A koronavírus miatt az emberek az otthonaikban kénytelenek tölteni idejük nagy részét. Ezt azonban lehet hasznosan is tenni: ha már unod a szomszéddal való passzolgatást az ablakban, akkor jöhet pár könyv a sorozatok és filmek mellé!

Magyar nyelvű könyvek

Nincsen egyszerű dolgunk, ugyanis olyan könyvekre fókuszáltunk, amik még elérhetőek a könyvesboltokban. Természetesen lehet igénylést leadni az áruházakban bizonyos művekre, de azoknál hetek kérdése, hogy elérhetővé válik-e egyáltalán. Kezdjük Jonathan Wilson magyar nyelvre fordított könyveivel. A Futballforradalmak egy legendás könyv, mely a labdarúgás történetét foglalja össze egészen 2014-ig. Aki szeretne felzárkózni a foci történelméből, annak nem árt ezzel a könyvvel kezdenie.

A Kívülállók a kapusok különc világát boncolgatja, melyik korban, mi volt a szerepük, hogyan változott a kapusok megítélése az évtizedek alatt. Az argentin foci c. könyvében a labdarúgás mellett a történelem és a politika is középpontba kerül. Rengeteg a hasonlóság a magyar és az argentin viszonyok között, már csak ezért is megéri elolvasni! Ha eleged lett Wilson könyveiből, s szereted a Premier League küzdelmeit, akkor Michael Cox Darálója az, amit kerestél. Olyan érdekességek is megtalálhatóak benne például, hogy miért nem sikerült Juan Sebastián Verón manchesteri karrierje. 

(forrás: sportfogadas.org)

Izgalmas olvasmány lehet Sid Lowe-tól a Félelem és reszketés a La Ligában. A Real Madrid és az FC Barcelona közti örökös ellentétre fókuszál az író. A 19 fejezet alatt megismerhetjük a rivalizálás múltját, ha pedig valakit a katalán klub történelme érdekel, miért is mondják, hogy több, mint egy klub, akkor érdemes Győri Szabó Róbert írását elolvasni. Az FC Katalónia nem csak a sportról szól, hiszen a szerző európai nemzetiségek problémájával foglalkozik, ez a szakmája. A labdarúgás "csak" hobbi, de ebből született ez a kiváló mű, ahol ugyanúgy terítékre kerülnek a baszkok is. 

Továbbá két edző pályafutására térnénk ki, talán a korszak legnagyobbjai: Carlo Ancelotti önéletrajzi ihletésű, de azoknak kötelező, akik szeretik a labdarúgás elemzés oldalát, ugyanis rengeteg ábra, taktika szerepel a könyvben. Rendkívül részletes leírás, egyesek számára talán száraz is lehet, de az biztos, hogy láthatjuk belőle, hogyan gondolkozik a világ egyik legjobb edzője. Sir Alex Ferguson és Michael Moritz könyve, a Vezetés, nem csak a labdarúgásról szól. klubok felépítéséről, irányításáról, szóval, aki csak meccsekről akar olvasni, annak csalódnia kell, de ennél jóval többet kaphat cserébe!

Angol nyelvű könyvek

Újból Jonathan Wilson kerül előtérbe: The Names Heard Long Ago a magyar labdarúgásról szól! Jonathan Wilson vette a fáradtságot és megnézte, hogyan formálta az elmúlt század elején a labdarúgásunk az európai és dél-amerikai futballt. Olvasmányos, ne várjunk ebben a könyvben tőle mély elemzéseket és taktikai rajzokat, de mindenképp érdekes alkotás. A labdarúgás berkein belül maradva szintén figyelemfelkeltő lehet Christoph Biermann: The Science and Art of a Data Revuliton című, elsősorban elemző jellegű írása.

Ez az a könyv, amely a labdarúgás mellett a sportfogadásra is kitér, megváltoztatja a nézeteid a játékról, beszél a folyamatos fejlődésről, az izgalmas jövőről. Az adatok hatása kerül középpontba, teljesen aktuális könyv, nagyon hasznos lehet egy sportfogadó számára! Ha már sportfogadás és labdarúgás, akkor manapság felkapott lett az expected goals, amiről a tavalyi év végén írt könyvet James Tippett: The Expected Goals Philosophy: A Game-Changing Way of Analysing Football címmel. Megítélése vegyes, de akit érdekel a téma, annak egy próbát megérhet!

Ezen a ponton kiemelnénk fórumtársunk, gavrilo14 ajánlásait. A két általa olvasott könyvhöz videós formában készített kedvcsinálót. Az egyik könyvet Rasmus Ankersen írta, rendkívül érdekes témában, a videót itt tekinthetitek meg. A második ajánlott könyv már jóval inkább a sportfogadásra fókuszál, azon belül is a Betfair piacaira. Mindössze 131 oldalas a könyv, gyorsan lehet vele végezni, de vajon megéri? A videóból kiderül!

Angol könyvek (forrás: sportfogadas.org)

Az angol nyelvű könyveknél érdemes kiemelni két kosárlabdával foglalkozó remekművet is: The Book of the Basketball. Nem mai darab, de örökérvényű, ahogyan a benne lévő megállapítások is. Bill Simmons rendkívül sok időt töltött a megalkotásával, kiemelkedő a maga nemében. Aki szeretne felzárkózni az NBA-ből, illetve a kosárlabdából, annak kötelező darab, ha pedig a jelennel és a jövővel is szeretne tisztában lenni, akkor Kirk Goldsberry Sprawlball c. könyve megkerülhetetlen.

A Team USA elemzője, aki segítette például Gregg Popovich munkáját is. Rávilágít, mennyit és miért változott a játék az NBA-ben az elmúlt évtizedekben, hogyan vált kiemelten fontossá a triplázás, míg a centerek szinte teljesen eltűntek a ligából. Megannyi kiváló grafika, játékos elemzések, igazi csemege a rajongóknak. Ha szeretnéd megosztani könyvajánlásod, esetleg más típusú könyvek is érdekelnek, akkor nézz be a könyves topicba, ahol eléggé sokféle ajánlásból válogathatsz!

Borítókép: Könyv (forrás: SFIO CRACHO / Shutterstock.com)

Unibet TV

Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org