A világ legnépszerűbb sportága, milliók játsszák profi szinten. A fogadási piacokon mindig lehet egy-egy mérkőzésre téteket tenni. Mit érdemes tudni a foci fogadásokról?

Labdarúgás fogadási alapok

Nincs olyan ország a világon, ahol ne ismernék a labdarúgást. A sportfogadó berkekben is a legelterjedtebb sportág, mindennaposak a mérkőzések, fogadhatunk szinte a világ bármely részéről labdarúgó meccsekre. Természetesen számos kiemelt esemény akad - elsősorban Európában -, de értéket ugyanúgy találhatunk egy kameruni vagy kazah bajnokiban is.

A foci fogadások több szegmensre bonthatóak, hiszen vannak válogatott és klubok közötti mérkőzések is, ahogyan megtalálható nagy nemzetközi válogatott labdarúgó tornák (világbajnokság), de kontinensként változó kupasorozatok kluboknak (Bajnokok Ligája, Libertadores-kupa és még sok más kupasorozat). 

Másképp kell kezelni a kupákat és a foci bajnokságokat

Érdemes különválasztani őket. A kupameccseken egy-egy találkozón múlhat a továbbjutás, ahogyan a nemzeti bajnokságok is más megközelítést igényelnek, mivel 30-38 meccset is játszanak egy szezon során, óhatatlanok a formahanyatlások, kisebb hullámvölgyek.

Nem biztos, hogy egy csapat egész szezon során gyengébben teljesít, ha nem úgy rajtoltak, ahogyan elvárták tőlük. Ugyanakkor azt is érdemes megfigyelni, mindig van olyan - egykori - ismertebb klub, akit az irodák felülreprezentálnak. Lényeges tehát, hogy egy bajnokság/kupasorozat, mennyire fontos egy csapat számára, milyen formában vannak, mert ezen nagyon sok múlhat sportfogadási szempontból. 

foci fogadás

Érdemes szem előtt tartani a sérüléseket

A sérülések is egy számottevő tényező sportfogadói szempontból, ugyanakkor minden csapatra másként hat. Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo kiesése a saját klubjára nézve óriási veszteség, hiszen meccset befolyásoló hatásuk van, ugyanakkor egy sokkal inkább csapatjátékra és kevésbé individualista teljesítményre épülő klubnál egy-egy sérülés nem annyira meghatározó, hogy rögtön ellenük fogadjunk.

Az adott forma és a sérülések mellett a csapat kohéziói is fontos: hiába van sok pénze a Manchester City elnökének (vehetnek szinte bármilyen játékost), idő kell, míg a csapategységet megteremtik. Ezt érdemes figyelembe venni, mikor egy újonnan épülő "szupercsapatra" fogadnánk. 

Az adott csapat formája több tényezőből állhat, de még egy "minden klappol" szituáció esetében sem biztos a siker. Az ellenfél ugyanis olyan taktikát dolgozhat ki, amivel sikerülhet 0-0-val kihúzni a találkozót. Nagyon fontos tehát megnézni, hogy az edzők általában milyen taktikával küldik pályára az övéiket, valószínűsíthető, hogy egy vezetőedző ritkán tér el a már bevett szokásaitól. Ha ez mégis megtörténne, akkor mindössze egy-egy mérkőzés/periódus erejéig változtatnak, utána visszatérnek az általuk beváltnak hitt (és ismert) repertoárhoz.

Alapos elemzésekre van tehát szükségünk, minél több információra, ha egy mérkőzésre szeretnénk fogadni!

Mire fogadjunk futballban?

Számtalan bajnokság közül válogathatunk, mindegyiknél különböző a fogadási limit, illetve a kínálat. A legnagyobb sorozatok meccseire (Bajnokok Ligája, világbajnokság, Premier League stb.), óriási a választék, büntető lapoktól kezdve, szögleteken át, még öngólokra is fogadhatunk.

Azonban egy kisebb bajnokság (üzbég első osztály) esetében már jóval korlátozottabbak a lehetőségeink, gólok piaca mellett a hendikepek, háromesély, esetleg még egy-egy népszerűbb típus közül választhatunk.

Ezzel érdemes kalkulálni, mielőtt stratégiát dolgozunk ki, hogy melyik bajnokságban pontosan mire fogadhatunk!

Háromesélyes fogadás

Továbbra is az egyik legnépszerűbb típus, amikor mind a három végkimenetelre (hazai és vendég győzelem, illetve döntetlen) leadhatjuk tippjeinket. Ezzel a lehetőséggel többeknek az a legnagyobb problémája, hogy a döntetlen "bekavar". Számukra lehet kedvező a hendikep piac, illetve a DNB fogadás. 

DNB: ne félj, nincs döntetlen!

A "Draw No Bet" funkcióval megóvjuk magunkat a döntetlenektől, mivel akkor rögtön visszafizetik a feltett tétünket. Ennek több hátránya is van: csökkentett szorzóval fogadhatunk a háromesélyes piachoz mérten, ráadásul egy döntetlen esetén olyan, mintha "nem csináltunk volna semmi".

Az ázsiai hendikep piacon szintén fogadhatunk erre a kimenetelre is. Ezt jelenti a +0,0 ázsiai hendikepp fogadás. 

Fogadások a gólok számára

A gólok piaca kis túlzással végtelen. Az általános határ a 2,5 gól, de ez ligánként változhat, vannak olyan bajnokságok, ahol defenzívebb a játék, illetve olyan is, ahol potyognak a gólok. Ennek érdemes utánajárni, mikor egy bajnokságra kezdünk el tippelni.

Természetesen lehet módosítani a 2,5 gólos határt, lehet akár 1,5 gólos, illetve 3,5 vagy 4,5, ha éppenséggel úgy érezzük, hogy több találat lesz a mérkőzésen és kedvező szorzót szeretnénk rá. 

Fogadás félidőkre

Fogadhatunk még félidőkre is, ahol szintén érvényesek a kiemelt kínálatok (háromesély, DNB, gólok stb.), de tippelhetünk arra is, ki szerzi az első gólt a mérkőzésen, illetve egy játékos hányszor talál be a kapuba, esetleg kap-e büntető lapot.

Fogadás lapokra

A lapok piacán érdemes megemlíteni a felett/alatt opciót, ahol szintén eldönthetjük, mennyire lesz durva egy találkozó, annak fényében fogadhatunk a sárga és piros lapokra. A kapura lövésekre vagy a szögletek számára is leadhatjuk tippünket, bőséges a kínálat, csak győzzük kiválasztani a megfelelőt!

A piac tehát óriási, csak győzzünk tippelni! Ha megtetszett a sportág, érdemes belevágni, hiszen egész éves elfoglaltságot és tippelési lehetőséget ad a fogadók számára.

Most, hogy az alap foci fogadásokat tisztáztuk, továbbléphetsz, és tanulhatsz a futballmérkőzések elemzéséről.