További általános információk a loviról

2019 márc 22. 11:44
Szólj hozzá!

Lovi fogadások

Nemek: Mének (colt), kancák (filly, mares) és heréltek (gelding) versenyeznek. Minden futamnál leírják, hogy melyikük indulhat, a kimondottan kancáknak kiírt versenyeken a nevükben is sokszor jelzik: Fillies Handicap, Fillies And Mares Stakes.

Évjáratok: Nem számít a ló konkrét születési dátuma, csak az éve, ez alapján rendezik őket évjáratokba. Mindegy, hogy egy ló mondjuk 2014 január 11.-én született, vagy 2014 szeptember 5.-én, 2016-ban, egész évben, mindenketten kétévesekként lesznek nyilvántartva.

Nevezések: A versenyekre már hónapokkal, vagy akár fél évvel előtte is lehet nevezni. Minél korábban nevezik a lovat, annál kevesebbe kerül a nevezési díj, amit részletekben szoktak fizetni, de a korai nevezés miatt arra is nagyobb az esély, hogy végül a ló el sem indul az adott futamon. Egy rangosabb futam előtt még 1-2 héttel is akár 40-50 ló nevezve lehet, így korán, előre nekiállni elemezni lehetetlenség.

Futamok felépítése:

A lovakat minden verseny előtt felvezetik egy zárt részen (jártató), ahol a nézők (fogadók) szemrevételezhetik őket. A bukiknál általában innentől kezdve jön be a legtöbb fogadás, amik a komoly elmozdulásokat is eredményezik. A „divatbemutató” után a ló a zsokéval kikentrézik a rajtgéphez, ami nagyjából 5 perccel a futam indítása előtt történik meg. A fogadóirodáknál általában ilyenkor kapcsolják be az élő közvetítést, amit abban az esetben nézhetünk, ha fogadtunk az eseményre. Ha minden ló a rajtgépnél van, jöhet a startprocedúra, a lovakat berakják a rajtgépbe, és elrajtolnak.

Muntahaa és Jim Crowley az 500 000£-s Sky Bet Ebor Handicap lóversenyt nyeri (Fotó: Mick Atkins / Shutterstock.com)

Adódhatnak problémák, a ló megmakacsolja magát, nem akar beállni, vagy éppen beáll, de elszabadul. Előbbi esetben egy idő után feladják (elég ügyesek a szakik, szóval egykönnyen azért nem adják fel), és a problémás ló nem indul, utóbbi problémánál késni fognak, amíg a száguldozó négylábút el nem kapják. Néha komoly kis showt produkálnak. Az ilyen lovaknál nem kell aggódni, a tét visszajár. Előfordulhatnak még csúszások a programban az miatt is, ha egy zsokét baleset ér, és a helyszínen készenlétben lévő mentőautó kórházba szállítja. Ilyenkor megvárják, míg a mentők visszaérnek, csak ez után folytatódnak a versenyek.

Eredményhirdetés:

Az egyes lovak közötti távolságot (distance) lóhosszban adják meg. A számok egyértelműek, de ha nagyon szoros volt a dolog, akkor találkozhatsz olyan rövidítésekkel, mint: nk – neck (nyak), ns – nose (orr), vagy sh – short, esetleg dh – dead heat (vagyis azonos idővel érték célba). Az orrhossz már célfotós különbséget takar. Az eredményeket, hacsak nincs óvás, mindig pár perc után kirakják, a nyereményekre sem kell sokkal tovább várni.

Pár videó, amit beszúrtam:

Ruby Walsh 1000-es oddsról ment Killultagh Vic nyergében:

Az „évszázad mezőnye” a 2016-os Irish Champion Stakes-en, olyan nevekkel, mint az Epsom és az Irish Derby nyerő Harzand, a Prix Du Jockey Club győztese Almanzor, a Breeders Cup Turf első helyezettje, később a Prix de L Arc de Triomphe-on is nyerő Found, a 2016-os King George-on diadalmaskodó Highland Reel, vagy a háromévesen már 7 Gr1 trófeát nyerő szuperkanca, Minding:

Overdose a 2011-es Kings Stand Stakes-en:

A szenzációs, veretlenként visszavonuló Frankel legsimább győzelme a 2012-es Royal Ascot-on:

A 2015-ös Grand National:

Ugyanaz a zsoké szemszögéből, a győztes Many Clouds nyergében:
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Parlay bónusz

  • Nyerjen akár 50%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Bet365 útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Előzetesek