Az FK Haugesund után a város második legnagyobb együttese, az SK Vard Haugesund is vendégül látott bennünket az elmúlt hetekben több alkalommal is. Ezúttal nem magára a klubcsapatra koncentráltunk, hanem a Vard-modellre, amely korunk egyik nagy problémáját próbálja enyhíteni: a menekültválságot. További újdonság, hogy ezúttal videót is készítettünk a látogatásunkról, ami reméljük, hogy nem az utolsó darabja a Riskligaen sorozatnak, és még később is lesznek ilyen lehetőségeink.

A klub

Aki követi a norvég kupa előzeteseket, annak nem teljesen újdonság a Vard Haugesund neve. A város második legnagyobb klubjáról beszélünk, amely jelenleg a harmadosztály élbolyában van, azonban a feljutás esélyéről nem igazán beszélhetünk az esetükben. A 90-es évekig egyébként a város legnagyobb egyesülete is volt, és máig a legpatinásabb, mivel idén már 101 éves lesz. 25 évvel ezelőtt a riválisai között a Djerv 1919-et és az SK Haugart említhettük még, azonban egyik csapat sem tudott maradandót elérni a norvég bajnokságon belül. Ezzel egyidőben a város egyre gyarapodott, a kőolajból rengeteg pénz érkezett, így megszületett az ötlet, egy teljesen új csapat felépítésére. 1993-ban a Djerv és a Haugar beáldozta magát, és egyesülésükből létrejött az FK Haugesund, amely 1994-ben már meg is nyerte a harmadosztályt, majd 1997-re elérte a Tippeligaent, ami akkor a legmagasabb osztálynak felelt meg. Ezzel egyidőben a két összeolvadt klub nem szűnt meg, hanem lesorolták őket a legalacsonyabb osztályokba, és teljesen áttértek az utánpótlás képzésére. Ez mind a mai napig így van, és ugyanazokat az edzőpályákat használják, mint az SK Vard Haugesund.

vard_haugesund_klubhaz

SK Vard Haugesund klubháza. Fotó: gavrilo14.

A Vard nem volt hajlandó részt venni ebben a kooperációban, ez később rossz döntésnek bizonyult. A szurkolóik sorra mentek át az újonnan alapított csapathoz, míg a klub ugrált a másod-, és harmadosztály között. A 70-es években elérték a 7-8 ezres nézőszámot is, míg mostanság pár száz néző lézeng a meccseiken - immáron az FKH stadionjában. Tudniillik az elmúlt években már javult a viszony a két klub között, rájöttek a kisebb csapatnál, hogy hiába ők a patinásabbak, nem képesek felvenni a versenyt az frissen alapított riválissal. Maradt a kooperáció, így többen is szerepelnek itt kölcsönben az FKH-ból, többek között Eirik Horneland vezetőedző fia is, Thomas. A két csapat közti különbséget pedig jól jelzi a már említett norvég kupa, ahol az FKH diadalmaskodott 6-0-ra.

Vard-modell

1995 tavaszán a Vard még a város legelőkelőbb csapata volt és éppen a másodosztályban szerepelt, amikor elsősorban a délszláv válság hatására létrehozták a Vard-modellt. Ekkoriban nem igazán sikerült a frissen bevándorlókat integrálni, egyes felmérések szerint az immigránsok fele (legyen szó menekültről, vagy gazdasági bevándorlóról) egy éven át egyáltalán nem lépett kapcsolatba helyi lakosokkal, illetve csak negyedüknek volt legalább egy norvég barátja. Ennek enyhítésére a régióban először ennél a klubnál hoztak létre egy olyan programot, ahol a labdarúgás segítségével megpróbálták a helyieket a különböző bevándorlókkal „keverni”, segíteni mindenkinek, hogy a másikat elfogadja. A terv sikeres volt, és egyre többen vették át az alapötletet. Manapság már mindegyik klubnak van ilyen programja az országban, azonban mi próbáltuk az egyik legelsőt meglátogatni, ezért is választottuk a SK Vardot. Két éve a bosnyák származású, Maid Memic vezeti a programot félállásban, aki idén januárig a klub játékosa is volt, míg most alacsonyabb osztályban szerepel kölcsönjátékosként. Úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne a látogatásunkról egy videót készíteni, így ezúttal a legfontosabb infókat a programról itt találjátok meg. Az ehhez hasonló videók miatt életre hívtuk a Riskligaen sorozatot, amely mostantól itt, a sportfogadas.org-on fog futni.

Fontos leszögezni, hogy ez az egy program nem fogja megoldani a menekültválságot. Azonban egy olyan próbálkozás, amiről érdemes tudni és látni, hogy próbálkoznak az integráció megsegítésére. Ettől függetlenül nem úgy kell elképzelni, hogy a norvég társadalom 100%-a tárt karokkal várja a bevándorlókat - és itt nemcsak a menekültekről beszélünk -, azonban a helyzet sokkal barátságosabb, mint Európa egyes országaiban. Norvégia (és a skandináv államok) az egyik legnagyobb befogadó - ha arányaiban vesszük a lakosságukat -, így elmondhatjuk, hogy nagy tapasztalatuk van az integrációban, és folyamatosan jönnek az újonnan érkezők. A programok többsége ingyenes és opcionális, mindenki eldöntheti, hogy elfogadja-e vagy sem. Számunkra nagyon érdekes volt megismerni egy ilyen kezdeményezést, ami üde színfoltja a futballéletnek is a környéken. Reméljük nektek is tetszett, és kíváncsiak vagytok hova tudunk eljtuni legközelebb!

Ezúton is szeretnénk megköszönni a lehetőséget az SK Vard Haugesundnek és Maid Memicnek, hogy rendelkezésünkre álltak.

5.000 Forint Ingyen Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org