Évek óta látom a kínálatban ezt a bandy nevű valamit, amiről valamiért a kosárlabda jutott eszembe, pedig sokkal inkább olyan, mintha a jégkorong és labdarúgás közös gyermeke lenne. 

Mi az a bandy?

A bandyt, vagy magyarul jéglabdát, egy focipálya nagyságú területen játsszák, a labdarúgáshoz hasonlóan 10 mezőnyjátékossal és 1-1 kapussal. A játékidő hossza is ugyanaz, hiszen kétszer 45 percig tart egy összecsapás, és nem pakkot, hanem egy kisebb labdát kell az ellenfél kapujába juttatni, ami lényegesen nagyobb, mint a jégkorongban.

A kapusnak nincsen ütője, a két kezével véd, és megfoghatja a labdát. Nincsenek annyira kemény ütközések, amiket egyébként büntetnek is. A fociból átvett sárga lap egyfajta figyelmeztetés, a fehér 5, míg a kék 10 perces kispadon ülést eredményez, míg a piros kiállítást jelent.

A játékosok nem viselnek a jégkorongban megszokott felszereléseket, hiszen sokkal nagyobb távolságot kell megtenniük, hogy elérjék az ellenfél kapuját, tehát a sebességnek döntő szerepe lehet sok esetben. A lenti képen a kapu előtti 17 méteres sugarú félkör a kapus területe, itt érhet kézzel a labdához, illetve ennek a körívén van két pont, ahol a szabadütéseket hajtják végre. Ha bővebben olvasnál a játékszabályokról, a Magyar Bandy Szövetség oldalán megteheted.

Bandy pálya

A bandy története

Az első bandy mérkőzést 1875-ben játszották, míg a nemzetközi szövetség 1955-ben alakult meg. Egy ízben amolyan bemutató jelleggel még a téli olimpia programján is feltűnt. Természetesen azok űzik ezt is keményen, akik a jégkorongot is.

További kevésbé ismert sportok