Sokan gondolják úgy, hogy tudják, mi folyik a Betfairen, sokan úgy gondolják, át is látják. A cikkeimben szeretnék támpontokat adni, hogy hogyan is folyik a kereskedés a Betfairen, milyen lehetőségek rejlenek benne, miben más, mint a hagyományos fogadóirodák.

Pár mondatban a Betfairről

Nem szeretném hosszúra nyújtani, hiszen az internet telis tele van jobbnál jobb leírásokkal az oldal működéséről. A Betfair alapgondolata abban áll, hogy itt nem a fogadóiroda ellen harcolunk, hanem több millió másik felhasználó által kiajánlott oddsokat fogadhatunk el, vagy lehetőségünk van nekünk kiajánlani odds-ot egy adott sporteseményre, bízva abban, hogy valaki elfogadja.

A legszembetűnőbb különbség, hogy a hagyományos fogadáson (back) kívül itt lehetőségünk nyílik egy esemény bekövetkezése ellen is fogadnunk (lay).

Vegyünk egy labdarúgó mérkőzést, ahol 1, X, 2 lehetőségek vannak a fogadás megtételére. Bármelyik eshetőségre tehetünk back avagy lay tétet. A két téttípus közötti különbséget egy konkrétabb példán keresztül mutatom be:

A fogadóiroda ajánlata

  • 1 Odds 1,37
  • X Odds 3,54
  • 2 Odds 2,4

Back fogadás

Amennyiben az 1-es lehetőséget tesszük meg 100 egységgel back formájában, akkor az teljesen hasonló ahhoz a fogadáshoz, amit bármelyik fogadóirodánál megkötnénk. Ha nyer a fogadásunk, akkor +37 egység profitot realizálhatunk, ha vesztünk, akkor -100-at. Ebben az esetben csak az 1-es győzelme segít minket nyereséghez, az X és a 2-es esetben elbuktuk a feltett összeget.

Lay fogadás

A layelés mondhatni a fentieknek az ellentéte. Ha lay fogadást helyezek el az 1-es lehetőségre 100 egységgel, akkor a végeredmény számunkra a következőképpen alakulhat. Amennyiben az 1-es lehetőség nyer, úgy elbuktunk 37 egységet. Ha az X, vagy a 2-es lehetőség valósul meg, akkor nyerünk 100 egységet. Jól látható, hogy a 3 kimenetel közül, ezúttal kettő segít minket győzelemre, és csak egy, amit elbukunk.

Akinek teljesen ismeretlen a Betfair, az most felteheti a kérdést, hogy miért „csak” 37 egységet veszítünk, mikor 100 egységgel fogadunk.

A megoldás a Betfair sajátosságában rejlik, amit p2p (People to people) rendszernek neveznek.

Az egyszerűség kedvéért maradjunk az adott példánknál, és vegyünk azt, hogy 2 ember fogadást köt.

„A” ember azt mondja, hogy 1-es lesz a végeredmény, és erre hajlandó 100 egységet feltenni 1,37-es oddsal. „B” ember azt mondja, hogy nem fog bekövetkezni az 1-es eset, és hajlandó tartani a fogadást. Betfair nyelvezetére lefordítva „A” ember backelte az 1-es lehetőséget, míg „B” ember layelte. Tulajdonképpen ebben az esetben „B” ember a fogadóiroda szerepét játssza el.

Ha „A” ember nyer, akkor a nyeresége +37 egység lesz amit „B” ember fog kifizetni neki. Amennyiben „B” ember nyer  - tehát a sportesemény X, vagy 2-es végeredménnyel zárul, - akkor „B” elnyerte „A” feltett pénzét, esetünkben 100 egységet.

Betfair tradelés kalkulátor

Add meg a backelt szorzót és, a layelt szorzót és a tőzsde jutalékát százalékban és kiszámoljuk az optimális lay tétet meg a nyereséget mindkét lehetséges esetre. A lay tétje módosítható a számítás után, ha lay oldalra szeretnél több vagy kevesebb nyereséget átvinni.


Ha back nyer

Ha lay nyer

Na de, mi is az a tradelés?

A tradelés nem más, mint egy sportesemény ideje alatt végbemenő back és lay tétek elhelyezése, kihasználva a változó oddsok adta lehetőségeket, így biztosítva számunkra a profitot a végeredmény kizárásával. Erre mutatok egy példát, amin keresztül jobban érthető lesz a folyamat a laikusok számára.

A lay the draw stratégia

Miután az alapokkal megismerkedtünk, jöhet a lay the draw stratégia, ami nagyon jól és nagyon könnyen használható. Sokan ellene vannak, mert azt hiszik, hogy ez gombnyomásszerűen működik, és minden körülmények között alkalmazható. Kudarc esetén pedig az elmélet téves voltát okolják.

A stratégia foci meccsekre lett kitalálva, de roppant nagy jelentőséggel bír a meccsek helyes kiválasztása. Sokan pont erről a részről szeretnek megfeledkezni. Én három alapvető kritériumot szoktam figyelembe venni.

  1. A mérkőzés döntetlen oddsa ne legyen magasabb 4-nél.(Ha kisebb, csak jobb.)
  2. Statisztikai oldalak alapján a meccsen 2,5 gól feletti eredmény legyen várható.
  3. Magam részéről az olyan meccseket szeretem, ahol a hazai csapat jól teljesít otthon.

A mérkőzés megkezdése előtti percekben megteszem a lay fogadásomat a döntetlen oldalon. Ebben az esetben, bármelyik csapat nyeri a mérkőzést, nyertem a fogadást, és veszítettem, ha döntetlen lesz a mérkőzés. De mi pont azért tradelünk, mivel nem szeretnénk megvárni a mérkőzés végét, hanem a meccs közben szeretnénk 100% biztos profitra szert tenni.

Vegyük konkrétan a példát

Elhelyeztük a lay fogadásunkat 3,5-ös odds mellett a döntetlenre 100 egységgel. Ha mégis ugyanúgy teljesít a két csapat, az esetleges veszteségünk 250 egység lesz. A lehetséges nyereségünk 100 egység. A mérkőzésen a hazai csapat gólt szerez.

Ebben az esetben a lay döntetlen oddsa felugrik, hisz logikusan innen már kevesebb esély van a döntetlen végeredményre. Ilyenkor visszafogadunk back oldalon, és nyugodtan hátradőlhetünk, hisz biztos profitra tettünk szert, nem érdekel minket tovább a végeredmény.

Ez számokkal nézve: lay fogadás döntetlenre 3,5-ös odds-on 100 egységgel:

Érkezik az első gól, a döntetlen oddsa felugrik 5,5-re.

Ekkor elhelyezünk back fogadást a döntetlenen 63,64 egységgel, és nyugodtan hátradőlhetünk. A mérkőzésnek bármi is lesz a végeredménye a továbbiakban, mi akkor is besöprünk 36,36 egység nyereséget.

Ez egy használható stratégia körültekintő meccs és csapatkiválasztás esetén, mégis sokfelé a neten azt olvashatjuk, hogy nem működik, nem nyereséges stb.

Miért nem nyereséges mások szerint a stratégia?

A válaszom erre az, hogy mikor ez a stratégia elindult, akkor sokan elkezdték használni, mindenféle előfeltétel vagy szűrő nélkül, mintha ez valami általános igazság lenne, és fogalmuk sem volt, hogy milyen lehetőségeik vannak arra, ha számunkra nem kedvezően alakulnak a dolgok.

Nézzük ezeket a nem kedvező eseteket, amik miatt tulajdonképpen belefogtam ebbe a cikkbe.

Az első, és a legfontosabb eset, ha nem születik gól a mérkőzésen. Rettegve figyeli az ember a képernyőt, hogy 0-0 az állás. Ennek a lehetőségnek a bekövetkeztét egyrészt a jó meccsválasztással lecsökkenthetjük, illetve a nagyon „félénkek” helyezhetnek el tétet a correct score piacon. Ezzel lehet kiküszöbölni az esetleges 0-0-s végeredményt.

Igaz a várható nyereményt is lecsökkentik, hisz logikusan, mikor születik egy gól, akkor 0:0-n elhelyezett tétünk veszni fog, de lehetőségünk van kiszállni az eredeti fogadásból, és így is profitra teszünk szert.

A másik buktató, amiről szintén sokan beszélnek, és hatalmas veszélyforrásnak tüntetik fel, az nem más, mint mikor az esélytelenebb csapat szerzi meg a vezetést a mérkőzésen. Nézzük meg, hogy ilyenkor tulajdonképpen mi is történik! Az esélytelenebb csapat gólt lőtt, így logikusan nagyobb az esély, hogy az erősebb csapat kiegyenlít.

A döntetlen oddsa nem fog kellőképpen felmenni, hogy mi nyereséggel tudjunk kiszállni a mérkőzésből. Sőt, jó esélyünk van rá, hogy tulajdonképpen veszteségesen tudunk majd kiszállni. Vagy ami a legrosszabb: az erősebb csapat szépít, és akkor 1-1 lesz az állás, ami nekünk katasztrófa, hiszen ha az marad a végeredmény is, akkor veszítettünk.

Na ez az a szituáció, amiről nagyon keveset lehet hallani, és a kezdő ember csak néz, mint a sült hal, hogy hogy lehet az, hogy született egy gól, az oddsok, mégis inkább csökkenek, sem mint felfelé emelkednének. Ilyenkor is van egy lehetőség, amit megléphetünk, amivel nagyon minimális profitra szert tehetünk, vagy nullásra hozhatjuk a fogadásunkat. És ebben az esetben ne feledjük, hogy a 0 egység haszon már jó.

Hisz ha úgy gondolkodunk, hogy szimpla fogadást helyezünk el valamelyik irodánál, akkor az vagy bejön, vagy nem. Nincs lehetőségünk beleszólni a fogadásunk alakulásába, nem úgy mint itt, hogy ha számunkra kedvezőtlenül alakulnak a dolgok, akkor tulajdonképpen az időnket vesztegettük, de a pénzünk megmaradt.

Mit kell tenni, ha az esélytelenebb csapat szerzi meg a vezetést?

Ekkor azt tudjuk tenni, hogy elhelyezünk azonnal 2 fogadást az eredeti tétünk függvényében.

  1. Back oldalon megfogadjuk a döntetlent az épp elérhető áron, az eredeti tétünk 50%-val.
  2. Lay oldalon fogadunk a pontszerző csapatra az épp elérhető áron, az eredeti tétünk 75%-val.

Ezzel elértük azt, hogy vagy nagyon minimális profittal (1-2 egység), vagy 0-n el tudjuk hagyni a fogadást.

Amikre ismételten fel szeretném hívni a figyelmet: itt is épp olyan fontos a jó meccsválasztás, mint bármelyik másik fogadási stratégiában.

Ne akarjunk mindenáron nyerni! Ha kedvezőtlenül alakulnak a dolgok, örüljünk, hogy nullásra kihoztuk magunkat, és keressünk másik eseményt.

Ne akarjunk egyszerre sokat nyerni. Elégedjünk meg 5-10%-os profittal, ha az biztos, minthogy nagyobb kockázatot vállalva esetleg bukássá váljon a lehetséges nyereség.

Amennyiben igény, és kíváncsiság lesz rá, írok cikket többféle, komolyabb tradelési stratégiákról, különféle piacokon.

Próbáld ki a betfairt