Minden esztendőben megválasztják az év brit sportolóját, hivatalosabb nevén a BBC Sports Personality of the Year díjról van szó. Fogadhatunk is rá, köszönhetően az Unibetnek, amelyen belül az Egyéb - Nem Sport kategóriát kell keresni, majd az Egyesült Királyságra kattintani. Jelenlegi favoritok Jude Bellingham, Mark Cavendish, Harry Kane, és Luke Littler. De ne feledjük, hogy az év nagyja még hátravan, például olimpia is lesz idén!

BBC év sportolója hosszú története röviden

Ezt a díjat már 1954 óta kiosztják, és nagyon fontos elismerésnek számít, amikor épp nem szól bele a politika valamilyen módon. Időnként ugyanis a jelölő bizottság hoz érdekes döntéseket, 2012-ben például meg kellett változtatni teljesen a bizottság összetételét, mert nem voltak hajlandóak nőket jelölni. Ezért gondoltuk úgy, hogy a BBC év sportolója díj egyes években vicc kategória, hiszen még a nőket sem veszi figyelembe.

A politika is közbe tud szólni, elég csak arra gondolni, hogy a Manchester United focistája is, Marcus Rashford éhező gyerekeken segített. Viszont a segítség mellett hangzatosan felszólalt a kormány ellen is, miszerint nem működik jól az éhező gyerekek megsegítése. Ezért aztán nem jelölték, talán a háttérben a politika azért rájuk szólhatott. Fontos kiemelni még, hogy briteket díjaznak, tehát nem csak angolok nyerhetnek, hanem skótok, walesiek vagy épp írek.

Marcus Rashford - Manchester United 007
Marcus Rashford (Fotó: MDI / Shutterstock.com)

Jude Bellingham igazi sztár lett Madridban

Az elmúlt két évben női focisták tudtak nyerni, Mary Earps és Beth Mead személyében. Előttük még 2021-ben Emma Raducanu teniszező örülhetett, míg 2020-ban Lewis Hamiltont hirdették ki győztesnek. Labdarúgás, tenisz, krikett, kerékpár vagy épp atlétika, látható hogy nagyon színes a felhozatal és nem csak egyetlen sportág uralja a díjazást. A teljes összesítés alapján legtöbbször atlétákat hoztak ki legjobbnak, őket követik a Forma-1-es pilóták és labdarúgók.

Jude Bellingham jött, látott és győzött Madridban, elég csak megemlíteni, hogy 17 bajnoki mérkőzésen 13 gólnál jár, emellett a Bajnokok Ligája meccseken is 4-szer betalált. Igazi húzóember lett, nem véletlenül tökéletes Jude Bellingham és a Real Madrid kapcsolata, és könnyen gólkirály lehet a végén. Viszont ne felejtsük el, hogy egy sérülés könnyen véget vethet remek szezonjának, meglátjuk mit hoz a jövő, az orvosok és a játékos döntése.

Harry Kane, Luke Littler vagy valaki más?

Ugyanakkor van még egy másik angol focista, aki meghódított egy várost. Nem másra gondolok, mint Harry Kane személyére, aki Münchenben szórja a gólokat, de talán nem olyan nagy mértékben, hogy Bellingham fölé nőjön sikerességben. Előtérbe került a darts világbajnokság miatt a fiatal Luke Littler is a fogadási kínálatban, de aligha hinném, hogy a körülötte lévő hírverés kitartana a díjazásig. Sokkal érdekesebb kérdés, hogy az olimpián lesz kiugró teljesítményű brit sportoló?

BBC díja - Az év sportszemélyisége 2024-ben:

A cikkben közölt oddsok a(z) Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2024 január 14. 6:39 UTC.

Superbet üdvözlő bónusz

Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Jude Bellingham (Fotó: Vincenzo Izzo/Shutterstock.com)