Szereplők, versenypályák, helyszínek Lóverseny sportfogadás

Lóverseny szereplők, versenypályák, helyszínek

2023 márc 10. 11:13 secretariat Szólj hozzá!

Lovi fogadások Frankie Dettori Kállai Pál Aidan O' Brien zsoké

A briteknél jelenleg 59, az íreknél 25 versenypályát számoltam össze. Azt hiszem ez a mennyiség önmagáért beszél. A legtöbb helyszínnél az ellipszis forma dominál, de megkötés nincs, és egészen érdekes vonalvezetések is vannak, ezért aztán nem lehet csodálkozni, hogy léteznek kimondottan pályaspecialista lovak. 

A méretek is változóak, Newmarketban például egy egész lovasezred elférne egymás mellett, így aztán nem ritka, hogy 20-30 lovat is rajthoz állítanak egy-egy futamon, ezzel szemben Wolverhamptonban az egész pálya kerülete mindössze 1 mérföld körül van.

Vannak olyan helyszínek, ahol csak flat (Newmarket), és ahol csak jump (Cheltenham) versenyeket rendeznek, illetve olyanok is, mint például Kempton, vagy Ascot, ahol mindkét ágazat képviselteti magát.
A pályákat szépen összegzi a racinguk.com, egy helyen megtalálható az összes, minden fontosabb információval.

A talaj és a lóversenyek

A jump versenyeknél kizárólag füves borítást találunk, flat futamoknál szintén a fű a legelterjedtebb, legalábbis Európában, de e mellett egyre több szintetikus borítás is van. Utóbbinál a futófelületet speciális keverékek adják (homok, gumikeverék stb.).

Tapeta, all-weather, vagy Amerikában dirt, ezek az elnevezések mind ennek a borításnak a különböző fajtái. Nagy előnyük, hogy egész évben, gyakorlatilag időjárástól függetlenül lehet rajtuk versenyezni, nem egyszer láttam versenyt, ahol havazott, mikor a lovak futottak. A briteknél egyébként jellemző, hogy igen ritkán, tényleg csak extrém időjárási körülmények miatt törlik a futamokat, például, ha a látótávolság a nagy köd miatt alig pár méteres, vagy méretes vihar tombol.

A leggyakoribb eset, mikor az egész helyszín versenyei törlésre kerülnek (abandoned), a talaj  állapota, aminek egyes fogadók igen komoly jelentőséget tulajdonítanak.
Füvön ennek hét fokozata van a briteknél: hard, firm, good to firm, good, good to soft, soft és heavy.

Az íreknél találkozni fogsz még a yielding elnevezéssel, ami gyakorlatilag a good to soft-nak felel meg. Szintetikus felület fokozatai: fast, standard to fast, standard, standard to slow, slow. Ezeket az infókat a pálya neve mellett keresd, valahogy így: „Going: Standard”. 

Megmondom őszintén, több ezer helyszín után sem láttam még hardra értékelt pályát, legalábbis nem emlékszem ilyenre. Mondjuk annyira nem lehet ezen csodálkozni, amennyi eső van a szigetországokban, ez a kemény, veszélyes talaj elég ritka, ráadásul, ha akkora a szárazság, azért öntözni még mindig könnyebb, mint a vizes talajt felszárítani.

Füvön általában a másik véglet a probléma, a nagyon mély, heavy pálya, legtöbbször ebben az esetben intenek búcsút az adott versenyhelyszínen a futamoknak. Szintetikus borításon ilyen gond nincs, gyanítom, hogy annyira spéci a talaj összetétele, hogy megfelelően el tudja vezetni a sok vizet, így aztán ezeken a pályákon ez miatt csak elvétve fogsz versenytörléssel találkozni.

Zsokék

Láttam már olyan tevefutamokat, ahol a tevéket gyakorlatilag úgy futtatták, mint az agarakat, de lóversenynél még ilyenben nem volt részem, mármint, hogy a négylábúakat emberi irányítás nélkül versenyeztették volna, szóval a zsokék meglehetősen fontos résztvevői ennek a sportágnak.

A legnagyobbak igazi sztárok. Olyan aktív flat zsokék nevei, mint Frankie Dettori, Ryan Moore, a nyolcszoros francia bajnok Christophe Soumillon, vagy éppen a nemrég visszavonult jump zsoké legenda Tony McCoy, aki az 1995/96-os szezontól egészen a 2014/15-ösig zsinórban minden évben bajnok lett, vagy a szintén legendás Kállai Pál, hogy egy magyar is legyen, talán azoknak is ismerősen csengenek, akik amúgy nem követik a lóversenyt.

Bajnok egyébként abból a zsokéból lesz, aki az adott szezonban a legtöbb futamot nyeri. Itt, ebben az esetben a mennyiség számít.

Fogadási szempontból viszont érzésem szerint a lovasok túl vannak értékelve. Mielőtt meg lennék kövezve, egyértelmű, hogy a legjobbak képesek azt a pluszt, azt a kis extrát hozzátenni, amivel a ló megnyerheti a versenyt, a jobbak nyilván kevesebbszer is hibáznak, de én személy szerint a zsokék statisztikájának böngészésével nem szoktam órákat eltölteni. A Racingposton egyébként igen részletes statisztikákat kapunk róluk, egyes helyszíneken, futamtípusokon elért eredményeikről.

Trénerek (idomárok)

Ők azok, akik felkészítik a lovakat, kihozzák belőlük a maximumot (vagy éppen nem), szóval ilyen szempontból egyértelműen fontosabbak, mint a zsokék, ráadásul általában ők választják ki a zsokékat is.

Némelyek mellett állandó lovasok vannak, például az ír Aidan O'Brien, aki a világ egyik legjobb szakembere, előszeretettel dolgozik a családjával együtt, és ülteti a fiait, lányait az általa trenírozott lovak nyergébe.

A legnagyobbak neveit érdemes megjegyezni, ők azok, akik igen nagy arányban adnak nyerő lovakat. A teljesség igénye nélkül, flaten: John Gosden, William Haggas, Sir Michael Stoute, Ralph Beckett, David Simcock, Charlie Appleby. Jumpon: Paul Nicholls, Nicky Henderson, Nigel Twiston-Davies, Alan King, Warren Greatrex. Az ír riválisok: Gordon Elliott, Willie Mullins, Dermot Weld, Jim Bolger, vagy éppen Ger Lyons, és a fentebb már említett Aidan O' Brien.
A Racingposton róluk is ugyanúgy megtalálható mindenféle adat, statisztika, mint a zsokékról.

Tulajdonosok (futtatók)

Magára a futamra, a verseny alakulására nincs befolyásuk, de van egy-két igen neves tulajdonos, akik nagyon komoly állománnyal rendelkeznek. Talán a legnagyobb a Smith / Tabor / Magnier trió, akikkel Aidan O Brien dolgozik együtt.

Számtalan klasszikust nyertek már a lovaik, még több Gr1-et, az egész világon, amiknek a jelentős részét a Galileo ivadékok szerezték meg számukra. Az araboknál a Godolphin istálló, Khalid Abdullah, vagy éppen az Al Shaqab Racing uralkodik, de sikeres futtatónak számít az anyakirálynő is. Népes, és igen eredményes istállóval rendelkezik Aga Khan, vagy a jump futamoknál a Gigginstown House Stud. A zsokék a versenyen egyébként a tulajdonosok mezét viselik.  

Galopp

A Wikipédiáról idézve: „A galopp, vagyis a vágta a ló leggyorsabb haladási módja. A galopp versenyeken a lovak vágtában futnak a cél felé, nyergükben a zsoké irányításával. Ezeken a versenyeken leginkább angol telivérek futnak. Megkülönböztetünk sík (flat) és ugró (jump) versenyeket, az utóbbinál gátak, illetve akadályok nehezítik a célba jutást.”

A bukiknál elsősorban ennek a két ágnak a kínálatával lehet találkozni, ezekkel foglalkozik a cikk írója is, és ez a cikksorozat is ezeket mutatja be, ezen belül is elsősorban a brit és az ír futamokat. A továbbiakban az angol megnevezéseket (flat, jump) fogom használni.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek