Australian Open téma 006 Australian Open (Fotó: Leonard Zhukovsky/Shutterstock.com)

Australian Open: Vidám teniszünnep a kenguruk napsütötte földjén

Szabi 2023 jan 2. 12:19 Szólj hozzá!

Tenisz Grand Slam Mats Wilander Margaret Court Rod Laver Australian Open

A messzi kontinens sokmindenről híres, mint például az egzotikus állat és növényvilágáról, idillikus partjairól, őslakosairól, azoknak kultúrájáról és persze a sportszelleméről. A sportnak központi része van a lakosság életében és ennek az Australian Open az egyik legjobb bizonyítéka.

Ausztrália a teniszvilág egyik legrangosabb eseményének színhelye, ugyanis az először 1905-ben megrendezett torna a Grand Slam Négyes egyike, amelyet a “Happy Slam”-ként is emlegetnek a partis hangulata miatt. Ennek is köszönhető, hogy pár éve rekordnak számító, több mint 812 ezer néző látogatott ki a két héten át tartó összecsapásokra. Az évek során öt ausztrál város (Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane és Perth) is otthona volt a mérkőzéseknek, azonban két évben Új-Zélandban (1906-ban Christchurchben, 1912-ben Hastingsben) csaptak össze a játékosok.

Rajongók az Australian Openen (Fotó: Leonard Zhukovsky/Shutterstock.com)

Szerény kezdetektől az elismerésig és átalakulásig

Hosszú utat tett meg napjainkig az Australian Open és bár manapság világeseményként van számon tartva és értékelve, ez nem volt mindig így, mivel csak 1924-ben kapta meg rangját. A helyszín földrajzi elszigeteltsége miatt, az akkori nem túl kedvező lezajlási időpont (Karácsony és Újév környékén) valamint az alacsonynak számító díjak miatt, hosszú évekig külföldi játékosok kevés számban vettek részt az évente megrendezett tornán. Még a 60-as és a 70-es években is sokan kihagyták az Australian Opent a versenynaptárukból, de ez már évtizedek óta megváltozott. A 24-szeres Grand Slam-bajnok, a hazai Margaret Court rendelkezik legtöbb egyéni bajnoki címmel, pályafutása során tizenegyszer volt a torna legjobbja.

Margaret Court (Fotó: chrisdorney/Shutterstock.com)

1988-tól a “Melbourne Park”-nak nevezett komplexumban zajlik a torna és ugyanabban az évben történt meg a füves borításról a keményre való áttérés. Mats Wilander az egyetlen teniszező, aki gyepen és kemény játékfelületen is megszerezte a bajnoki címet. A pályák manapság már nem annyira gyorsak mint régebben voltak, így a támadó stílussal és védhetetlen szervával rendelkező játékosok előnye csökkent. A rangos ausztrál torna a teniszidény első Grand Slamjének számít, mert januárban zajlik, ami az ausztrál nyár időszaka. A hőség miatt lett bevezetve 1998-ban az “Extreme Heat Policy”, amely szerint a játék leáll, amikor a körülmények tűrhetetlenné válnak. Megjegyzendő, hogy a Melbourne-i Grand Slam az egyetlen, amelyik három behúzható stadionnal rendelkezik: a Rod Laver Arena (a világ első behúzható tetővel rendelkező teniszarénája), a John Cain Arena és a Margaret Court Arena.

Rod Laver Aréna (Fotó: Leonard Zhukovsky/Shutterstock.com)

Érdekes adat, hogy a torna lezajlása során a felhasznált labdák száma negyven ezer körüli szokott lenni és a helyszíni húrozók több mint ötezer ütőt húroznak, több mint hatvan kilométer húrt felhasználva. Azoknak is, akik a játékosok felszereléseit és ruházatát kedvelik részletesen elemezni, a torna rendkívüli csemege, mert számos új model kerül ilyenkor bemutatásra. Akár teniszrajongók vagyunk, akár nem, a napsütötte esemény képernyő előli követése is nekünk európaiaknak mindenképp segít könnyebben átvészelni a tél talán leghidegebb és legkedvtelenebb időszakát.

Fogadj az Australian Openre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org.

Számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kredit

Az új bet365 ügyfelek egy remek ajánlatban részesülhetnek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés

Borítókép: Australian Open (Fotó: Leonard Zhukovsky/Shutterstock.com)Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Beszélgetés: Tenisz hírek

SPF Előzetes hozzászólt
2023 szept 18. 11:41
Etikai viták a teniszben

A fehér sportág sem mentesül a túlhevült indulatoktól. Olvasd tovább

csabax hozzászólt
2023 szept 13. 09:46
Idézetet írta: Admin Dátum szeptember 13, 2023, 07:17:27Hacsak valami nem fordul, akkor karrierének annyi. Őszintén, kár érte.
Fellebbezni fog Lausanne-ban a Sportdöntőbíróságon (Court of Arbitration for Sport), ám ha marad a 4 éves eltiltás, akkor szerintem is vége a sportolói pályafutásának. Én sajnálom Halepet, s azt biztosnak vélem, hogy egy amerikaival, japánnal, ausztrállal, stb. máshogyan bántak volna, azt nem kezelték volna ennyire lenézően és nem kapott volna ekkora eltiltást.
Szerintem Halep leginkább annak az áldozata, hogy ő alapvetően egy visszafogott, becsületes és tisztességes nő, aki elvárta, hogy vele is úgy viselkedjenek, ahogyan ő teszi.
Ahelyett, hogy már a teniszből való felfüggesztés pillanatától kezdve az "asztalra csapott volna", hogy vele ne szórakozzanak és az eljárás során mindent azonnal a nyilvánosság elé tárva hangosan követelte volna a tisztességes bánásmódot, ő inkább hallgatott, tűrte a megaláztatásokat és nem igazán kommentálta még azt sem, hogy az eljárás során - az ígéretek ellenére - újra és újra és újra meghosszabbították azt.

Négyéves eltiltás lett a vége.
Admin hozzászólt
2023 szept 13. 07:17
Idézetet írta: Latzka Dátum szeptember 12, 2023, 19:11:25Simona Halep négyéves eltiltást kapott doppingolásért, 2026 októberéig nem játszhat!

Hacsak valami nem fordul, akkor karrierének annyi. Őszintén, kár érte.

Még több Tenisz