlesiklás a szlalomnál gyorsabb, de a lesiklásnál lassabb, lazábban tűzött pályán zajlik, sebességben ez hasonlít leginkább a klasszikus síeléshez.

A szuperóriás-műlesiklás (Super-G) egyfajta ötvözete az óriás-műlesiklásnak és a lesiklásnak. Itt is nagyobb a kapuk közötti távolság, viszont hosszabb a pálya és kevesebb a kanyar, emiatt nagy sebességet érnek el a sportolók. 

Marcel Hirscher alpesi 002
Marcel Hirscher. Fotó: Goran Jakus/Shutterstock.com

Sífutás

A sífutásban, a távolság alapján két részre osztjuk a mérkőzéseket: sprintek és hosszabb távú futamok. A sprint egy fiatal forma, 2000-es évektől éli reneszánszát, míg a hosszabb távú (10-től, egészen 50 km-es) megmérettetések teljesen visszanyúlnak a téli sportok történetében.

Fontos megkülönböztetni a futamokat stílusuk szerint is: szabad és klasszikus stílus. Előbbi elsősorban a sprintekre jellemző, ott csak szabadstílusú van, míg a 10 km felettiek között váltakozik a két szakág.

A rajt sem mindegy, ugyanis van egyéni indításos és tömegrajtos verseny is. Ezeket nem árt megnézni, mielőtt fogadnánk, ahogyan a mérkőzés helyszínét sem. Általában a világkupában "kötött" naptárral dolgoznak, de olykor akadnak új pályák, amik megkavarhatják az esélyeket. A sífutásban tehát érdemes egy-egy fogadás előtt megnézni, hogy az adott játszmán milyen rajt lesz, milyen stílusban versenyeznek, illetve a távot is, mert könnyedén megtréfálhat minket!

Peking 2022 - Sífutás 001
MTI/Kovács Tamás

Kombinált téli sportok

A biatlon egy összetett sportág, amely a már említett sífutásból, illetve még lövészetből áll (sílövészetnek is nevezik). A sífutás szabad stílusú, míg a lövészetben álló és fekvő testhelyzetből kell teljesíteni a lövéseket. Hibázás esetén vagy percbüntetés, vagy büntetőkör jár, a szabályoktól függően. Ahogyan a sífutásban is, úgy itt is van egyéni indításos és tömegrajtos megmérettetés is. Férfiaknál a táv hossza 10-20 km között váltakozik, míg a nőknél 7,5 és 15 km között. 

Az északi összetett szintén két számból áll: síugrás és sífutás. Először a síugrás alapján rangsorolják a játékosokat (Gundersen-lebonyolítás), ekkor egyetlen ugrás dönt, különbségeket másodpercekre váltják. Ezek után többségében 10 km-es távon mérik össze erejüket az indulók, de olykor akad még 5 és 15 km-es távú futam is. Akad még fordított lebonyolítású, tömegrajtos verseny is, de ezek már nagyon ritkák. A rövidebb 10 km-es táv a jó futóknak kedvez az északi összetettben. 

Fogadási lehetőségek téli sportokban

Fogadás győztesre és dobogósokra

A téli sportok fogadási piacai nem túl bőségesek, egyik kiemelt közülük a győztesre (és a dobogósokra) leadható tippek. A világkupa szezon futamai kapcsán nem árt tisztában lenni vele, hogy akadnak olyan sztárok, akik január-február környékén érik el a csúcsformát, nem annyira élesek még a novemberi rajtnál, szóval hiába adnak rá 2.50 körüli szorzót, tájékozódni kell, hogyan sikerült a felkészülés, mi a prioritás, főleg egy világbajnoki, vagy olimpiai évben. 

A győztesekre és dobogóra való fogadás szempontjából, talán a biatlon, északi-összetett az, amelyeknél nincsenek nagy kilengések, óriási meglepetések, de alpesi síelésben akadhatnak "érdekes" győzelmek, melyekkel nem feltétlenül számolunk.

A további dobogós helyek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy itt is lehet nagy szorzókat fogni, hiszen általában 4-5 játékos kerül 2.50-es odds alá, kis szerencsével elcsíphetünk egy négyszeres szorzót. Ebben lehet igazán nagy érték hosszabb távon. 

Versenyzők egymás elleni teljesítménye

Ahogyan az egyéni sportokból megszokhattuk, a téli sportoknál is van head-to-head piac. Itt a fogadóirodák által előre kiválasztott két játékos közül tehetjük le valamelyik mellett a voksunkat. Egyre több a párosítás, természetesen fejlődött a piac is, hasonló teljesítményre képes benevezőket raknak párba, akiknél az aktuális formában sincsen óriási különbség, de még így is lehet jó tippeket találni. 

Ehhez mindenféleképpen érdemes követni a világkupa futamokat, mert hiába szerepelt egy síugró az egyik hétvégén rosszabbul, lehetséges, hogy csak kedvezőtlen volt a széljárás. Esetleg egy biatlonos már az első lövészetben elszállt, de a futóteljesítménye jó volt, ugyanakkor a következő héten, ha javul a lövészete, akkor újból ott lehet a legjobbak között. Érdemes figyelni ezekre az apróságokra, mert a téli sportok fogadási piaca továbbra is "rejtett", kis kutatómunkával elcsíphetünk jó szorzókat.  

Ha megtetszett a sportág, érdemes belevágni, hiszen izgalmas és látványos összecsapásokat követhetünk nyomon, a teljes téli szezonra fogadási lehetőséget biztosítanak számunkra a téli sportok.