A 2023-as Európa-liga-döntőt Budapesten rendezik, a Puskás Arénában. Ha szimplán a két csapat és edző múltját vesszük, nem is lehetett volna jobb finálét összehozni, ugyanis az egyik oldalon az Európa-liga rekordere, a Sevilla, míg a másikon az a Roma, aki először nyerhet a sorozatban, míg José Mourinho harmadik sikerét érheti. 

2023 máj 31. 21:00
Tipp: 4,5 büntető lap felett + 2,5 gól alatt
Unibet
1.71

Nem volt benne a Sevilla szezonjában az újabb finálé

Az, hogy az andalúz klub miként szerepel a spanyol bajnokságban, gyakorlatilag irreleváns, hiszen az Európa-liga az ő terepük. A Bajnokok Ligájából kiestek, elmúlt nyáron a liga szabályozásai miatt el kellett adniuk a komplett belső védőpárost, három edzőt fogyasztottak a szezon során, aminek vége még akár egy sikersztori is lehet. A mélyből a csúcsra, hiszen ez lehet 20 éven belül a hetedik EL-győzelmük. 

A Sevilla játékának alapjait lerakta Julen Lopetegui mester, ezek olyan masszív alapok voltak, amire lehetett építeni. Azonban nyáron kivették a két legfontosabb elemet, aztán a sérülések sem kerülték el a keretet, motivációs problémák is voltak, nem meglepő, ha a spanyol szakember helyett, visszahozták tűzoltásra Jorge Sampaolit, aki már jól ismeri a klubot. A világbajnokság lökést adott a gárdának - kifejezetten jól szerepeltek a keret tagjai, három világbajnokuk volt -, de Sampaolit ennek ellenére menesztette a vezetőség. 

Sevilla Mourinho Budapest
Rafa Mir (Fotó: Christian Bertrand/Shutterstock.com)

José Luis Mendilibar érkezett a helyére, gyakorlatilag egyetlen céllal: tartsa bent az első osztályban a csapatot. Mendilibar erre alkalmas, többször tartott klubokat a víz felett, de ez olyan szinten jól sikerült, hogy időközben az EL-döntőbe is meneteltek (mindezt úgy, hogy Mendilibarnak semmilyen nemzetközi kupatapasztalata nem volt korábbról), illetve a bajnokságban feljöttek a 10. helyre, még a Konferencia Liga indulást jelentő 7. pozíció sem volt messze. 

A Sevilla egy Real Madrid elleni vereséggel hangolt az EL-döntőre, Mendilibar pedig úgy döntött, hogy alaposan rotálja a keretét. Mindössze négy játékos volt a kezdőben abból, akik a Juventus elleni elődöntőben ott voltak a kezdő tizenegyben. Úgy tűnik, hogy mindent feltett az EL-fináléra az andalúz gárda, viszont nehéz dolguk lesz, mert Marcos Acuna kihagyja a döntőt eltiltás miatt. 

A Roma már csak az EL-döntőből kvalifikálhat a BL-be

Amikor José Mourinho megérkezett Rómába, akkor még nem lehetett sejteni, hogy ebből ilyen sikersztori lesz. A Roma nem volt abban a játékerőben, hogy a bajnoki címért harcoljon, míg a portugál szakvezető érkezése inkább marketing szempontokat szolgált. Ennek ellenére Mourinho összerakott egy olyan taktikát, amivel bajnoki címet nem nyernek, de az európai kupákban sokáig menetelhetnek, így húzták be az első évben Konferencia Ligát

A második évben ennek folyományaként indulhattak az Európa-ligában, ahol a csoportkörben nem voltak meggyőzőek, nagy nehézségek után sikerült a továbbjutás. Arra is lehetett gondolni, hogy a bajnoki jobb rajt miatt (4-5. helyen volt a Roma), inkább majd a Serie A lesz a prioritás. Aztán az EL-ben meneteltek az egyenes kieséses szakaszban, igaz, mindegyik párharcban megszenvedtek, amolyan mourinhós továbbjutásokat csináltak (kevés gól, célfoci, tudatos védekezés, végletekig kiélezett és kontrollált meccsek).

Ennek viszont a jó bajnoki helyezés lett az ára, ugyanis hiába volt olyan periódus, amikor a Roma a harmadik helyen állt a bajnokságban, ahogyan egyre fontosabb időszakához érkezett az Európa-liga, úgy kezdett el Mourinho is rotálni, bajnokik már nem voltak annyira fontosak. A legutóbbi hét bajnoki mérkőzésen nem tudtak nyerni (4 döntetlen és 3 vereség), felmérhette a szakmai stáb, hogy a sorsolásuk eléggé nehéz (Inter, Milan, Atalanta, Fiorentina), ez a keret pedig nem bírja a kettős terhelést, főleg akkor nem, ha még sérülések is nehezítik a portugál mester dolgát. Paulo Dybala és Leonardo Spinazzola is kidőlt a szezon hajrájában. 

Kontrák és védekezés

Nehéz dolga lesz a sportfogadóknak a döntőben, mert mindkét csapat rendkívül taktikus, tudatosan készül az Európa-liga meccseire, csak annyit adnak ki, amennyit feltétlenül muszáj. Mindkettőjük fő profilja a kontrajáték és a hatékony védekezés, bár ez utóbbit a Roma jobban műveli. A kérdés inkább az, hogy melyik klub fog kilépni a komfortzónájából? Ahhoz ugyanis, hogy nyerjenek, erre van szükség. 

Ha mindkettőjük vár a kontrára, akkor meddő labdabirtoklás alakulhat ki, csak passzolgatás lehet a meccsből, váratlan megoldások és kockázatvállalás nélkül. Ha jobban megnézzük, akkor a Roma a tavalyi KL-döntőben 37%-ban birtokolta a labdát, gyakorlatilag a Feyenoord kontrollálta a finálét, de nem mentek vele semmire. A Sevilla hajlandó volt irányítani egy-egy meccset (Juventus elleni visszavágó), de itt is a szerencse segített a továbbjutásban. 

Gólok piaca

Ebből kiindulva, kevés találatot várunk a fináléban, José Mourinho mióta nem a Porto edzője, általában underes finálékát hoz. A Sevilla esetében benne van egy olyan lehetőség, hogy nem ülnek rá az eredményre egy esetleges egygólos vezetés tudatában sem, viszont ehhez nem biztos, hogy partner lesz a Roma, mert a döntők általában Mourinho elképzelései szerint alakulnak. Ezt valahogy érzik az irodák is, hiszen 1.50 körüli szorzót kínálnak a 2,5 gól alatti opcióra (1.52), amiben semmi érték. 

Sevilla vagy Roma?

Mivel az egyik széria megtörik (Mourinho veretlen eddig a BL/EL/KL-döntőkben, míg a Sevilla sosem veszített EL-döntőt), ezért nehéz lesz választani, mert mindkét csapat mellett szólnak érvek. A Roma esetében, hogy védekezéssel tényleg sokra vihetik, majd valahogy begyötörnek egy gólt. A Sevilla viszont képes távolról is lőni, a pontrúgások is veszélyesek, ráadásul En-Nesyri révén még az oldalról beívelt labdákra is lecsaphatnak. A legnagyobb érték ezeken a piacokon a döntetlen (3.10), amikor ennyire hasonló erők találkoznak. 

Kitekintés a többi piacra

Ami megfigyelhető volt, hogy Mourinho döntőinek jelentős részén (Inter-féle BL-döntőt leszámítva), általában vannak szép számmal büntető lapok. Ebben pedig partner lehet a Sevilla, feszültség garantált, elég csak megnézni az andalúz csapat útját a döntőig. Előfordult, hogy már az odavágón összeszedtek öt sárga lapot (Old Traffordon), de olyan is, mikor kritikus helyzetben kiállítás sorsára jutott egy játékosuk (elődöntő visszavágó, hosszabbítás). 

5,5 büntető lap felett Unibet@ 1.70

A Roma dettó ezt a stílust képviseli, akadt olyan hosszabbítás (Feyenoord ellen), amikor pillanatok alatt összeszedtek három sárga lapot. Nem lenne meglepő, ha egy ilyen döntőben a piros lap is villanna, hiszen mindkét csapat számára óriási a tét: ha veszít, akkor jövőre nem indulhat a BL-ben, ráadásul a spanyolok még nagy valószínűséggel a nemzetközi kupában sem. Az 5,5-es határ a büntető lapokra jó opciónak tűnik.

Európa Liga döntő tippjáték

Sevilla - Roma mérkőzéstipp játék

A mérkőzéstipp játékba összesen 116 tipp érkezett be. Nem küldtél be tippet ebbe a játékba.

A verseny nyertese: JohnnyFirpo_82
A nyertes tipp: Paulo Dybala [Roma], 34'.
A tipp beküldésének időpontja: 2023 máj 29. 21:57.

A tippelés lezárult erre a mérkőzésre. Nyeremények és részvételi feltételek

Tippek megtekintése

Nyerj tíz millió forintot az ingyenes Európa Liga tippversennyel

Válaszolj az Unibet kérdéseire helyesen és zsebelj be tíz millió forintot.

Értékesítsd az EL-döntővel kapcsolatos megérzéseidet.

Így működik az Unibet ajánlata:

 1. Regisztrálj az Unibetre!
 2. Válaszolj az Európa Liga döntőjével kapcsolatos kérdésekre helyesen.
 3. A részvétel ingyenes.
 4. Ha több nyertes van, akkor ezek osztozni fognak a nyereményen.
 5. A nyertesekkel a játék végét követő 30 napon belül kapcsolatba lépnek.
 6. Ha elhalasztanak egy mérkőzést akkor minden bejegyzés érvénytelen lesz.

Tippelj ingyen most!

Ingyenes fogadás a Sevilla - Roma mérkőzésre

Amennyiben fogadnál a Sevilla - Roma mérkőzésre, a Betfairnél 400 forintos ingyenes fogadásban részesülhetsz.

Így működik a Betfair ajánlata:

 1. Regisztrálj a Betfairre!
 2. Igényeld az ingyenes fogadásod és fogadj a Sevilla - Roma meccsre.
 3. Keresd meg a Sevilla - Roma eseményt, és lépj a Fogadásszerkesztő piacra.
 4. Egyszerűen add hozzá a neked tetsző választásokat, de ne felejtsd el, hogy legalább 2 választásnak szerepelnie kell a Fogadásszerkesztőben.
 5. A fogadásod létrehozása után látni fogod, hogy van egy felhasználható ingyenes fogadásod, amint a választás mezőkben megjelenik az „Ingyenes Fogadás”.  
 6. Adj meg 400 Ft-ot a fogadásszerkesztős fogadásban a fogadószelvényed tetején.
 7. Aztán görgess le a fogadószelvényen, ahol az „Ingyenes Fogadás Egyenlegének Felhasználása” látszik, és győződj meg arról, hogy be van kapcsolva ez a lehetőség – ez aktiválja az ingyenes fogadásodat.
 8. Ezután kösd meg a fogadásodat, és látni fogod, hogy az ingyenes fogadásod egyenlege 400 Ft-tal csökken.
 9. A jogosultsághoz legalább 2+ elem szükséges a Fogadásszerkesztőben a 2023.05.31-én kezdődő Sevilla - Roma meccsre. 
 10. Az ajánlat 2023.05.31-én lesz elérhető a Betfair oldalán.

FOGADJ MOST a Betfairen!

Fogadj 20-as oddson az EL-döntőre

Regisztrálj az Unibetre és a 20 ezer forintos üdvözlő bónusz bezsebelése mellett 20-as oddson fogadhatsz a Sevilla - AS Roma EL-döntő kimenetelére.

Ne szalaszd el a lehetőséget, hogy hússzorosát vidd el nyereményednek.

Így működik az Unibet ajánlata:

 1. Regisztrálj az Unibetnél!
 2. Az ajánlat kiemelt oddsot biztosít a Sevilla - AS Roma mérkőzésre a mérkőzés eredménye piacon. Az ajánlat igénybevételéhez add hozzá választásodat a fogadószelvényhez, majd fogadj 500 HUF / 1.25 EUR-val 20.00-as oddson.
 3. A megnövelt odds csak azt követően válik láthatóvá, hogy választásodat hozzáadtad a fogadószelvényhez.
 4. Az ajánlat a mérkőzés kezdetéig elérhető.

Regisztrálj most!

Fogadj 25%-os nyereménynövelővel az EL-döntőre

Használd az Unibet Fogadásépítőjét és vágj zsebre 25%-kal megnövelt nyereményt a Sevilla - AS Roma összecsapás alkalmával.

Nézz szét az oddsok között és szerezz extra nyereményt.

Így működik az Unibet ajánlata:

 1. Regisztrálj az Unibetnél!
 2. Fogadj az Európa Liga döntőre a Fogadásépítő használatával.  
 3. A Fogadásépítővel létrehozott szelvényen minimum három fogadási opciónak kell szerepelnie. 
 4. A fogadószelvényen szereplő teljes odds minimum 3.00. 
 5. A tét maximum 3500 forint.
 6. A nyeremény maximum 320.000 forintot lehet ezzel az ajánlattal.

Fogadj most!

 • Sevilla - Roma tipp

  4,5 büntető lap felett + 2,5 gól alatt
  Unibet
  1.71

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Cosmin Iftode/Shutterstock, Christian Bertrand/Shutterstock, MTI:Illyés Tibor