Holudvareffektus-a-fogadasban

A holdudvarhatás (halo-effektus) a fogadásban

2023 márc 10. 10:42 Karola 1 hozzászólás

Kezdőknek pszichológia halo-effekt heurisztika

Sokan intuitív módon fogadnak, arra hagyatkozva, amit egy adott csapatról vagy játékosról tudnak és éreznek. Míg az intuíció megbízható olyan szinten, hogy azonnal tudod, ha valaki haragszik rád, a valószínűség megítélésében nem túl jó, és ennek egyik oka az úgynevezett holdudvarhatás. 

A holdudvarhatás megértése

Az alábbi leírásokat elemezve, kit kedvelsz jobban - Leventét vagy Mátét?

  • Levente: intelligens, szorgalmas, impulzív, kritikus, makacs, irigy
  • Máté: irigy, makacs, kritikus, impulzív, szorgalmas, intelligens

A legtöbb ember számára ezek a leírások kedvezőbb benyomást keltenek Leventéről, mint Mátéról. Ez furcsa értékelés, tekintve, hogy a felsorolt tulajdonságaik azonosak, csak éppen fordítva vannak feltüntetve.

Ahelyett, hogy felismernénk, hogy az egyetlen különbség az adatok beérkezésének sorrendjében van, elménk lusta oldala (gyakran ezt nevezik az első rendszernek) az értékelés következetességére törekszik, hogy gyorsan felépítsen egy koherens narratívát.

A kezdeti pozitív tulajdonság - Levente intelligens - arra késztet bennünket, hogy az utóbbi tulajdonságokat úgy értelmezzük, mint alátámasztói egy nézőpontnak, és fordítva, az irigy Máté esetében. Ezt nevezzük a Halo-hatásnak vagy holdudvarhatásnak.

A halo-effektus és a sportfogadás kapcsolata

Mi köze ennek a fogadáshoz? Változtassuk meg a példát fiktív férfiakról két focicsapatra vagy teniszjátékosra, a karakterleírásokat pedig eredményekre vagy teljesítményekre, és könnyen észrevehető, hogy a fogadási ítélőképességet hogyan befolyásolja az információszerzés sorrendje és az egyes teljesítmények jelentősége.

Ez a fajta torzítás nem elszigetelt, az emberek nagy mértékben hajlamosak erre, és ez arra késztet minket, hogy aránytalanul nagyobb jelentőséget tulajdonítsunk a legkönnyebben felidézhető eseményeknek/ötleteknek - ezt hívják elérhetőségi heurisztikának. Az elérhetőség nagymértékben összefügg az eseményekre adott érzelmi reakcióink erősségével, amely nagyobb, ha azok tartósabb benyomást keltenek, például a magas pontszámú mérkőzések, öt játszmás klasszikusok és így tovább.

A Halo-hatás és az elérhetőségi heurisztika ismeretében nézzünk meg néhány példát a fogadások terén, ahol ezek alkalmazhatóak:

A brazil labdarúgó-válogatott esete

Az a tisztelet, amely a brazil labdarúgó-válogatottat körbeveszi, minden más nemzeti csapattól megkülönbözteti őket, és a fogadási közönség szemében nem arányos egy objektív értékeléssel. Tény, hogy a Seleção minden más nemzetnél többször nyert világbajnokságot, de az öt győzelem két különböző időszakban, 1958-70 és 1994-2002 között született, míg a legutóbbi három tornán nem jutott be a döntőbe.

A Pelé, Carlos Alberto, Rivelino stb. aranykorával kezdődő sikerkorszakok olyan halo-t/glóriát hoztak létre, amely torzítja az összes brazil csapat megítélését, és a rendelkezésre bocsátási torzítást csak megerősíti a gyakran sugárzott csodagólok könnyű felidézése és elérhetősége, különösen az 1970-es mexikói tornáról.

A fiatalabb generációk talán kevésbé ismerik a több mint 40 évvel ezelőtti eseményeket, de a média fenntartja ezt a képzetet azzal, hogy azt az elképzelést sulykolja, hogy minden brazil játékos nagyon képzett. Az értékelésnek ez a következetessége koherens narratívát hoz létre.

"A világ legügyesebb játékosai közül sokan Brazíliából származnak - ezért minden brazil játékos tehetséges".

Érdekes módon a 2014-es világbajnokságról való kiesésük szélsőséges jellege - ahol házigazdaként és favoritként 7-1-re alázta meg őket a későbbi győztes Németország - talán elég volt ahhoz, hogy eltörölje vagy legalábbis egy kicsit elhomályosítsa ezt a történelmi glóriát.

A Halo-hatás azt is megmagyarázza, hogy miért kapnak aránytalanul sok elismerést a menedzsmentbe kerülő híres volt labdarúgók. Nincs statisztikai bizonyíték arra, hogy jó játékosból jó menedzser lesz. Mark Hughes nagyszerű játékos volt a Manchester Unitednél és a Chelsea-nél, de miután menedzser lett, ugyanilyen szintű teljesítményt vártak el tőle. A játékosok teljesítménye által létrehozott glória sok klubot, szurkolót és fogadót arra késztet, hogy a reálisnál többet várjanak el ezektől az egyénektől, amikor csapatot állítanak össze. Ez a téma a Moneyball című könyv és az azonos című film révén vált leginkább ismertté.

A fordított holdudvar a fogadásban

A Halo-hatás fordítva is működhet. Ha az első benyomás a nyaralószállodáról egy törött cégtábla, az negatív kontextust teremthet, ami minden későbbi ítéletet befolyásolhat az itt tartózkodással kapcsolatban. Fogadási szempontból egy rossz teljesítmény aránytalanul torzítja a jövőbeli értékeléseket.

Miután a 2011-es US Masters utolsó fordulójára előnnyel indult, Rory McIlroy-t az újságok címlapjai eléggé meghurcolták. A versenyt megelőzően a sportág egyik feltörekvő csillaga volt, de egy drámai 80-as kör - amelyet a fiatal golfozó látható zaklatottsága miatt könnyen felidézhetünk - sok fogadó szemében mindezt megváltoztatta. Minden olyan fogadó, aki képes volt a teljes képet nézni, két hónappal később jól járt, amikor nyolc ütéssel megnyerte a US Opent, majd 2012-ben megnyerte második Major golfbajnokságát is, a US PGA Championshipet.

Ha ezek az események fordítva történnek (két Major győzelem, majd összeomlás a Masters utolsó fordulójában), akkor elnézőbbek lettek volna a jövőbeli teljesítményének értékeléseit illetően. Az is különösen idevágó, amikor McIlroy a Honda Classic második fordulójának felénél 7-over par eredménnyel és "mentálisan rossz állapotban" sétált le a pályáról. 

Az a halo/glória, amelyet a Major sikerek adtak, később mérsékelte a fogadók véleményét McIlroy jövőbeli sikereinek esélyeiről.

A tanulságok levonása

Az intuitív elménk értékes, nagyon erős és gyakran megmentheti az életünket veszély észlelésével. Azonban van egy igazi gyengesége, amikor a statisztikai értékelésről van szó. A trükk az, hogy az erőfeszítésre képes elménket (2. rendszer) cselekvésre kényszerítsük.

Mielőtt fogadási döntést hoznál, fontos, hogy tudatosan keress három ellenérvet az adott értékeléseddel szemben, és használj minél több objektív adatot a lehető legnagyobb mintamérettel, miközben figyelmen kívül hagyod a mainstream médiát, amely gyakran leegyszerűsítő narratívákat vetít.

Azok a fogadók, akik a pszichológia olyan érdekes aspektusairól olvasnak, mint a holdudvarhatás, talán annyira inspirálódnak, hogy megosztják új ismereteiket, de ez nem jelenti azt, hogy megváltoztathatják saját hajlamukat arra, hogy glóriát tegyenek sportolókra vagy csapatokra. A teszt nem az, hogy megtanultál-e egy új tényt, hanem az, hogy fejlődtél-e helyzetmegértés szempontból.


Hozzászólások 1

Sound
Sound
2022 máj 17. 10:03

ez de kurva kibaszott jó cikk!!!!
Szerintem az org történetének a legjobb írása!!!!
nagyon szépen köszönöm - úgy érzem, hogy sokkal több lettem általa!!!!

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek