Mindenhol lábbal fociznak a világban, kivéve Amerikában, ahol a focizáshoz a kezüket használják. A rögbi nevű sportágból fejlődött ki, egy rácsvonalazott pályán két csapat sok játékossal néz szembe egymással. Zászlóshajó amerikai fociban az NFL, mely a világ legjobb és legnézettebb bajnoksága. Megszokott fogadási lehetőségek mellett, mint például a mérkőzés nyertese, mindenféle játékos teljesítmény is elérhető a bukmékereknél.

Az amerikai futball alapjai

Két csapat közel 70 emberrel kimegy egy 10 yardos távonként felvonalazott, 120 yard (110 méter) hosszú pályára, hogy több pontot szerezzen a másiknál. Vannak kapuk is, tehát az alapja lényegében ugyanaz, mint az európai labdarúgásnak. Háromféle módon változtathatnak az eredménykijelzőn. Egyrészt támadósorozat keretében elviszik kézben az ellenfél célterületére (angolul end zone), ez lenne a 6 pontot érő touchdown. Követheti 20 yardos rúgással szerzett jutalompont, vagy gólvonalon kézben átvitt labda, tehát kétpontos kísérlet.

Amerikai foci pálya és a yard vonalak shutterstock_42187942
Így van elosztva egy amerikai foci pálya. Fotó: nicemonkey/Shutterstock

Másrészt lábbal is szerezhetőek pontok (angolul field goal), amit a speciális egység érhet el, ha átrúgja a kapunak nevezett két pózna között a labdát. Minden támadásnál négy lehetősége van a csapatoknak megtenni 10 yardot, ha nem jön össze a first down, az ellenfél megkapja a labdát. Ezért vagy jó nagyot rúgnak punt során negyedik kísérletre a labdába vagy három pontot érő field goalt próbálnak elérni. A pontszerzés legritkábban látható módja a safety, az ellenfél labdás emberének szerelése az ellenfél célterületén.

Azért van szükség ennyi játékosra és edzőre, mert vannak támadó, védekező és rúgó játékosok is. Például védekezés során a falba, erős fizikumú, jelentős súllyal rendelkező emberek jönnek jól, akik ölelkező bika módjára esnek neki az ellenfélnek, viszont rúgásnál vagy épp futásnál kedvezőbbek a vékonyabb, gyorsabb focisták. Van egy kiemelkedő játékos, az irányító (angolul quarterback, röviden QB), ilyen például Tom Brady. Minden támadásnál megkapja a labdát, és kézzel passzol az általa választott társának.

Amerikai foci menete és nyelvi kérdései

A többi csapatsporthoz hasonlóan, tehát a kézilabda vagy említhetjük a kosárlabdát is, középkezdéssel indul a negyedekből álló mérkőzés. A négy játékrész hossza bajnokságonként eltérő hosszúságú, például az amerikai NFL-ben 15 percesek, míg a nemzetközi szinten inkább 12 percig tartanak. Amennyiben döntetlen az eredmény rendes játékidőben, a jégkoronghoz hasonlóan, jöhet a hosszabbítás.

Nem tudna mit kezdeni ezzel a sportággal a mindent túlgondoló Pep Guardiola, hiszen előre passzolásra egyszer van csak lehetőség egy play során. Előrejuttatni a labdát lehet futással is, legmegszokottabb jelenete ennek, hogy az irányító átadja a labdát egy társának, aki addig fut a tojással, ameddig csak hagyják az ellenfél védekező játékosai. A labda nem hagyhatja el a játékteret, és ha földet ér, szintén véget ér az aktuális play.

A felszínt kapargatjuk ennél az összetett és területfoglalós sportágnál, de érződik az európai focitól való eltérése. Nem érhet földet a labda, van kapu, de nincs kapus, és még az elnevezésen is jókat lehet vitázni.

Amerikai foci kapu shutterstock_2118179546
A kapu Fotó: Adam Vilimek/Shutterstock

Angolul football a sportág neve, foot jelentése láb, illetve ball az labda, mégis többnyire kézzel viszik a labdát, kevesebbszer rúgnak bele. Amerikában tehát a futball, az nem az európai foci, amit inkább neveznek arrafelé soccernek. A sok vitát kiváltó elnevezésről még a rögbi is tehet, de ez hosszú és szövevényes történet, lépjünk tovább.

Mindent ural amerikai fociban az NFL

A világ legnépszerűbb bajnoksága a National Football League (röviden NFL), több mint 100 éves múltra tekint vissza. Átlagos nézőszámban lenyomja az európai labdarúgás élvonalát, az aktuális győztes gyakran hívja magát világbajnoknak. Minden szempontból hozza Amerikát ez a bajnokság, aminek minden idénye négy főbb szakaszra osztható. Először is van a draft, az egyetemi sportolók játékosbörzéje, ahol amatőr státuszú játékosok kiválasztásra kerül sor NFL-csapatok által.

Miután lecsaptak a legjobb egyetemistákra, jöhet az előszezon. Lényegében barátságos mérkőzések, nem számítanak az eredmények az aktuális szezonban. Alapszakasszal kezdődik a bajnokság, és az ott szerzett pontok alapján alakul ki a rájátszás mezőnye. Az NFL-playoff során kiesnek a csapatok, végül a döntőben eldől a bajnoki cím sorsa. A finálé egy külön fejezet ebben a világban, hiszen a Super Bowl az egyik legnagyobb sportesemény a világon.

Folyamatosan változnak az NFL-ben az erőviszonyok, köszönhetően annak, hogy a csapatok bérkerete (salary cap) maximálva van. Ez azt jelenti, hogy a klubnál játszók összfizetése nem haladhat meg bizonyos összeget. Így aztán a szaúdi klubok mértéktelen igazolásaihoz hasonló helyzet nem tud kialakulni. Jól működik ez a rendszer, garantálja hogy egyeduralmak ne alakulhassanak ki. Csapatok szintjén a Green Bay Packers a legsikeresebb, 13 bajnoki címmel, míg játékosoknál Tom Brady nevét kell említeni, 7 aranygyűrűvel.

Alapvető NFL fogadási lehetőségek

NFL mérkőzés nyertese

Minden más sportághoz hasonlóan, amerikai foci terén is a legnépszerűbb fogadási lehetőség a mérkőzés nyertesének megtippelése. Ritkán van döntetlen, hiszen hosszabbítás következik szinte minden bajnokságban, ha a rendes játékidőben egálra végeznek a csapatok. Például az NFL-ben a hosszabbításban szinte mindig dönt az egyik fél, de a rájátszásban már addig maradnak a pályán, amíg az egyik klub nem nyer. A lényeg, hogy szinte mindig kétesélyes fogadási lehetőség a nyertes kínálat.

Over és under fogadások

Természetesen amerikai futballnál is van over és under kínálat, tehát a pontok és touchdownok számára történő tippelés. Ebben az esetben arra teszünk pénzt, hogy a megadott határhoz képest a két csapat által szerzett pontok vagy épp TD-k összesített száma több lesz vagy kevesebb. Ahogy a mérkőzés nyertese esetében, úgy a pontok számánál is vannak hendikep lehetőségek. A pluszként adott pontok módosítják a pályán elért eredményt, így színesítve a kínálatot és módosítva az oddsokat.

Egyedi opciók amerikai focira tippeknél

Részletes kínálat érhető el az Unibet vagy épp a Bet365 irodának köszönhetően, ami kiterjed a félidei állásra vagy épp a negyedek eseményeire. Tippelhetünk például arra, hogy az első negyedet melyik fél nyeri, hány pontot érnek el a csapatok vagy hogy lesz pont nélküli negyed. A rengeteg lehetőség részét képezi továbbá, hogy a negyeden belül hány touchdown lesz, illetve mennyi field gólt láthatnak a nézők. Mindezek természetesen csapatokra levonva és együttesen, tehát mindkét egyesület által elértek szerint.

Touchdown és passz fogadások

A játékos speciális fogadások sora pedig nagyjából végtelennek mondható. Természetesen a kiemelt szereplők kapcsán bővebb a kínálat, tehát az irányító teljesítményére minden formában tehetünk pénzt. Mennyi TD-hez járul hozzá passzal, hány yardot passzol, mennyit fut, és még az is előkerülhet, hányszor adja el a labdát az ellenfélnek. A legjobb futójátékosok esetében a futásai összesített yardjaira tippelhetünk, és a touchdownok száma szintén feltűnhet.

Touchdown Shutterstock_87505753
Touchdown Fotó: RTimages / Shutterstock

A védelem és a speciális csapat is a kínálat részét képezheti kiemelt mérkőzés esetén. Ekkor a védelem által bemutatott szerelések számára fogadhatunk, és a speciális alakulat teljesítményére, például a rúgók által szerzett TD-k számára. Elkapó yardok, leghosszabb passz vagy épp leghosszabb futási kísérlet.

Tényleg minden apró elemre és statisztikai adatra fogadhatunk, még a sack, fumble és interception is előkerül. Mielőtt elmerülsz ebben a világban, érdemes pontosan tudni a sportág szabályait. Sok szerencsét a fogadásoknál!