Shutterstock_606460430 (1)

Dropping odds stratégia: odds mozgások elemzése

2023 jún 17. 10:27 Szólj hozzá!

Fogadási stratégiák statisztikák szorzó

Az odds a sportfogadás egyik lételeme, megvizsgáljuk a kialakulását, illetve azt is, hogy miért érdemes figyelni a mozgásukat. Ezen felül az ezzel foglalkozó stratégiákra is kitérünk, mint ahogyan arra is, hogy nem mindegy, milyen piacot és hogyan monitorozunk. 

Mi az odds és miért mozog?

Kezdjük rögtön egy példával, amit az Esélyszám című cikkünkből hoztunk, ahol azt vizsgáltuk, micsoda az odds, hogyan alakul ki:

Nehéz százalékosan megmondani, de például mennyire valószínű, hogy a Barcelona legyőzi a Getafét? 90%-ot adnál rá? Tehát úgy gondolod, 10 mérkőzésből 9-szer a katalán klub nyerne? Ha így látod, akkor nagyjából te is 1.10-es oddsot adsz a Barcelona győzelmére.

A kínált oddsokba bele van építve a fogadóiroda haszna is, erről pedig a value fogadások kapcsán írtunk.

Lehúzott szorzók: Ne csodálkozzunk, ha a valóságban az szorzóból átszámolt esélyek százalékos értékét összeadva, sosem kapunk 100-at. Ennek az az oka, hogy a bukmékernek is kell a profit, amit ezzel ér el. Két kimenetel és egyenlő esélyek esetén a fair odds 2.00 (50%) - 2.00 (50%) lenne. Gyakran fogunk azonban szembesülni azzal, hogy ez a fogadóiroda oldalán csak 1.90 (52,6%) - 1.90 (52,6%). Tehát a fogadóiroda a saját esélyeit növelve lehúzza a szorzót, így pedig nekünk nehezebbé teszi az esélyeinket a hosszútávú sikeresség elérésében.

Az alapjáraton csökkentett odds is mozog, reagál a piac történéseire. Az pedig az eseményektől, hírektől és a befektetőktől (sportfogadók) függ, hogyan változik az odds: csökken vagy növekszik. Amikor egy-egy piacra megjelenik az odds, akkor még az egy puhatolózó szorzó, ami változik, ahogyan közeledünk az adott eseményhez. Akik már a kezdetektől figyelik a kiszemelt esemény kínálatát, azok mozgathatják a szorzókat, hiszen, ha az iroda rosszul lőtte be az adott határt, akkor kénytelen lesz változtatni, hogy profitot tudjon termelni. Azonban az sem mindegy, hogy egy adott sportesemény mennyire népszerű. 

Nem mindegy, hogy Bajnokok Ligája vagy Katalán körverseny

Egy Bajnokok Ligája mérkőzés esetében elmondható, hogy nagyobb keresletű piacról beszélünk, csökkenteni kell a kockázat mértéket (de versenyképes oddsot is kell kínálni), így a szorzó is csökken, hogy minél kevesebb profitra tegyenek szert a fogadók. Ezzel akarják őket komfortzónán kívülre helyezni, olyan fogadásba hajszolni a nagyobb profitért - magasabb szorzó -, amit először nem is akartak megfogadni. Az alacsony keresletű piacokon azonban épphogy növelni kell a szorzókat, hogy vonzóbbá tegyék azokat. 

Ilyen alacsony keresletű piac a kerékpár, ahol eleve magasabb szorzókkal találkozunk a végső győztesre kínált tippeknél. Hiába van egy betonbiztos fogadás, még azok is általában 1.70-1.80 környékére indulnak, de gyakori, hogy a szakaszok legnagyobb favoritjaira a legkisebb odds 3.00-tól kezdődik. Ezért tehát egyáltalán nem mindegy, hogy a Katalán körversenyre akarunk fogadni, vagy mondjuk egy európai kupameccsre. 

Az információ fontossága

Amellett, hogy a piac nagysága is fontos, illetve az időtartam, ami még hátravan az esemény kezdéséig, van még egy fontos tényező, ami befolyásolja az oddsok mozgását: a hírek. Még mindig az egyik legfontosabb tényező a sportfogadásban az információ, hiszen ez boríthat mindent.

Egy játékos megsérült az utolsó pillanatban, edzője kirakta a kezdőből, mert nem volt hétvégén edzésen, szó szerint bármi előfordulhat, ami miatt a mérkőzés kezdetéig mozog az odds, ez pedig fogadásra készteti az embereket, ezzel további korrigálásokra ítélve az adott szorzót. 

Az irodák versengése

Érdemes résen lenni, amikor az oddsokat hasonlítjuk össze, hiszen vannak olyan irodák, akik előbb kapnak meg egy információt, így gyorsan tudnak változtatni, amire a többieknek is reagálni kell. Itt már profitra lehet szert tenni, ugyanis, akik később reagálnak, ott keletkezhet egy piaci rés, amit kihasználhatunk. Minél később reagál egy iroda, annál nagyobb veszteséget termelhet, annál tovább kell majd csökkenteni a szorzóját. 

Dropping odds, a zuhanó szorzó stratégia

Ahogyan bővült a fogadóirodák kínálata, úgy lehet egyre több stratégiát kitalálni. Az egyik, amit a cashout opcióra építhetünk. Ha rögtön lecsapunk egy szorzóra, amint nyit a piac mondjuk egy hétvégi El Clásicón, ahol hétfőn még 2.70-ért adják a Real Madrid győzelmét, de időközben kiderül, hogy a Barcelona védelmének fele kidőlt, így a 2.70-es szorzó folyamatosan csökken, mígnem a meccs kezdetére megáll 2.10-nél. Ebből már profittal szállhatunk ki úgy, hogy még le sem játszották a találkozót. 

Nem egyszerű azonban megtalálni a kedvező piacokat, mivel, ha hirtelen túl sok sportággal és bajnoksággal kezdünk el foglalkozni, akkor nem találunk értéket, mert csak kapkodás lesz úrrá a tevékenységünkön. Érdemes - amíg nincsen komolyabb tapasztalatunk és tudásunk - egyetlen sportágra és ligára összpontosítani, mert ha azt elsajátítjuk, kellő magabiztosságot szerzünk, akkor még időben le tudunk csapni a csökkenő szorzóra. 

Különböző sportágak, különböző elgondolások

Amikor a csökkenő odds stratégiáját próbáljuk alkalmazni, akkor nem árt tisztában lenni az adott sportág sajátosságaival. Ha a gólok piacán vadászunk és az overezést választjuk, akkor egy kedvező odds elsőre csábító lehet napokkal a mérkőzés előtt, de ha olyan információt kapunk, hogy az időjárási körülmények megváltoztak, szakadó esőt várnak, akkor már nem biztos, hogy a 2,5 over gólok piacán jó ötlet nézelődni. 

Teniszben is vannak eltérések, hiszen tornák elején csak a korábbi (akár hetekkel korább) eredményekből tudnak kiindulni, valakinél jobbára csak a világranglista helyezésből, majd ahogyan a fogadók árazzák be az adott játékos esélyeit, úgy változik az odds.

Az olyan egyéni sportágakban, mint az úszás vagy az atlétika, pedig szimplán csak a szintidők alapján döntenek, illetve az ismertség és korábbi eredmények szerint (világbajnoki cím stb.), így, ha van egy biztos infónk, érdemes már a piac nyitása után beszállni. 

Az élő fogadások odds mozgásai

Az élő fogadás egy másfajta stílust kíván meg, mint a mérkőzés előtti tippelés. A legfontosabb, hogy nézzük az adott meccset, hiszen ez már egy jó alapot kínál arra, hogy lecsaphassunk egy várhatóan csökkenő szorzóra.

A másik fontos tényező, a gyorsaság. Ébernek kell lennünk, folyamatosan összpontosítani kell, ami megterhelő. Nem árt előre tisztában lenni dolgokkal, jegyzetelni a találkozó előtt, olyan adatok begyűjteni - akár segédszoftverek segítségével -, amivel el tudjuk helyezni, hogy körülbelül hány gól, pont, büntető lap vagy szöglet várható az adott találkozón.

Az úgynevezett 15%-os szabályt nem árt alkalmazni, ha egy odds a kezdeti értékhez képest 15%-kal csökken, annak figyelmeztető jelnek kell lenni!


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?