Az ősz beálltával ismét megkezdődött a macska-egér harc a magyar állam és a külföldi szerencsejáték szolgáltatók között.

Egyik oldalon a megbízott a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság (röviden: SZTFH), másik oldalon pedig olyan külföldi szerencsejáték szolgáltatók állnak amelyek már korábban pert nyertek a magyar állam ellen, továbbra is rendelkeznek érvényes EU-ban kiállított engedéllyel, így továbbra is legálisan működnek, megbízhatóak, és talán jobban odafigyelnek olyan egyesek számára jelentéktelen dolgokra, mint a játékfüggőség.

Blokkolnak, meg tiltanak, de nem azt akit kellene

Szeptember 7-én a SZTFH weboldalán a hirdetmények között az alábbiak jelentek meg:

SZTFH - hirdetmények 2023 szeptember
SZTFH - hirdetmények 2023 szeptember 7-én

A fenti határozatok az illető weboldalak elérhetőségének a tiltására vonatkoznak, ezek mellett pedig frissítették a tiltott fizetési számlák nyilvántartását, ahova egyebek közt felkerült a bet365 számlaszáma is.

SZTFH bet365 bankszámla tiltás

Ezen lépések következtében elérhetetlenné váltak a weboldalak, a játékosoknak nem sikerült belépniük számláikra, illetve több esetben az alábbi tájékoztatás várt rájuk:

Tájékoztatjuk a felhasználót, hogy a jelen honlapon közzétett tartalom, mint elektronikus hírközlő hálózat útján közzétett adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága SZF1647682 számú határozatával, 365 napos időtartamra elrendelte. Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel elrendelésére tiltott szerencsejáték szervezés miatt került sor. Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel elrendelésének jogalapja a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény 2. § (2) bekezdése, 37. § 14. pontja, illetve 36/G. § (1) bekezdése.

Még jó, hogy a szerencsejátékosok egy kisebb réteget képeznek, és sokan mindezt titkosabban űzik, de azért megnéznénk, hogy hogyan reagálnának az emberek ha egy ilyen üzenettel találkoznának reggel kedvenc közösségi médiás felületükre belépve, mert ezek után akár ez is várható (csak idő kérdése?). 

Tiltjuk a legális irodákat, hogy viruljon a fekete piac?

Valamilyen szinten megérthető, hogy az EU-s államok nem értenek egyet a nemrégiben Máltán megszavazott törvénnyel (a máltai engedéllyel rendelkező szolgáltatók szabadon működhetnek az összes többi Európai Uniós országban), mivel mindenkinek szüksége van a pénzre, és ez az iparág jelentős összegeket hozhat az államkasszába, viszont az már kérdéses, hogy előbb miért nem olyan szolgáltatók ellen küzdenek (ha már harcolni kell) akik valódi veszélyt jelentenek a magyar állampolgárokra? Gondolunk itt a különböző adóparadicsomokban (Curacao és társai) bejegyzett kétes háttérrel rendelkező cégekről, akik képesek egyik nap megjelenni, következő nap már el is tűnni, a játékosok pénzével együtt. Ők, miért nincsenek a lista élén? Milyen játékosvédelemről beszélnek a politikusok? Ezt a szót is csak azért használják, mert jól hangzik. A gyakorlatban pedig semmi jelét nem látjuk. Más EU-s országokban szerencsejáték szolgáltatásokat csak éjszaka reklámozhatnak, Magyarországon meg a csapból is a Tippmix folyik.

Július 1-től az új szabályozásokra hivatkozva a bankkártyás tranzakciókat próbálták meggátolni, kisebb nagyobb sikerrel, majd röviddel ezen intézkedés után megtudtuk, hogy kiadták az első olyan távszerencsejáték engedélyt, mely nem a Szerencsejáték Zrt.-hez köthető. Az engedély tulajdonosa a Vegas Sports.

Miért kell a világ legnépszerűbb szolgáltatóit bántani, legyen szó akár bet365-ről, Betfairről, vagy Unibetről? Azért, mert ők hajlandóak lennének akár engedélyt is kiváltani, csak előbb igényelnének egy egyforma bánásmódot? Tudjuk, hogy a 2023-as nagy magyar szerencsejáték liberalizáció (a Szerencsejáték Zrt. monopóliumának megszüntetése) valójában nem arról szólt, hogy lehetőséget teremtsünk a többieknek, hanem inkább arról, hogy utat nyissunk a barátoknak. Véletlen lenne, hogy pont a Vegas Sport az első engedélyezett fogadóiroda, a SzZrt. szolgáltatásain kívül? Elméletileg még ez sem lenne gond, ha teret hagynának a többieknek.

Számotokra nem furcsa, hogy 8 hónap után senki más nem jelentkezett engedélyért? Bár ki tudja, lehet, hogy még érnek meglepetések, és megjelenik egy keleti barát is a közeljövőben, mint "vetélytárs".

Miért rossz a blokkolás?

Ahogy a fentiekben is látható, a komoly, normális háttérrel rendelkező cégek blokkolása azért nem jó út, mert ők sem hülyék, és különböző módon, de a későbbiekben is megteremtik a játékosoknak, hogy hozzáférhessenek szolgáltatásaikhoz. Aki megszokta, hogy náluk játszik, az továbbra is ott fog, ezáltal pedig a pénz jóformán csak kiáramlik az országból. Ezzel ellentétben egy normálisan legalizált, egyforma feltételeket biztosító törvény sokkal kedvezőbb lenne mindenki számára. Az államkasszába érkeznének a különböző engedélyezési díjak, adók, illetékek stb., a játékosok biztonságos módon felvehetnék a nyereményeiket, mely pénz visszakerülhetne a körforgásba. Mozogna a pénz, fejlődne ezáltal is a gazdaság.

Most viszont mi történhet? A kétes háttérrel rendelkező (fekete piacot erősítő) cégek teret fognak nyerni, a játékosok oda átvándorolnak (kockáztatva pénzügyi biztonságukat), a pénz kiáramlik az országból, vagy akár teret nyernek a kriptovalutában jártas ázsiai szolgáltatók. Mindemellett pedig újra a magyar állam ellen benyújtott perekre számíthatunk.

Félreértés ne essék: különösen nem érdekel bennünket a politika, és nem érdekel, hogy ki van aktuálisan hatalmon. Nem tartjuk kizártnak, hogy ez más kormány esetén ne történt volna meg, akár drasztikusabb módon, viszont mi a szabad piacot szeretjük, ha már valamikor e mellett döntöttünk. A szabad piac pedig azt jelenti számunkra, hogy a szolgáltatások szabadon áramlanak, ugyanúgy, mint a termékek. Mi következik? Holnaptól csak DRK-t vásárolhatunk, vagy Tiszasport cipőt? Ugyancsak nem megbántva ezen termékek gyártóit.