A Wise (korábban Transferwise) eredeti célja az volt, hogy a külföldön, fizetésüket különböző pénznemben kapó emberek a munkájukért kapott jutalék minél nagyobb részét, minél kisebb veszteséggel tudják hazautalni családtagjaiknak, rokonaiknak.

Manapság akár online fogadóirodás számlánk feltöltésénél is igénybe vehetjük.

Egy Wise számla nyitása nagyon egyszerűen megoldható, bárhonnan, anélkül, hogy különböző intézményekbe kellene vándorolnunk. Akár otthonunk kényelméből is megtehetjük a számlanyitást, és gyakorlatilag pár perc (regisztráció + számla hitelesítése) alatt már egy digitális Wise bankkártyával rendelkezhetünk.

Az egyedüli hátránya, hogy ahhoz, hogy pénz kerüljön Wise számlánkra az alábbiak egyikére szükségünk van:

  • Feltöltjük Wise számlánk egy már meglévő bankkártyánk segítségével
  • Saját kezűleg átutalunk pénzt a Wise számlánkra (ezt megtehetjük otthonról ha van netbankunk, vagy besétálhatunk a bankba)
  • Barátunk, ismerősünk küld számunkra pénzt Wise-on keresztül

Ami viszont hatalmas pozitívum, hogy úgy az asztali gépes verzió, mint a mobil alkalmazás magyarul érhető el, így a nyelvi problémákkal nem lesz gondunk.

Forint átváltása euróra Wise-on

Wise számlánk megnyitásakor, meg utólag is, számos pénznemben nyithatunk egyenleget. A rajta levő pénzünket tarthatjuk magyar forintban, euróban, angol fontban, de akár japán jenben is. Az egyenlegek közti utalás, pénzátváltás méltányos áron működik.

Euró átváltása forintba Wiseon

Leellenőriztük, hogy egy Magyarországon működő kereskedelmi banknál ez az átváltás mennyibe kerülne (kékkel bejelölve az euró árfolyam amiért vásárolhatunk).

Gránit Bank euró átváltás

Ez azért is fontos, mert ha szeretnénk befizetni egy online fogadóirodához, akkor a legjobb megoldás, ha a befizetendő összeget direkt euróban tartjuk (az sem gond, ha forintban marad, mert ilyenkor a Wise a befizetendő összeget átváltja az illető pénznemre).

Befizetés Wise kártyával

Wiseon egy digitális, és kettő fizikai kártyát tudunk igényelni. Az elsőt azonnal használhatjuk, az utóbbiakra viszont várnunk kell a kiszállításukra.

A digitális kártyánk (VISA) gyakorlatilag számlanyitásunk után rövidesen rendelkezésünkre áll, és általa online vásárolhatunk, befizethetünk fogadóirodákhoz, vagy akár telefonunk által fizikai boltokban is igénybe vehető.

Wise digitális kártya

A fizikai kártya viszont azért jó, mert általa ATM-ből akár hozzá is férhetünk egyenlegünkhöz. Havonta két ingyenes pénzfelvételt bonyolíthatunk le, összesen 80.000 Ft értékben, és hozzáadható az Apple Pay, valamint a Google Pay lehetőségekhez.

A fizikai kártya igénylésének egyszeri díja 2420 Ft, míg a digitálisé ingyenes.

Amennyiben Wise kártya által szeretnéd kedvenc fogadóirodád egyenlegét feltölteni, és oda is igényelnéd az esetleges nyereményed akkor mi a fizikai kártyát ajánljuk, hosszú távon, viszont ha te csak befizetnél vele és utólag a kifizetést átutalással hajtanád végre, akkor a digitális verzió is tökéletes választás.

Hova tudsz befizetni Wise kártyával?

Korábban a Mastercardos fizetéseknél különböző gondok merültek fel, így egyebek mellett ha általa fizettél be, akkor volt olyan hely ahol ugyanoda (Mastercardra) nem tudtad igényelni nyereményed, viszont ez a probléma a Wise-nál nem jelentkezik, mivel úgy a digitális, mint a fizikai kártya VISA.

Unibetnél nincs a befizetésnél külön Wise opció, de a kártyás befizetésekhez beírva a Wise kártya számát fel lehet tölteni vele a számládat gyorsan. Kifizetésre is tudod használni (amennyiben fizikai kártyával rendelkezel).

Betfairnél nincs külön Wise opció, de a Visa kártyát próbáltuk és működik befizetésre (és ezek alapján kifizetésre is). A digitális kártyát nem próbáltuk, de jelzések alapján az is működik.

Bet365-nél tudomásunk szerint nem tudsz jelenleg egyik Wise kártyával sem befizetni direkt módon, viszont van több lehetséges megoldás is:

  •   Befizethetsz bármelyik Wise kártyával a Skrillre vagy Netellerre (gambling opcióval is), és onnan egyből befizethetsz a bet365 számládra. Itt a Skrill 1% díjat fog felszámolni, a Neteller valamivel többet.

A Wise további előnye, hogy belga bankszámlát kapsz vele, valódi IBAN számmal, amire más is utalhat vagy éppen kifizetést is kérhetsz banki átutalással is. Az EU-ban a Wise a Belga Nemzeti Bank által felügyelt, engedélyezett pénzforgalmi intézmény.

Ha bármilyen kérdésed van a Wise számlával, kártyával kapcsolatosan akkor azt felteheted fórumunkon, ahol remélhetőleg mielőbb választ kapsz rá.