Lassan, de biztosan közeledik 2014 január 1.! Az a dátum amely meghatározó lehet a magyar online szerencsejáték piac számára. 

Sokan attól tartanak, hogy a fent említett dátumtól a magyar kormány blokkolni fogja a külföldi online szerencsejáték weboldalakat, mások pedig teljesen nyugodtak, hisz "választások következnek", s kijelentik, hogy "itt bizony, semmi változás nem lesz".

Egy dolog biztos: Európa minden államában szabályozzák a szerencsejáték piacokat, s előbb vagy utóbb Magyarországon is ez lesz, viszont nem mindegy, hogy miről is szól ez a szabályozás.
Úgy szabályozni egy piacot, hogy mindenkit kizárunk, s csak az állami tulajdonú Tippmixprot engedélyezzük, nem biztos, hogy tiszta megoldás . Nevezzük monopóliumnak? 
Ezt próbálták más államokban is, kisebb nagyobb sikerrel, de előbb utóbb az EU közbeszól(t), hogy ez törvénysértő eljárás.
Az már csak altatás, hogy megadják a lehetőséget a többi szereplőknek (külföldi szolgáltatoknak) is licencszerzésre, viszont mindezt horribilis költségekért, mely manapság egy meghatározó tényező.

Országháza

(Fotó: HoremWeb/Wikimedia)

A Tippmixpro miért nem fizet?

Jogosan merül fel a kérdés: a Tippmixpro miért nem kell licencet vásároljon? Azért, mert állami tulajdonú? Igen ám, de akkor megint nem beszélünk egyenlő jogokról (kötelezettségekről), tiszta piacról. 
A külföldi online fogadóirodák licencköltségei az állam kasszájába kerülnek, a Szerencsejáték Zrt. viszont a "megspórolt" licencköltséggel mit tesz? Stadiont épít? Esetleg kiosztja "prémiumként"? Audikat osztogat? Ezt más iroda is megtehetné, ha nem kellene ekkora költségekkel számolnia.

Látjátok a különbséget? Egyik iroda fizet az államnak, a másik meg abból a pénzből amit be kellene fizetnie licencdíjként reklámozza a saját szolgáltatásait, s időnként "kiszúrja" a játékosok szemét egy kis ajándékkal, arról nem is beszélvén, hogy a kiosztott nyeremény a licencköltség csak egy töredéke. Érdekes dolgok történnek a háttérben, melyről mi csak elmélkedhetünk, s annyival is maradunk. 

Fókuszban a "külföldiek"

Megkerestük a magyar online sportfogadás piac három fő szereplőjét* (Unibet, Sportingbet, Betclic), s a szabályozáson kívül, egy pár belső információ után is kérdezősködtünk.

Kíváncsiak vagytok, hogy hány alkalmazottra van szükség egy sportfogadó oldal működtetéséhez? Ki vásárolna licencet, szabályozás esetén? Szükségesnek tartják-e a magyar ügyfélszolgálat jelenlétét? Hogyan működik az élő fogadás? Egyáltalán felvette a magyar kormány a kapcsolatot a külföldi online fogadóirodákkal?

Ezen kérdésekre is megtaláljátok a válaszokat az alábbiakban.

Egy fogadóiroda profitjában mekkora százalékot tesz ki a sportfogadás, a kaszinó, és a póker?

Unibet: Mivel a póker tekintetében néhány iroda sokszor erőn felüli és hosszútávon teljesíthetetlen ajánlatokkal próbálja a játékosokat magához csábítani, erősen lecsökken a felelősségteljesen működő termek mozgástere és így a várható profitja is ennél a terméknél. Ez nálunk sincs másképp. Ebből adódóan a többi termék, mint a sportfogadás, kaszinó és a számos egyéb játék adja a forgalom döntő hányadát. Céges szinten jelenleg a következő az arány:  Póker - 7%,  Sportfogadás(meccs előtti) - 28%, Élőfogadás - 17%, Kaszinó - 38%, Egyéb  - 9%.

Sportingbet: A Sportingbet 10 éve van jelen a magyar piacon, kezdetben a póker volt a vezető termék, amit a sportfogadás követett és a kaszinó marginális jelentőséggel bírt. Mára a póker kevésbé divatos egész Európában, és a sportfogadás mellett a kaszinó is meghatározó jelentőségű, a legtöbb ügyfelünk mindkét termékben aktív.

Betclic: Az adott iroda profiljától függ. A kaszinó képes akkora (vagy még nagyobb) profitot termelni, mint a sportfogadás, a póker viszont csak akkor, ha ezen a területen is nagyon jól ismert márkáról van szó.

Manapság elképzelhetetlen, hogy egy sportfogadó weboldal ne nyújtson online pókerezési lehetőséget?

Unibet: Elképzelhetőnek tartom, de az Unibet esetében nem látom ennek lehetőségét. Az Unibet a rekreációs, elsősorban szórakozni vágyó pókerjátékosokat célozza meg ezzel a termékével és szeretne nekik élménydús szórakoztatást nyújtani a jövőben is.

Sportingbet: A póker sokat veszített jelentőségéből, inkább a fordított trend tűnik erősnek: több, korábban kizárólag pókert nyújtó weboldal vette fel a kaszinót majd a sportfogadást kínálatába.

Betclic: Igen, még akkor is, ha a profithoz kevésbé járul hozzá, mivel a minél széleskörűbb kínálat (fogadás, kaszinó, póker stb.) segít odakötni a játékosokat az oldalhoz.

Nagyjából mennyi alkalmazottra van szükség egy sportfogadó oldal működtetéséhez?

Unibet: Nehéz erre a kérdésre egyértelműen válaszolni. Rengeteg, más-más területen jártas ember közös munkája szükséges ahhoz, hogy folyamatosan fejlődve és a játékosok igényeihez igazodva, színvonalas és versenyképes oldalt tudjon működtetni valaki. Az Unibetnél valamivel  több mint 260-an dolgoznak a sportfogadás működtetésén. A létszám a termék minőségével  és a kínált fogadási események számával van összefüggésben. Évi  több mint 80,000 élő esemény ajánlása esetén már szükséges ekkora létszám.

Sportingbet: Ez attól is függ, hogy mekkora piacon, és milyen önállósággal vesz részt az oldal a működésében. A Sportingbet saját csapatot alkalmaz a szorzók megállapításához, saját ügyfélszolgálattal rendelkezünk, de lehetőség van arra is, hogy minden terméket partnerként üzemeltessen egy oldal, így kiszámíthatóvá válik a kiadás, de kevésbé rugalmasan tud reagálni az oldal a piac változásaira. Tehát néhány tucattól több száz főig egy nemzetközi oldal esetében.

Betclic: Az oldal méretein múlik, minőségi oldalhoz rengeteg kell (százas nagyságrend). A traderek száma nagyban függ a sportkínálat méretétől, értelemszerűen minél nagyobb kínálat (minél több élő meccsel), annál több trader kell. Helyi nyelvű marketing, honlapszerkesztés és ügyfélszolgálat: ezekből is annál több kell, minél több országban van jelen az iroda. IT: megint csak annál több kell, minél nagyobb az oldal forgalma (szerverterheltség stb.). Összességében tehát pl. a tippmixpro sokkal kevesebb emberből megoldható, mint a Betclic (leszámítva persze azt, hogy a Szrt-nél vélhetően sok felesleges léhűtő van).

A magyar piac akkora méretű, hogy megéri magyar ügyfélszolgálatot működtetni?

Unibet: Annak ellenére, hogy a piac mérete kétségkívül nem túl nagy –és tudva, hogy ez egy megfontolandó szempont sok cég számára-, esetünkben nem lehet kérdés. Alapvető fontosságúnak tartjuk a játékosainkkal fenntartott folyamatos és minőségi kommunikációt, ennek mindig kulcsszerepet szántunk és szánunk a jövőben is.

Mivel mind az Unibetet alapítók, mind pedig a cégnél dolgozók többsége magánemberként maga is  szívesen játszik a cég által képviselt játékokon, ki merjük jelenteni, hogy értjük a játékosaink igényeit és elvárásait. A velük való közvetlen, magyar nyelvű kommunikáció fontos szerepet játszik abban, hogy ezeknek az igényeknek az általuk- és a saját magunktól is elvárt magas színvonalon tudjunk megfelelni.  Azt gondolom mindezeket a „Játékosoktól, játékosoknak” szlogenünk is híven tükrözi.

Emellett a számos pozitív visszajelzés, amely az ügyfélszolgálatunkhoz érkezik a magyar játékosoktól naponta, csak megerősít minket ennek az útnak a helyességében.

Sportingbet: Igen, de minden piacon működtetünk külön ügyfélszolgálatot, ez a Sportingbet egyik erőssége a konkurens oldalakkal szemben. Magyarországon a lakosság többsége nem beszél idegen nyelveket olyan szinten, hogy a felmerülő kérdéseket, problémákat könnyen tisztázhassa a játékos egy idegen nyelven.

Betclic: Attól függ, az iroda mennyire ismert a magyar piacon, mekkora a forgalma. (Lásd pl. nálunk a Betclic-en van magyar nyelv, az Expekten nincs.) Szerintem több fogadóirodának van jelenleg magyar nyelvű szolgáltatása, mint amennyinek ez ténylegesen megéri.

Az élőfogadásokon hány ember dolgozik? Az egyes sporteseményekre bérelnek fel embereket, akik rögtön közlik a pályán történteket, vagy hogy képzeljük el az élő fogadás megvalósítását?

Unibet: Lásd fenti kérdésre a választ. Nincsenek a pályán emberek, irodából dolgozunk és képernyőn nézünk minden eseményt.

SportingbetA bukmékerek élőben követik az eseményeket (pl TV-n, élő streamen keresztül), és frissítik a szorzókat. Mivel 24 órás kínálatunk van, ezért több időzónában is dolgoznak kollégáink, hogy az élő fogadás egész nap elérhető legyen, a világ összes fontos labdarúgó mérkőzésére.

Betclic:  Ahogy fent írtam, ez attól függ, mekkora az élő kínálat. Jellemzően olyan eseményeket adunk élőben, amelyekről van megfelelő tv-közvetítés. 

Magyarországon tervezik, sőt előrehaladott állapotban van az online-szerencsejáték szabályozása. Értesültek már róla?

Unibet: Igen, figyelemmel követjük az eseményeket mind Magyarországon, mind pedig európai szinten.

Sportingbet: Igen, erről rendszeresen lehet olvasni a különböző sajtótermékekben. A Sportingbet régóta támogatja a korrekt szabályozást és adózást minden piacán, ez a sajtóarchívumokban nyomon követhető. Sajnos a végrehajtási rendelet még mindig nem készült el, így egyelőre nem biztosított, hogy minden szereplő időben hozzájusson az engedélyekhez.

Betclic: Igen.

Tervezik majd a licenc megvásárlását, vagy a magyar piac mérete miatt ez nincs tervben?

Unibet: Az Unibet rendelkezik licenccel:  Máltán, Olaszországban, Franciaországban, Dániában, Észtországban, Belgiumban , Ausztráliában.  Észtország a maga 1.3 milliós lakosságával a példa arra, hogy nem a méret az egyetlen és legfontosabb tényező. A jogbiztonság, realisztikus és kiszámítható adórendszer, vállalkozásbarát környezet is rendkívül fontos. A jelenlegi magyar szabályozás rossz,  kizárólag az állami monopóliumot próbálja jobb helyzetbe hozni.

Sportingbet: Ez kizárólag a szabályozáson és a díjakon múlik. A Sportingbet alapvetően törekszik a szabályozott piacokon megjelenni illetve megerősíteni szerepét, amennyiben a feltételek vállalhatatlanok, akkor a cég kivonul a piacról.

Betclic: -

Konzultált Önökkel a magyar kormány bármilyen formában is a szabályozásról?

Unibet: Annak ellenére, hogy az Unibet fontos szerepet vállal a fogyasztóorientált európai szintű szabályozás megalkotásában, nem kaptunk eddig még ilyen megkeresést.

Sportingbet: Nem, sajnos ez nem történt meg.

Betclic: -

Unibet Bemutató   Sportingbet Bemutató   Betclic Bemutató

A fenti adatokból is látható, hogy a Tippmixpronak is megvan a maga helye a magyar online sportfogadás piacon, sőt egy előkelő negyedik helyen áll a kérdőívet kitöltök opcióinak alapján. Ezt fejleszteni kell, nem pedig kiűzni a konkurenciát.

*A Bet365 fogadóirodával is felvettük a kapcsolatot, viszont sajnos ők nem tudtak ezen kérdésekre válaszolni, mivel bizonyos kérdések belső információkat céloztak, s melyek nem publikusak, illetve a szabályozással kapcsolatban hasonló módon járnak el minden egyes államban, vagyis: ha lehet licencet szerezni megfelelő körülmények közt, akkor megszerzik, ha nem akkor kivonulnak az adott piacról.

Köszönet TiB-nek a kérdésekért, illetve az interjúban résztvevőknek válaszaikért! 

Tudj meg többet a szerencsejáték szabályozásról itt: Online Szerencsejáték Szabályozás 

(Szerkesztő: Milan)