A közelmúltban a foci fogadásban elmozdulás történt a korábban népszerű piacoktól, mint például az 1X2, a hendikep és a gólok száma. A komoly fogadók számára új fókuszt jelenthet a büntetőlapokra való fogadás. 

Érdekes a lapokra fogadások piaca

Kétségtelen, hogy egy viszonylag ismeretlen sportágban való jártasság vagy a népszerűbb sportágakon belül egy speciális piac megtalálása hatalmas előnyökkel járhat a fogadók számára. Ez lehet bármi, a golfra való tippeléstől kezdve a futballban a szöglet fogadások szakértőjévé válásig.

Naivitás lenne azt gondolni, hogy a bukmékerek nem használnak adatokat és szakértői tudást a sportfogadási szorzók meghatározásához. A fő fogadási piacok (1X2, hendikep és totó) népszerűsége miatt azonban rengeteg erőforrást és időt fordítanak arra, hogy ezeket a szorzókat a lehető legpontosabban határozzák meg.

Ennek következtében kihasználható, hogy a futballban a lapokra való fogadás esélyeinek kialakítására fordított idő kevesebb, emiatt könnyebben észrevehetőek az eltéréseket és a kiskapuk. Ráadásul egy analitikus megközelítés megbízhatóbb a lapokra való fogadásnál, ellentétben a fent említett piacokkal, a sportág alacsony pontszámú jellege miatt.

Hogyan fogadjunk lapokra a labdarúgásban?

A különböző bukmékerek változatos piacokat kínálnak a futballban a lapokra való fogadáshoz. Például a Pinnacle fogadóiroda hendikep és Total cards piacokat kínál a Bajnokok Ligája, a Premier League, a La Liga, a Bundesliga és a Serie A esetében - ezek a piacok mindegyike pontrendszert használ. Egy sárga lap egy pontot ér, egy piros lap pedig kettőt - mivel két sárga lap egy pirosat eredményez, ez három pontot eredményez (egyet a sárga lapért, és kettőt az ebből következő pirosért).

A bet365 fogadóirodánál Büntető lapok néven találod meg a mérkőzés ajánlatán belül ezt a piacot. Fogadhatsz egy játékos lapjára, az első büntetőlapot kapó játékosra vagy akár kiállításra is. Ezen kivül elérhetőek bizonyos meccseknél a büntetőlap hendikep, összesített lapok száma és akár a mindkét csapat büntetőlapot kap lehetőség is.

A Total cards fogadásnál a bukméker meghatározza a kombinált lapok pontjainak számát - a fogadó választhat, hogy a tényleges érték az iroda által megadott érték felett vagy alatt lesz.

Például, ha a Manchester City a Crystal Palace ellen játszana, akkor a végeredmény 4.5 lenne. A Man City két lapja (2 pont) és a Crystal Palace három lapja (3 pont) azt jelentené, hogy a Totálra tett Over fogadás nyerne - bármi ami ennél kevesebb a fogadás elvesztését eredményezné.

A hendikepes lapokra való fogadás a labdarúgásban ugyanaz, mint bármely más hendikepes piac - a bukméker az egyik oldalt +, a másikat pedig - ként kínálja, hogy ellensúlyozza a vélt elfogultságot.

Egy példa a labdarúgásban az ilyen fajta hendikepes fogadásra: Manchester City -1 és Crystal Palace +1. Ez azt jelenti, hogy a Manchester Citynek kettővel több pontot kellene gyűjtenie, mint a Crystal Palace-nek ahhoz, hogy a rájuk tett hendikep fogadás nyertes legyen - ha a Palace ugyanannyi vagy több pontot gyűjtene, a rájuk tett fogadás nyerne (ha a Man City eggyel több pontot szerezne, mint a Palace, az eredmény push lenne).

Szabálytalanságok elemzése a 2013/14-es Premier League szezonból

A Premier League 2013/14-es szezonjának adatait felhasználva láthatjuk, hogy számos tényezőt érdemes figyelembe venni a lapokra való fogadásoknál. A meccsenkénti ütközések (TPG), a meccsenkénti szabálytalanságok (FPG) és a meccsenkénti lapok átlagos száma (CPG) a leghasznosabb statisztikák közé tartoznak.

Az alábbi táblázat a TPG, FPG és CPG átlagos számát mutatja a 2013/14-es szezonban a Premier League-ben jelenleg játszó csapatokra vonatkozóan:

büntetőlapok elemzés premier league 2013

Némileg meglepő módon a 2013/14-es szezonban a labdabirtoklásra összpontosító csapatok, mint a Tottenham Hotspur és a Manchester United, hajlamosabbak meccsenkénti szabálytalanságra és átlagon felüli számú lapot kapnak egy-egy mérkőzés alatt. Ezzel szemben a védekezés központú csapatokra, mint a WBA és a West Ham, kevésbé jellemző a a szabálytalankodás, az ütközés és alacsonyabb a kiosztott lapok száma is.

A Premier League egyes csapatai több szabálytalanságot követnek el és több lapot kapnat, mint mások. Az alábbi táblázat is, a fentiekkel azonos adatmintát használva, ezt bizonyítja:

büntetőlapok csapatonként premier league

Fontos megjegyezni, hogy ezek a táblázatok nem mutatják, hogy ezek a szabálytalanságok és lapok mikor gyűltek össze (pl. ha egy csapat underdog, ha favorit, ha vesztésre áll vagy ha nyer). Az underdogoknak valószínűleg üldözniük kell a labdát, és ezért több TPG-re és FPG-re kényszerülnek, míg egy vesztes fél (akár underdog, akár nem) ugyanerre kényszerül, minél inkább telik az idő egy mérkőzés alatt.

Bár érdemes megfontolni, hogy a friss szabályok milyen hatással vannak a lapokra való fogadásban, a lapok túlnyomó többségét szabálytalanságokért adják - a fenti mintán belül ezek kevesebb mint 1%-át osztották ki szimulálásért, a mez ünneplés közbeni levételéért és az engedély nélküli játéktérre lépésért (néhány példa a kevésbé ismert szabálytalanságokra).

A játékvezető és a lapok számának kapcsolata

Természetesen nem csak a mérkőzésen játszó két fél van hatással arra, hogy mi történhet a fociban a kiosztott lapok szempontjából. A játékvezető az, aki a döntéseket hozza, és bár minden játékvezető ugyanazokat a szabályokat követi, egyesek mégis több lapot osztanak ki, mint mások.

Az alábbi táblázat azt elemzi, hogy az aktív Premier League játékvezetők átlagosan hány CPG-t mutattak fel a 2013/14-es szezonban:

premier league játékvezetők és büntetőlapok

Bár még sok mindent figyelembe kell venni a futballban a lapokra való fogadásoknál - például azt, hogy a helyi derbiken hajlamosak többet kiosztani, a fenti adatok minden bizonnyal előnyt jelentenek a többi fogadóval és a bukmékerekkel szemben.

Egy Premier League esettanulmány lapokra vetítve

A 2022 február 19-i hétvégén játszott Premier League-meccseket felhasználva láthatjuk, hogy 10 mérkőzésből 5-ön a Total Bookings line 3.5, 4 mérkőzésen 4, a fennmaradó mérkőzéseken pedig 2.5 volt. Bár a beállítások elvégzésekor biztosan figyelembe vették a csapatok lap rekordjait is, egyértelmű mintát fedezhetünk fel.

Az egyetlen mérkőzés, ahol a Total Bookings line 2.5 volt, a Liverpool - Norwich meccs, ahol a hazaiak voltak a hétvége legalacsonyabb árú favoritjai. Azt várták könnyedén nyerni fognak, a meccs nem volt túl kiélezett, és logikus, hogy nem jósoltak sok lapot. Annak ellenére, hogy a vártnál szorosabb volt a meccs és a Liverpoolnak hátrányból kellett eljutnia a győzelemig, mindössze egy sárga lap volt a mérkőzésen, még úgy is, hogy a liga leglaposabb játékvezetője felügyelte a mérkőzést.

A skála másik végén négy mérkőzés található, ahol a Total Bookings line 4-es volt és ezek azon öt mérkőzés közé tartoznak, ahol a legdrágábbnak számítottak a favoritok. Minél szorosabb egy meccs, annál valószínűbb, hogy lesznek sárga lapok.

Hasonló logika érvényesült a hendikep fogadások piacán is. 10 mérkőzésből nyolc esetében az egyik félnek +0,5, a másiknak -0,5 volt a hendikepje, és minden esetben a győztes favoritnak adták meg a +0,5-öt. Mivel az esélytelenebbnek várhatóan többet kell majd védekeznie, logikus, hogy a legtöbb lapot kapja, és ez a nyolc mérkőzésből ötön be is igazolódott.

A másik két mérkőzésen nem volt hendikep, mivel a vonal 0-ra volt állítva, és ez volt az a két mérkőzés, ahol a legkisebb különbség volt a hazai és a vendég árak között. A szoros meccseken nem csak összességében várható több lap, de nehezebb megjósolni azt is, hogy melyik fél kapja a javát.

A piros lapokra való fogadások elemzése

Bár nem lenne bölcs dolog elvetni az eltiltás lehetőségét, különösen, ha egy heves helyi derbiről van szó, a 2016/17-es szezon kezdetétől a 2020/21-es kampány végéig tartó 1900 Premier League mérkőzésen mindössze 218 piros lap volt.

A legtöbb esetben tehát ezen a piacon tett tét teljes mértékben a sárga lapok számától függ.

Annak ellenére, hogy az egyes mérkőzésekre vonatkozó lap piacokat figyelmesen alkalmazzák, nincs valódi összefüggés aközött, hogy egy csapat hány pontot szerez egy szezonban, és hány lapot kapnak vagy ők, vagy az ellenfelek együttesen.

Ezen a piacon sincs igazi hazai pályaelőny, eltekintve attól, hogy valamivel kevesebb lapot kaphatnak. De amikor a hazaiak az összes gól 55%-át lövik, és ugyanolyan arányban kapnak szögleteket, a sárga lapok aránya csak 52%-48% és ez a vendégeknek kedvez.

Bár az elmúlt öt Premier League szezon legfontosabb csapatainak lapösszegei homályosan megfelelnek annak, amit feltételezhetünk, természetesen vannak kivételek:

piros lapok csapatonként a premier leagueben

Mivel a Manchester City és a Liverpool voltak a legdominánsabb csapatok ebben az időszakban, arra számíthatnánk, hogy náluk a legnagyobb a különbség az ellene és a mellette szóló lapok között, de nem ez a helyzet.

Vannak tehát bizonyos taktikai szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor ezekre a piacokra fogadunk.

Ha a lapokra való fogadást fontolgatjuk, talán helyesebb lenne az érintett csapatok rekordjait figyelembe venni az egy lapra jutó szabálytalanságok számát illetően.

Íme a Premier League 12, mindig jelenlevő csapatainak adatai 2016/17 és 2020/21 között, az egy lapra jutó szabálytalanságok és az ellenfelek által elkövetett szabálytalanságok közötti különbség alapján rendezve. Ne feledjük, hogy az egész divízióban az átlag 6.6 szabálytalanság/lappal egyenlő:

lapok premier league csapatonként átlagban

A Liverpool minden egyes kapott lapért több szabálytalanságot követett el, mint bármelyik másik csapat átlagban, és valószínűleg a védekező stílusuk is közrejátszott ebben.

A labdaszerzés érdekében időnként szabálytalankodik az ellenfél védőivel, nyomást gyakorolva rájuk, de az ilyen szabálytalanságokat nem értékelik olyan szigorúan, mint a teljes erejű birkózást (tackle), így kevésbé valószínű, hogy büntetést vonnak maguk után.

A Crystal Palace jó példa ennek az ellenkezőjére. A tanulmányunkban szereplő 12 csapat közül az elmúlt négy szezonból háromban náluk volt kimutatható a legtöbb védekező tackle. Ha egy csapatnak a büntetőterülete közelében gyakori tacklinggel kell védenie a kapuját, kétségtelenül fennáll a veszélye annak, hogy több lapot gyűjt.

Más taktikai döntések is szerepet játszanak. Ha megkérdeznénk, hogy melyik az a három csapat, amelynek ellenfelei az elmúlt öt évben a legtöbb sárga lapot kaptak egy szezonban, a 2018/19-as szezonban a Bournemouth lenne az, amely a 14. helyen végzett a bajnokságban, de erre senki nem gondolna első körben.

A szünetben viszont kiválóan játszottak, összesen kilenc ellentámadásból szerzve gólt, amit az elmúlt 12 szezonban csak négyszer sikerült felülmúlni. Ha egy csapat jól kontrázik, akkor a védekező csapatnak valószínűleg ki kell iktatnia valamelyik játékosát, és ez a viselkedés általában sárga lapot von maga után.

Fogadás lapokra és a játékvezetőre 

A futballpiacok többségénél a fő szempont a két érintett csapat erősségei és gyengeségei, de a lapok esetében azt is figyelembe kell vennünk, hogy a játékvezető milyen hatással lehet az esetleges kimenetelekre.

Annak ellenére, hogy a játékszabályok általánosak, rengeteg a szubjektív döntés miatt a különböző játékvezetők elkerülhetetlenül eltérő módon alkalmazzák a szabályokat, ami azt eredményezi, hogy egyes játékvezetők több lapot mutatnak fel, mint mások.

Az alábbi táblázat a 10 legtöbbet foglalkoztatott játékvezetőt tartalmazza az elmúlt öt Premier League szezonban. Az általuk meccsenként felmutatott sárga lapok száma szerint vannak rendezve.

játékvezetők és lapok premier league

A nyilvánvaló dolog, amit meg kell jegyezni, hogy öt játékvezető a Premier League átlaga felett, öt pedig alatt van és bár a számok nem követik tökéletesen egymást, van egy egyértelmű tendencia abban a tekintetben is, hogy hány szabálytalanságot engednek meg egy-egy kiosztott sárga lapra vetítve.

Bár a meccsenkénti sárga lapok oszlopában viszonylag kicsi a különbség, a Mike Dean és az alsó részen szereplő trió közötti körülbelül egy egységnyi különbség óriásinak számítanak a piac kontextusában.

A VAR hatása a lapok számára

A Premier League a 2019/20-as szezon kezdete óta alkalmazza a videós asszisztensi ellenőrzést (VAR), de ez nagyon kis mértékben befolyásolta a sárga lapok számát. A rendszer csak a piros lapos döntéseknél használható, a sárga lapok esetében nem.

Az eddigi egyetlen sárga lapos eset, amelyet a VAR megoldott, egy 2020 szeptemberében történt téves azonosítás volt, amikor Stuart Attwell Tomas Souceket állította ki, miközben a vétkes valójában Andriy Yarmolenko volt.

Sárgából piros lap

Sokszor előfordult már, hogy egy sárga lapot felülvizsgálat után pirosra javítottak. A cikk írásának időpontjáig 40 ilyen döntés született - 34 játékosnak mutattak fel piros lapot, és csak hat játékosnak vonták vissza a piros lapját, és minősítették sárgára.

Sajnos a fogadók számára nem lehet megjósolni, hogy ez mikor következhet be. Azt azonban elmondhatjuk, hogy Paul Tierney vett részt a legtöbb olyan bírói felülvizsgálatban, akár a pályán, akár a VAR segítségével, amely piros lapokhoz vezetett.

Ez összesen hét ilyen esetet jelent, így eggyel megelőzi Chris Kavanagh-t és Graham Scottot, ezért ha ezek az emberek részt vesznek a mérkőzésen vagy ott vannak a Stockley Parkban (a VAR-központ helye), akkor valamivel nagyobb esélye lehet annak, hogy egy játékost a videóbírálatot követően kiállítanak.

Nyilvánvaló, hogy számos tényezőt figyelembe kell venni, amikor ezen a piacon kötünk fogadást, de ez nem jelenti azt, hogy nem bizonyulhat nyereségesnek, egy kis kutatás elvégzésével. Már önmagában az ebben a cikkben szereplő adatok is jó szolgálatot tehetnek.

A bukmékerek nem biztos, hogy olyan nagy figyelmet fordítanak a releváns tényezőkre a fogadási piacok árazásakor, amikor az adatok felhasználásáról van szó. A hangsúlyt inkább a nagyobb tétekkel bíró piacokra helyezik.

A lapokra való fogadás piacai gyakran az utolsó piacok, amelyek a kezdőrúgás előtt elérhetővé válnak, a szögletek mellett, és ez lehetőséget ad a fogadóknak, hogy kihasználják kutatásaik és tudásuk előnyeit.


Hozzászólások 1

Sound
Sound
2022 máj 16. 18:35

nagyon jó a cikk, köszönöm.
Magam inkább spanyol és olasz meccseken tolom a lap overt élőben. Amikor jön a kakaskodás, meg egy-egy tömegjelenet, dörzsölöm a tenyerem. Szerintem maga a nyers számtan nem elegendő ahhoz, hogy ezen a piacon sikeresek legyünk. Van életszerűbb mérés:
Mi történek egy adott csapattal, ha nem jól alakul az eredmény? Ahogy megy az idő, hogyan lesznek ingerlékenyebbek a hátrányban lévők. Jó példa erre az Atletico vagy az Inter, esetenként a Sevilla.
Az is egy jó fokmérő pl a nemzetközi meccseken, amikor elfogy a gyengébb csapat. Addig kitartott (pl 60. percig), aztán rendre elkésnek a belépőkkel és jönnek a lapok...Nekem a számok, mögöttes meccstartalom nélkül, még nem hoztak hosszabb távon profitot, Kell hozzá a ténylegesen használható forgatókönyv, ami beleillik a játékba. Ha vannak adatok, hogy hátrányban hogyan viselkedik egy játékoskeret, na akkor el lehet csípni, ha jelen vagyunk, és képben vagyunk....hangsúlyozom, szerintem.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superliga 23+24 bónusz

  • 24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek