Barbora Stefkova 002

A támadó vagy az óvatos tenisz hozza a több pontot?

2023 márc 10. 10:51 8 hozzászólás

Fogadási útmutató WTA ATP taktika

Egyesek keresik a nyerő ütést, mások pedig kivárják az alkalmas pillanatot a labdamenet megnyerésére. Elemezzük egy érdekes statisztika tükrében, hogy melyik hozzáállás eredményez több pontot egy meccs alatt.

Ahány játékos van a világon, annyi egyedi játékstílust különböztethetünk meg, még akkor is ha sok hasonlóságot veszünk közben észre. Mégis, a taktikai hozzáállás szempontjából két nagy csoportra oszthatók a teniszezők, éspedig támadó játékosokra és védekező játékosokra.

Az viszont tény, hogy nem lehet végletekben gondolkodni, mert ezek között (kiváltképpen manapság) nagyon sok az árnyaltabb stílusú, amely mindkét csoport jellegzetességeit hordozza. A kérdés viszont marad, megéri támadni vagy a biztonságosabb játék gyümölcsözőbb?

Az elveszített meccsek adják a választ

Még mielőtt nekilátok az indoklási folyamatnak, gondolom azzal mindenki egyetért, hogy a klasszikus értelemben Roger Federer a támadó/indítványozó játékosok közé tartozik, Rafael Nadal pedig a védekezők közé (még akkor is ha a spanyol az évek múlásával egyre támadóbb stílusra váltott). Egy érdekes mutató szerint, a svájci játékos az, aki a legtöbb pontot nyeri átlagban azokon a meccseken amelyeket elveszít (közel 48%-át a pontoknak).

Eközben, a harciasabbnak ismert Rafa nincs az az első tíz játékos között, aki legjobban teljesít(ett) ebben a kategóriában. Meglepő, nem? Ne essünk tévedésbe, ez nem azt jelenti automatikusan, hogy Roger feltétlenül több meccset nyer (mert az nem csak a megnyert pontok hideg számától függ). Mint tudjuk, nem minden pontnak ugyanaz a súlya.

Azért fontos ez a mutató szerintem, mert ha általánosítunk és kijelentjük, hogy az elveszített meccsek esetében a támadó játékosok több pontot nyernek, mint a védekezők, akkor logikus következtetés alapján a megnyert meccseken is többet gyűjthetnek.

Az általánosítást az is engedélyezi/aláhúzza, hogy az említett statisztika első tíz játékosa közé nagyrészt támadó teniszezők kerültek. Tehát, a rizikó ellenére, megéri vállalni az indítványozóbb stílust.

Azt amúgy nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a mai teniszben kevesebb a klasszikus védekező. A jelenlegi erőtenisz már kevésbé hagy helyet nekik. A siker viszont nem garantált, mivel a hibalehetőség nő és a legkisebb mentális megingásnál a támadások bukással végződhetnek. Én azt mondom, még akkor is ha lesz aki ezzel nem fog egyetérteni, hogy egy indítványozó játékos acélosabb kell legyen fejben, mint egy védekező. Az érdekes az, hogy a védekező játékosnak megvan az a „luxusa”, hogy akkor is nyerhet ha nem a legjobbját hozza, míg ez fordítva nem gyakran fordul elő.

A sportfogadóknak is hasznosak lehetnek ezek az információk, mert segíthetnek a pontok számára fogadni egy gémben vagy akár a gémek számára tippelni egy szettben.

A statisztikai adatok az atptour.com weboldalról származnak.


Hozzászólások 8

MessiÁs
MessiÁs
2020 aug 7. 17:17

A nőknél elmúltak azok az idők amikor passzív tenisszel hosszútávon eredményesek lehetnek. Ezek a fiatalok elképesztő sebességgel és agresszívítással játszanak, nem hagynak teret pl egy Errani típusú játékosoknak..

Powell
Powell
2020 aug 7. 17:27

Salakon mondjuk kifizetődő lehet még ma is a védekező stílus,de kemény pályán nem állja meg a helyét a mai világban.Nem véletlen hogy Nadal és a stábja más stílusra állnak át kemény pályán az elmúlt időszakban.

MessiÁs
MessiÁs
2020 aug 7. 17:59

Gyors kemenyen es fuvon egyertelmuen az agresszív jatek a nyero. De azt veszem eszre salakon is egyre inkabb. Pl sem Barty sem Ostapenko nem az a defenziv jatekos, az elmult nehany garros gyozteseket nezve. Mondjuk en ezt jobban is szeretem. Nem veletlenul nem kedveltem Radwanskat es Erranit

HT
HT
2020 aug 8. 14:34

Mikor még csak a címet olvastam, már akkor rávágtam magamban a választ, hogy valószínűleg a támadó tenisz hoz több pontot. És bár ezt követően Szabi elemzése is megerősítette ezt a gyanúm, azért a végén felmerült bennem, hogy egy támadótenisz mindig rizikósabb, hiszen ott többet kockáztat a játékos, mint egy óvatos, védekező stílusnál, ahol általában arra törekszik a játékos, hogy rendre visszaadja a labdákat, és megvárja, amíg az ellenfele ront.

chabialonso
chabialonso
2020 aug 9. 07:09

Mourinho szerint a védekező tenisz hoz több pontot, ez nem is kérdéses.

SPF Ajánlatok
SPF Ajánlatok
2020 aug 9. 08:01

@Powell: Nadal salakon is támadóbb teniszre váltott. Érdemes megnézni, hogyan manőverezett a labdamenetekben mondjuk 2005-ben (amikor az első Roland Garros bajnoki címét szerezte) és hogyan a tavaly, amikor tizenkettedik alkalommal nyerte a tornát..... @chabialonso: Mikor mondta ezt Mourinho és mivel indokolta? Kíváncsi lettem.

chabialonso
chabialonso
2020 aug 9. 08:03

Természetesen poén volt. Ő is a védekezést, és a kontrákat részesíti előnyben , de a fociban.

Powell
Powell
2020 aug 9. 09:37

@SPF Ajánlatok abszolút igazad van.Még az előző sorokat írva jutott szinte ugyanez eszembe.Nadal pályafutása elején szinte csak a védekezésre,ment és ezzel kergette őrületbe az ellenfeleket azaz hibára.Szerintem élmény számba ment amikor egy egy lehetetlen labdát csak visszatett.Persze ahogy telt az idő a játék is változott,fejlődött mint ahogy Nadal is(meg a kort se feledjük).A kemény pályás váltást azért írtam,mert az hogy Nadal támadóbb teniszt használ kemény pályán jól mutatja,hogy a salakon lehet a legjobban megélni és kihasználni a védekező stílust a mai teniszben.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

  • A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake útmutató
Stake regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek