Társasjátékok-és-sportfogadás-Miért-számít-a-kockázatkezelés-2022-09-06

Kockázatkezelés: Társasjátékok és a sportfogadás kapcsolata

2023 márc 10. 10:39 Karola 1 hozzászólás

Kezdőknek kockázat kockázatkezelés társasjáték

A sportfogadás és a társasjátékok két teljesen különböző tevékenység, amelyek valójában sokkal inkább hasonlítanak egymásra, mint azt az emberek gondolnák. A hasonlóságok között van egy, ami minden másnál jobban kiemelkedik: a kockázatkezelés fogalma. Miért fontos a kockázatkezelés a sportfogadásban való siker eléréséhez, és hogyan fejleszthető ez társasjátékozással?

A képességre való összpontosítás, a valószínűségi gondolkodás és a kockázat versus jutalom fogalma azt jelenti, hogy a sportfogadást gyakran hasonlítják össze olyan játékokkal, mint a póker, vagy olyan iparágakkal mint a pénzügyi kereskedés. Bár a hasonlóságok e három iparág között egyértelműek, a kevésbé használt, társasjátékokkal való összehasonlítás az egyik legfontosabb a sportfogadás sikerességének szempontjából. 

A sportfogadás alapjaiban a kockázatkezelésről szól, és a jó kereskedő/fogadó egyik meghatározó elve, hogy jól ismerje a kockázatkezelést. Érdekes elméletnek számít az, hogy ha valaki nagyszerű fogadóvá szeretne válni, vagy fogadóként szeretné fejleszteni készségeit, akkor a társasjátékok világa remek kiindulópont.

De mi is az a kockázatkezelés? Miért olyan fontos a sportfogadásban? Pontosan hogyan segít a társasjátékozás a sportfogadásban? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

Mit jelent a kockázatkezelés?

A kockázatkezelés a kockázatok azonosítása, értékelése és rangsorolása, amelyet az erőforrások összehangolt és gazdaságos alkalmazása követ a szerencsétlen események valószínűségének vagy hatásának minimalizálása, nyomon követése és ellenőrzése, illetve a lehetőségek megvalósításának maximalizálása érdekében. 

A kockázatkezelésre hagyományosan az emberek a bukméker szemszögéből gondolnak. Ez magába foglal mindent az esemény kezdeti árazásától és a szorzók mozgásától kezdve a felelősség korlátozásáig, az ügyfelek számára elérhető fogadási limitek növeléséig és az egyes fogadási szokások elemzéséig, hogy nyomon kövessék az új információkat.

Ha a fogadók szemszögéből nézzük a dolgokat, a kockázatkezelés általában a szó szoros értelmében a kockáztatni kívánt pénzösszeg kezelésére összpontosít (egy tétmérési módszer segítségével). A kockázatkezelés azonban ennél sokkal mélyebbre megy a fogadásban. A fogadóknak meg kell érteniük a fogadásuk sikeres kimenetelét fenyegető összes kockázatot és a rendelkezésükre álló információk értékét, és olyan döntéseket kell hozniuk, amelyekkel nem csak a pénzt, hanem a fogadásba fektetett időt és energiát is optimalizálják. 

Mivel a fogadás középpontjában a kockázat fogalma áll, nyilvánvalóan létfontosságú, hogy a kockázatot a saját javadra tudd kezelni, ha hosszú távon szeretnél nyerni. A valószínűségi gondolkodás, az esemény lehetséges kimeneteleinek modellezése és annak kiszámítása, hogy mennyit kell feltenni egy fogadásra, mind része a sikeres fogadók módszereinek, de a kockázatkezelés általános magas szintje az, ami igazán megkülönbözteti őket a versenytársaktól.

A kockázatkezelés természetes alkalmazása a társasjátékokban

Sokan a Magic the Gathering játékban szereztek tapasztalatokat, amely játék arról ismert, hogy nagy hangsúlyt fektet a kockázatkezelésre. A Magic the Gatheringet játszók között nagy az átjárás a pókerrel, a backgammonnal és más, hasonló készségeket igénylő társasjátékokkal is. Az a tény, hogy ezek az egyének képesek ezeket a készségeket az ilyen játékokból átvinni a hatalmas pénzösszegeket kockáztató piacok sikeres kereskedésébe, miközben alig vagy egyáltalán nem ismerik az adott sportot, mutatja, hogy a fogadási piac és a társasjátékok mennyire szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Mindig van lehetőség arra, hogy fogadóként fejlődj. A társasjátékok nagyszerű tanulási terepet biztosítanak a kockázatkezelés megértéséhez és gyakorlásához. Nemcsak szórakoztatóak, de nem kerül semmibe, ha veszítesz vagy rosszul mennek a dolgok.

A Terra Mystica jól példázza a kockázatkezelés fontosságát a társasjátékoknál, és azt, hogy ez a tudás vagy készség hogyan kapcsolódhat a fogadásokhoz. Ez jelenleg minden idők 16. legmagasabban rangsorolt társasjátéka, és koncepcionálisan nagyon egyszerű, de hihetetlenül nehéz profi szinten elsajátítani.

Alapszinten a játék négy játékosból áll, akik meghatározott számú fordulót játszanak, és egy licitálással (győzelmi pontok felhasználásával) indul, hogy az erősebb frakciókkal játszhassanak. A végén a legtöbb győzelmi ponttal rendelkező játékos a győztes. Ez egy tökéletes információval rendelkező játék. Ez azt jelenti, hogy nincs kockadobás vagy más olyan tényező, amely véletlenszerűséget hozna a játékba, és a sakkhoz hasonlóan az egyetlen ismeretlen tényező az ellenfél által választott akciók sorozata.

Míg a játék koncepciójának megértése és a stratégia egy dolog, ha sikeres akarsz lenni a Terra Mystica játékban, meg kell értened számos más tényt és képesnek kell lenned kiszámítani a kockázatot, amely minden döntésedhez kapcsolódik. Fel kell mérned továbbá, hogy ezek a kockázatok hogy milyen hatással lesznek a játék állapotára és arra, hogy mások mit döntenek, és hogy ez hogyan befolyásolja az esélyeidet a legtöbb győzelmi pont elérésére. Ez lényegében a kockázatkezelés alkalmazása a lehető legjobb várható érték elérése érdekében.

A Terra Mystica játéktól a La Liga fogadásokig

Bár egyértelmű, hogy bizonyos társasjátékok a játékosok azon képességén alapulnak, hogy hatékonyan tudják kezelni a kockázatot  és maximalizálni a kedvező eredmény lehetőségét, hasznos lesz ezt egy sportfogadási példával összefüggésben vizsgálni.

Tegyük fel, hogy a Barcelona a Zaragozával játszik a kupában. A Barcelona a La Ligában, a Zaragoza pedig a Segunda Divisionban (egy szinttel a La Liga alatt) szerepel. A legtöbb ember, nem is beszélve a legtöbb sportfogadóról, tudja, hogy a Barcelonának kellene a favoritnak lennie egy ilyen ellenféllel szemben. A probléma, amivel a fogadóknak azonban meg kell küzdeniük, és amit meg kell próbálniuk megoldaniuk, az a "milyen mértékben legyen a Barcelona a favorit?".

Bár használhatjuk az 1X2-es piacot, és gondolhatjuk, hogy a Barcelona győzelmének valószínűsége 80%, 85% vagy 90%, a hendikepes fogadási piac ebben az esetben hasznosabb. Bár a hendikep 0,25-ös lépésekben érhető el, maguk az oddsok még nagyobb fokú részletességet biztosítanak a Barcelona győzelmi esélyének megítéléséhez. A fogadók számára az a kihívás, hogy kiszámítsák, hány góllal várható a Barcelona győzelme, valamint a valószínűség eloszlását a különböző kimenetek között. 

A Terra Mysticában pontosan ez a folyamat történik. Ahogy a Barcelona a jobb focicsapat, úgy a Terra Mysticával játszók is tudják, hogy egyes frakciók erősebbek a többinél. A gólok helyett a győzelmi pontokat használják a "játéktér kiegyenlítésére". A Terra Mystica kihívása nem az, hogy kiszámítsuk egy csapat győzelmi esélyét, hanem az, hogy egy frakció értékét a győzelmi pontokban elért potenciális nyereség alapján határozzuk meg.

Ha hatékonyan tudod hendikepelni a Barcelonát a Zaragoza ellen, akkor olyan fogadást találsz, amely pozitív várható értékkel bír, és növeli a pénznyerés valószínűségét. Ha hatékonyan tudsz hendikepelni frakciókat a Terra Mystica-ban, akkor jobb várható értékkel fogsz rendelkezni a frakciók licitálásánál, ami erősebb pozíciót biztosít számodra a játékon belül, és végső soron növeli a nyerési esélyeidet.

Mi a helyzet élő fogadások esetén?

Érdekes módon a társasjátékok és a fogadások közötti kapcsolat a kockázatkezelés tekintetében az élő fogadásokra is kiterjed. Miután a Terra Mystica játék elkezdődött, a játékosok akciókat hajtanak végre, hogy megpróbálják a legtöbb győzelmi pontot szerezni és megnyerni a játékot.

Mivel a játék felettébb dinamikus és a dolgok egy pillanat alatt megváltozhatnak, elengedhetetlen, hogy reagálni tudj az új információkra (a többiek cselekedeteire) és ennek megfelelően tudd módosítani a saját játéktervedet. A frakciók licitálási folyamatát tökéletesen megtervezheted és a játék kezdetére kialakíthatsz egy szilárd egyenesvonalat, de ha nem tudsz alkalmazkodni és változtatni a stratégiádon a játékban zajló események alapján, nagyon nehéz lesz a végén győztesen kikerülni.

Ugyanez a mentalitás szükséges az élő fogadásokhoz is. A Barcelona - Zaragoza mérkőzés előtti hendikepet és oddsot pontosan arra árazhattad volna, ami a mérkőzés 0. percében a záróvonal. Azonban bármennyire is jók voltak ezek az előzetes feltételezések egy átlagos mérkőzésre, a konkrét mérkőzésen, amelyet most nézel, rengeteget változhatnak a dolgok. A kibontakozó eseményekhez (a játék tempójához, egy adott játékos sérüléséhez vagy akár egy gólhoz) való alkalmazkodás még érdekesebb fogadási lehetőségeket kínálhat a fogadóknak, ha elég gyorsan tudnak reagálni. 

A fentiekből világosan látszik, hogy bár a társasjátékok és a sportfogadás teljesen eltérő környezetben zajlanak, a siker eléréséhez szükséges gondolkodási folyamatok és analitikus megközelítés azonosak.


Hozzászólások 1

Alk
Alk
2022 szept 10. 01:07

Karolának valami díjat a munkájáért, per favore!

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek