Három karrier, amely ideális fogadásokra

Karola
2022 okt 13. 11:27
Szólj hozzá!

Sportfogadás Mix

Három olyan szakmát mutatunk be, amely a sikeres fogadáshoz szükséges tulajdonságokkal vértezi fel az embert. Ha a trió valamelyike a te jelenlegi napi munkád, akkor máris előnyt élvezhetsz a profitszerzésben. Ugyanígy a feltörekvő fogadóknak, akik olyan munkát keresnek, amely kiegészíti és fejleszti a fogadási érzéküket, érdemes lehet elgondolkodniuk a karrierváltáson.

Aktuárius: bukméker álruhában

Amikor egy aktuárius a "Szóval, mivel foglalkozik?" kérdésre kell válaszoljon, valószínűleg kissé értetlenkedő reakció fog születni. Bár talán nem sokan tudják, hogy mit csinálnak az aktuáriusok, az ő dolguk nem más, mint hogy mindent tudjanak rólad.

Az aktuárius feladata a várható élettartam megjóslásától kezdve annak méréséig terjed, hogy mennyire vagy jó sofőr. Statisztikákat állítanak össze és elemzéseket készítenek a biztosítási kockázatokról: lakás, autó, élet, orvosi stb. kockázatok kiszámításához, valamint annak megállapításához, hogy milyen díjakat kell felszámítani a nyereséges biztosítási üzletág működtetése érdekében. Ez a munkaköri leírás nagyon ismerősen fog hangzani egy bukméker fogadóirodában dolgozó oddsmester számára, az egyetlen valódi különbség a kontextusban van.

A bukmékerek összeállítják és elemzik a sportesemények statisztikáit, kiszámítják a mögöttes kockázatot vagy valószínűséget, majd a nyereség elérése érdekében margin (prémium) hozzáadásával növelik a nyereséget. Az iparágak hasonlósága abban is megmutatkozik, ahogyan a fogyasztók összehasonlítják a termékeik értékét, ezért valójában kevés különbség van az odds vs. biztosítást összehasonlító oldalak között. Mivel azonban ezek a hasonlóságok nem annyira nyilvánvalóak a fogyasztók számára, gyakran előfordulhat, hogy jobban odafigyelnek arra, hogy a legjobb biztosítási ajánlatot kapják, mégis megelégednek a rossz értékű esélyekkel.

Mindkét iparágban a sikert gyakran a kockázatértékelés pontossága határozza meg, és mivel a potenciális kötelezettségek valójában összetettebbek és változékonyabbak az aktuáriusok esetében, ez egy olyan szakma, amely minden bizonnyal jól alkalmazható a sikeres fogadások esetében.

Pénzügyi kereskedő: a fogadások eszközosztályként való felfogása

A Trader/Kereskedő elnevezés egyidős magával a kereskedelemmel, hiszen bárkire alkalmazható, aki nyereségvágyból vásárol és elad. Bár ez a fajta hagyományos, fizikai termékekkel folytatott piaci kereskedés kihalt, a kifejezés ma már a pénzügyi termékekkel való kereskedés szinonimája.

A kereskedők számos területen tevékenykedhetnek: részvények, devizák, árucikkek, csomagolt adósságok, például CDO-k, a lista végtelen. Végső soron mindegyikben ugyanaz a céljuk: nyereségesen vásárolni és eladni. Természetesen a fogadások is alapvetően erről szólnak: esélyek vásárlásáról és eladásáról. 

Az oddsmesterek kereskedőként azonosítják magukat és a kereskedelmi analógia a terminológiára is kiterjed. Amikor az oddsok rövidülnek, úgy írják le őket, hogy "drágulnak" (többet kell fogadni, hogy ugyanannyit nyerjünk), amikor pedig hosszabbodnak, akkor "olcsóbbak".

A "kereskedés" kifejezés is népszerűvé vált a bukmékerekkel teljes munkaidőben foglalkozó fogadók egyre növekvő csoportja körében. Ezt a csoportot az jellemzi, hogy egyre kifinomultabb módon próbálnak előnyre szert tenni, ami tükrözi azt, amit a pénzügyi kerítés mindkét oldalán - intézményi és független - kereskedők csinálnak.

A 2008-as pénzügyi összeomlás és az azt követő alacsony hozamú befektetési környezet egyik következménye az volt, hogy a városi kereskedők a fogadási kereskedők közé mozdultak, az említett okok miatt, valamint azért, mert ez potenciálisan magas hozamot kínál - az arbitrázs egy jó példa erre valamint adóelőnyökkel is járhat.

Ez a tendencia egyesek szerint arra enged következtetni, hogy a nem túl távoli jövőben a sportfogadást a szabadidős fogadásoktól teljesen elkülönülő eszközosztályként (asset class) fogják elismerni, és ekkor a fogadás és a kereskedés konvergenciája teljes lesz.

Profi gamerek: akik mindig egy lépéssel előttünk járnak

A fentiekben leírtak szerint azok a szakmák, amelyek kifejezetten a kockázatelemzésre és kezelésre összpontosítanak, viszonylag nyilvánvalóan a sikeres fogadók vagy kereskedők táptalaja. Általánosabb értelemben azonban olyan gondolkodásmódról beszélünk, amely alkalmas a bizonytalansági körülmények közötti racionális döntéshozatalra. Van azonban egy másik típusú szakma, ahol ez elengedhetetlen a sikerhez: a profi játékosok, azaz gamerek.

Például a Pinnacle kereskedőcsapatának nagy része a profi Magic the Gathering színtérről érkezik. Az MTG egy rendkívül népszerű kártyajáték, amely ötvözi a hagyományos kártyagyűjtés és kereskedelem, a stratégia és a játékelmélet elemeit, valamint a szerepjátékok fantáziadinamikáját.

Mintegy 20 millió aktív játékosával ez egy hatalmas műfaj, és a sikeres, profi MTG tulajdonságai egyértelműen egybeesnek a Tradinggel. Ezek a profik nem csak szimbolikus értelemben vett magas szintű játékosok, hanem a versenyeken jelentős, hat számjegyű nyereményalapokat is elnyernek!

Mivel az MTG alapvetően egy kártyajáték, ugyanazok a játékos-tulajdonságok érvényesülnek az olyan ismertebb kártyajáték-formákban is, mint a bridzs és a póker, amelyek ugyanúgy készségalapúak, hasonlóan az olyan stratégiai társasjátékokhoz, mint a backgammon. Az ezekben a játékokban való jártasság olyan gondolkodásmódot feltételez, amely összeegyeztethető a fogadással, míg az oldschool fantázia társasjátékok digitális hibridjeit, mint a Dungeons and Dragons-t, ugyanígy kell tekinteni.

Az MTG-ben jártas kereskedők az eSportok, például a Dota és a League of Legends felé is elvándoroltak, olyan játékok felé, amelyek ötvözik a finommotorikus készségeket, a nyomás alatti higgadtságot és a másodpercek töredéke alatti stratégiai gondolkodást. Az utóbbi kettő minden bizonnyal a fogadási kereskedő munkaköri leírásában szereplő kívánatos tulajdonságok között szerepel, és ugyanígy ideális tulajdonságok egy hatékony fogadós számára is.

Fizess be 8000 Ft-ot s játssz 16000 Ft-tal!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 8000 Ft-ot a Betfairhez, s máris 16000 Ft-tal kezdheted a játékot.

betfair regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Fizess be 8000 Ft-ot s játssz 16000 Ft-tal!

  • A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 8000 Ft-ot a Betfairhez, s máris 16000 Ft-tal kezdheted a játékot.

betfair útmutató
betfair regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org