Monte Carlo jelenség, a szerencsejáték tévedése

Monte Carlo-jelenség: a szerencsejátékosok tévedése

2023 júl 18. 10:42 Karola 1 hozzászólás

Fogadási stratégiák statisztikák statisztika gambler's fallacy

A szerencsejátékos tévedése (Gambler’s Fallacy), más néven a Monte Carlo-jelenség, akkor fordul elő, amikor valaki tévesen úgy véli, hogy egy bizonyos véletlen esemény bekövetkezése valószínűbb, vagy kevésbé valószínű egy korábbi esemény vagy eseménysorozat kimenetele alapján. Tehát azt a meggyőződést írja le, hogy egy véletlen esemény jövőbeli bekövetkezésének valószínűségét az adott típusú esemény korábbi esetei befolyásolják.

Ez a gondolkodásmód helytelen, mivel a múltbeli események nem változtatják meg annak valószínűségét, hogy bizonyos események a jövőben bekövetkeznek-e vagy sem.

A szerencsejátékos-hiba megértése

Ha egy eseménysorozat véletlenszerű és egymástól független, akkor definíciója alapján egy vagy több esemény kimenetele nem befolyásolhatja vagy nem jósolhatja meg a következő esemény kimenetelét. A szerencsejátékos tévedése azon alapszik, hogy tévesen ítéljük meg, hogy az események sorozata valóban véletlenszerű és független-e, és tévesen következtetünk arra, hogy a következő esemény kimenetele az előző eseménysorozat kimenetelének az ellenkezője lesz.

Vegyünk például egy 10 érmefeldobásból álló sorozatot, amely mindegyike a fej oldallal felfelé végződött. Valaki megjósolhatja, hogy a következő feldobásnál nagyobb valószínűséggel fog az írás felével felfelé landolni. Ha azonban az illető tudja, hogy ez egy teljesen átlagos érme, amelynek 50/50 esélye van arra, hogy bármelyik oldalára esik, és hogy az érmefeldobások nem szisztematikusan, valamilyen mechanizmus révén kapcsolódnak egymáshoz, akkor a szerencsejátékos tévedésének csapdájába esik.

Annak a valószínűsége, hogy egy tisztességes érme a fej oldalára esik, mindig 50%. Minden egyes feldobás egy független esemény, ami azt jelenti, hogy a korábbi feldobások nem befolyásolják a jövőbeli feldobásokat. Ha egy szerencsejátékosnak az érme feldobása előtt felajánlják, hogy fogadjon arra, hogy 11 érme feldobása 11 fejet eredményez, bölcs döntés lenne visszautasítani, mert annak a valószínűsége, hogy 11 érme feldobása 11 fejet eredményez, rendkívül alacsony.

Ha azonban ugyanazt a tétet kínálják fel, és 10 dobás már 10 fejet eredményezett, a játékosnak 50%-os esélye van a nyerésre, mivel még mindig 50% az esélye, hogy újra fejet fognak dobni. A tévedés abban rejlik, hogy azt hisszük, hogy mivel már 10 fej volt, a 11-ik már kevésbé valószínű.

Példák a szerencsejátékos tévedésére

A szerencsejáték tévedésnek leghíresebb példája a Las Vegas-i Monte Carlo kaszinóban történt 1913-ban. A rulettkerék golyója többször egymás után a feketére esett. Ez arra késztette az embereket, hogy azt higgyék, hamarosan a pirosra fog esni, és elkezdték tolni a zsetonjaikat, fogadva arra, hogy a golyó a következő rulettkerék fordulóján piros négyzetbe fog esni. A golyó 27 fordulat után esett csak a piros négyzetre. A beszámolók szerint a résztvevők addigra több millió dollárt veszítettek.

A szerencsejátékos hiba vagy a Monte Carlo-jelenség a valószínűség pontatlan megértését jelenti, és ugyanúgy alkalmazható a befektetésre is.

A szerencsejátékos tévedése tehát bizonyítottan befolyásolja a pénzügyi elemzést is. Hersh Shefrin és Meir Statman közgazdászok szerint a befektetők hajlamosak megtartani a leértékelődött részvényeket, és eladni a felértékelődötteket. A befektetők egy részvény értékének folyamatos emelkedését annak a jeleként értelmezhetik, hogy az hamarosan összeomlik, ezért eladás mellett döntenek.

Hasonlóképpen, ha egy részvény veszített az értékéből, ezt annak jeleként láthatják, hogy a részvények felértékelődnek, ezért úgy döntenek, hogy megtartják ezeket. Itt a szerencsejátékos tévedése lehet a hunyó, mivel a befektetők egy meglehetősen véletlenszerű esemény (a részvény árfolyama) valószínűsége alapján döntenek, amely a hasonló múltbeli események (a korábbi árfolyamok tendenciája) történetén alapul.

Monte Carlo-jelenség tőzsde
A közgazdászatban is előfordul a Monte Carlo jelenség. Fotó: Shutterstock.com/REDPIXEL.PL

A kettő nem feltétlenül függ össze. Egy eddig felértékelődő részvény ugyanúgy folytathatja felértékelődését, mint ahogyan össze is omolhat. A múltbeli árfolyampályája önmagában nem határozza meg a jövőbeli pályáját.

A Monte Carlo jelenség egyénekre gyakorolt hatásai

A szerencsejátékos tévedése szuboptimális döntéshozatalhoz vezethet. Egy jövőbeli eseményt övező megalapozott döntés meghozatalának része, hogy figyelembe vesszük, hogy az milyen ok-okozati kapcsolatban áll a múltbeli eseményekkel.

Más szóval, a múltban megtörtént eseményeket összekapcsoljuk a jövőben bekövetkező eseményekkel. Ezeket okoknak vagy jelzéseknek tekintjük arra vonatkozóan, hogy hogyan fog kibontakozni a jövő.

Ez akkor jó gyakorlat, ha a két esemény valóban ok-okozati kapcsolatban áll egymással. Ha például viharfelhőket veszünk észre az égen, ésszerű feltételezni, hogy esni fog, és akkor úgy döntünk, hogy esernyőt viszünk magunkkal. A múltbeli tapasztalat azt diktálja, hogy a viharfelhők jó jelzői az esőnek, mert ok-okozati összefüggésben állnak.

Ez azonban problémás lehet, ha két esemény nem áll ok-okozati összefüggésben egymással, de mi úgy gondoljuk, hogy igen. Ez azért van, mert egy jövőbeli esemény körüli döntéseinket hamis információkra alapozzuk.

Ebből egy téves valószínűségi szemlélet és az esemény valódi okainak figyelmen kívül hagyása következik. Gondoljunk egy olyan befektetőre, aki a sikeres múltját a jövőbeli befektetése sikerének valószínűségét jelző mutatónak tekinti. A kettő nem feltétlenül áll ok-okozati összefüggésben.

Mivel tévesen azt gondolja, hogy a jövő imitálni fogja a múltat, előfordulhat, hogy túlbecsüli a siker valószínűségét, és nem vizsgálja meg teljes mértékben eszközeit a jövőbeli értékük valódi mutatói szempontjából.

A szerencsejátékos hiba rendszerekre gyakorolt hatásai

Ha a szerencsejátékos hibát összességében vizsgáljuk, megfigyelhetjük, hogy az nemkívánatos következményekkel járhat olyan intézmények és szakmák számára, amelyek pontos előrejelzésekre és ok-okozati elemzésekre támaszkodnak.

Ha egy intézmény nem ismeri fel a véletlen események statisztikai függetlenségét, akkor a magyarázat keresése során egymástól független eseményeket vagy populációkat lehet okokként azonosítani.

Gondoljunk arra a forgatókönyvre, amelyben egy fizikus, aki nem képes felismerni a részecskék véletlenszerű mozgását és ezért több korábbi mozgásból mintát varázsol egy tudományos törvény megalkotásához, amelyet gyorsan megcáfolnak.

Monte Carlo-jelenség tudós
Fotó: Shutterstock.com/Billion Photos

Miért fontos ezzel foglalkozni?

A szerencsejátékos tévedése nem csak azokat érinti, akik kaszinókba járnak - ez mostanra már világosnak kellene lennie számunkra. Bárkit érinthet, amikor egy jövőbeli esemény valószínűségét egy hasonló múltbeli eseményt vizsgálva értékeljük.

Mind a magánéletünkben, mind a szakmai életünkben állandóan ezt tesszük. Könnyen elkövethetjük azt a hibát, hogy ezt ok-okozati szempontból független eseményekkel tesszük, ami összezavarhatja a valószínűséggel kapcsolatos előrejelzéseinket és az ezekből következő döntéseinket.

Nem akarjuk a múltbeli kapcsolatok jellemzőit tévesen annak jelzőjeként azonosítani, hogy a jelenlegi kapcsolataink szükségszerűen ezt az utat fogják követni. Azt sem akarjuk, hogy egy sor elutasított állásajánlatot annak jeleként tekintsünk, hogy a jövőben nem fogunk állást találni.

Hogyan lehet elkerülni a Monte Carlo-jelenséget?

Ennek a kognitív torzításnak a hatását ellensúlyozandó, fel kell ismernünk a szóban forgó események oksági függetlenségét. Ez nem mindig könnyű, különösen akkor, ha érdekeltségünk fűződik a kapcsolatukhoz.

Ha végiggondoljuk azt a tényleges folyamatot, amelynek során egy esemény bekövetkezik, az segíthet felismerni, hogy bizonyos múltbeli események, amelyek hasonlítanak rá, valójában nem játszanak szerepet annak kibontakozásában.

Az is hasznos lehet, ha átgondoljuk, miért hisszük, hogy egy múltbeli eseménynek van valamilyen hatása egy jövőbeliekre, és az okot úgy értékeljük, hogy nem adunk túl sok hitelt a véletlennek vagy a babonának.


Hozzászólások 1

Carpeks
Carpeks
2023 jún 8. 11:03

Tipikus példa, amikor valaki azért fogad döntetlenre, mert az adott csapat még nem játszott döntetlent a bajnokságban, és hát most már jönnie kell :D

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

  • A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake útmutató
Stake regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek